www.biopoiotita.gr

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλη δύναμη στα βιολογικά η Ιταλία, αυξάνουν τα στρέμματα καλλιέργειας

Η Ιταλία συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών στην Ευρώπη. Η έκταση των βιολογικών καλλιεργειών υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. εκτάρια το 2016, αυξανόμενη κατά 20,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κυριαρχούν οι εκτάσεις καλλιέργειας ζωοτροφών, τα δημητριακά και οι ελιές. Οι περιφέρειες της Ιταλίας με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών είναι η Σικελία, η Πούλια και η Καλαβρία, οι οποίες συγκεντρώνουν το 46% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Κατανάλωση
Ο τομέας των βιολογικών παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στην Ιταλία, σε αντίθεση με τη στασιμότητα που παρουσιάζουν οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών.

Το 2016 οι πωλήσεις τροφίμων και ποτών μεταβλήθηκαν κατά +0,4% έναντι του 2015 στη μεγάλη διανομή και -0,5% στα μικρά καταστήματα, ενώ τα βιολογικά προϊόντα παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις 20% στη μεγάλη διανομή και 15% στα εξειδικευμένα καταστήματα.

Η θετική πορεία διατηρείται και τους πρώτους μήνες του 2017 (εκτιμάται αύξηση +15,2% το Α΄ εξάμηνο).

Συνολικά από το 2010 έως σήμερα η μέση αύξηση των πωλήσεων βιολογικών εκτιμάται σε 12,5%.

Στο πλαίσιο της τάσης για προϊόντα υγιεινής διατροφής, ανάπτυξη παρουσιάζει και η τοπική αγορά των προϊόντων «άνευ» (free from). Αν σε αυτά προστεθούν και τα προϊόντα που σχετίζονται με αλλεργίες όπως χωρίς λακτοζη και χωρίς γλουτένη η αγορά της κατηγορίας αυτής μεγαλώνει.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί μια νέα τάση στα σημεία λιανικής πώλησης, η οποία επίσης σχετίζεται με την αντίληψη των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή, και είναι αυτή της ανάδειξης των φρέσκων φρούτων και λαχανικών της κοντινής απόστασης προέλευσης προϊόντων, με τη σήμανση Ο km (chilometro zero).

Πηγή: Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου