www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Αυξάνει η κατανάλωση κρασιού στην Πολωνία, ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές

Αυξάνει η κατανάλωση κρασιού στην Πολωνία, ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές

Ανοδική πορεία ακολουθεί η πολωνική αγορά κρασιού, που τα τελευταία χρόνια αυξάνει με ρυθμούς 5-6% ετησίως. Το 2016 υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 107 εκατ. λίτρα κρασιού, έναντι 87 εκατ. λίτρων το 2010. Η κατανάλωση κατά κεφαλή ήταν 5,5 λίτρα το 2016, έναντι 3 λίτρων το 2013. Βεβαίως, παρά την ανοδική τάση, συνεχίζει να υπολείπεται της κατανάλωσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (21 λίτρα στην Τσεχία, 19 λίτρα στη Σλοβακία, 28 λίτρα στη Γερµανία, 44 λίτρα στην Ιταλία και 50 λίτρα στη Γαλλία). Τα ελληνικά κρασιά αντιστοιχούν σε µικρό µερίδιο των συνολικών πολωνικών εισαγωγών οίνου, λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της τιμής τους, που υπερβαίνει σηµαντικά τον µέσο όρο των ανταγωνιστικών προϊόντων.

Θετική προοπτική για το ελληνικό κρασί στην εν λόγω αγορά αποτελεί το ελληνικό brand name που γίνεται ολοένα και περισσότερο αποδεκτό στην Πολωνία λόγω του μεγάλου αριθμού Πολωνών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Οι Πολωνοί καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν φθηνά κρασιά, προτιµώντας, κυρίως, ηµίξηρα ερυθρά µε τιµή γύρω στα 16 Ζλότυ (3,80 ευρώ) / φιάλη, αν και αυτή η εικόνα µεταβάλλεται, έστω µε βραδύ ρυθµό, παράλληλα µε την εξοικείωση του καταναλωτικού κοινού µε τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος και την ενίσχυση της επιθυµίας να δοκιµαστούν διαφορετικά κρασιά (πριν λίγα χρόνια κυριαρχούσαν τα φθηνά ηµίγλυκα και ηµίξηρα κρασιά από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία).

Στο µεταξύ, η ενίσχυση της ζήτησης συνδυάζεται µε την αύξηση του αριθµού των εγχώριων παραγωγών, που εντοπίζονται πρωτίστως στις περιφέρειες Lubuskie (δυτική Πολωνία) και Podkarpackie (νοτιοανατολικά). 

Περισσότεροι από 100 οινοπαραγωγοί δραστηριοποιούνται σήµερα στη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς, που καλλιεργούν συνολικά περίπου 250 εκτάρια (2.500 στρέµµατα), είναι µικρές επιχειρήσεις. Ο μέσος όρος της κάθε εκμετάλλευσης κυμαίνεται γύρω στο 1 εκτάριο (10 στρέµµατα).
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=103903

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου