www.biopoiotita.gr

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Οι Πόντιοι ήταν πρωτοπόροι στις βιολογικές καλλιέργειες

Οι Πόντιοι ήταν πρωτοπόροι στις βιολογικές καλλιέργειες  
Μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό χώρο της Ελλάδας έφεραν οι Πόντιοι, κατά τον ξεριζωμό τους και τον ερχομό τους στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής. Κάλεσμα στις συλλογικότητες του ποντιακού ελληνισμού να προχωρήσουν ενωμένες, προκειμένου να προχωρήσει και σε άλλες χώρες, η διαδικασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συνέβη στις 19 Μαΐου 1919, απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να σχηματίσει εμπεριστατωμένο φάκελο για τη Γενοκτονία.
Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί ως ημέρα αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων – μία μαύρη μέρα για τον ποντιακό ελληνισμό, όταν χωρικοί σφάχτηκαν, εκτοπίστηκαν, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά ή αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.  Για το λόγο αυτό έγινε ειδική εκδήλωση στη Βουλή, με κεντρικό ομιλητή από πλευράς της κυβέρνησης, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη ενώ αναφορές έγιναν από εκπροσώπους όλων των κομμάτων.
Ο Πόντιος υφυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Πόντιοι υπέστησαν γενοκτονία που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 815 χωριά, 1.114 εκκλησίες, 960 σχολεία, 353.000 σκοτώθηκαν και 400.000 ξεριζώθηκαν.
Σημείωσε πως κατά τον ερχομό τους στην Ελλάδα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Πόντιοι άλλαξαν το χάρτη της αγροτικής γης και τη  διπλασίασαν ενώ εισέφεραν στην ανάπτυξη εισάγοντας νέες καλλιέργειες. Μεγάλη ήταν η συμβολή και στη βιομηχανία καθώς μέσα σε δέκα χρόνια από τον βάρβαρο ξεριζωμό τους και τον ερχομό τους στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να εντάξει στα σχολικά εγχειρίδια περισσότερα στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ώστε να μαθαίνουν και τα παιδιά τι συνέβη και πως ξεριζώθηκαν οι Έλληνες, που βρίσκονταν εκεί και κράτησαν επί 3.000 χρόνια τη γλώσσα και τα έθιμά τους.
Κατά τον Γιώργο Λαζαρίδη, τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, υπήρξαν κατά την άποψη του ιστορικού του Πόντου, Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης τεκμηριωμένοι 353.000 θάνατοι, οι οποίοι όμως ήταν πραγματικότητα ήταν κοντά στις 400.000 σφαγιασμένοι Πόντιοι.
Ο κ.Λαζαρίδης μίλησε για «προμελετημένο έγκλημα» και για «στρατόπεδα θανάτου στην έρημο» και τόνισε πως οι Πόντιοι πρόσφυγες άλλαξαν το χάρτη της αγροτικής γης της Ελλάδας, καθώς ήταν πρωτοπόροι στις βιολογικές καλλιέργειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου