www.biopoiotita.gr

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Δυσκολεύει η μοριοδότηση την ένταξη των αρόσιμων στα Σχέδια Βελτίωσης

Σε ιδιότυπο εργαλείο άσκησης αγροτικής και επενδυτικής πολιτικής αναδεικνύεται η μοριοδότηση στα Προγράμματα. Στα Σχέδια Βελτίωσης μπλοκάρει τις μεγάλες καλλιέργειες, ενώ και στη Μεταποίηση ψάχνει... για λεφτά στο στρώμα.

Αυξηµένος θα είναι ο βαθµός δυσκολίας για την ένταξη παραγωγών µεγάλων καλλιεργειών όπως βαµβάκι, ρύζι, φασόλια και ηλίανθος, µε το σύστηµα βαθµολογίας που θα τηρηθεί για την έγκριση των δικαιούχων στα Σχέδια Βελτίωσης, να µην δίνει µόρια στις παραπάνω κατηγορίες εκµεταλλεύσεων.
Σε ιδιότυπο εργαλείο άσκησης αγροτικής και επενδυτικής πολιτικής αναδεικνύεται η μοριοδότηση στα Προγράμματα. Στα Σχέδια Βελτίωσης μπλοκάρει τις μεγάλες καλλιέργειες, ενώ και στη Μεταποίηση ψάχνει... για λεφτά στο στρώμα.

Όπως φαίνεται γίνεται γενική προσπάθεια να µείνουν εκτός διεκδίκησης ενισχύσεων κλάδοι παραγωγής που διαχρονικά ήταν πιο δραστήριοι και απορροφούσαν µεγάλο κοµµάτι των χρηµατοδοτήσεων. Για παράδειγµα οι παραπάνω καλλιέργειες είναι ορισµένες από τις λίγες καλλιέργειες που δεν θεωρούνται «προτεραιότητας» και ως εκ τούτου χάνουν αµέσως 30-45 πόντους από τους συνολικά 100 που µπορούν να µαζέψουν οι ενδιαφερόµενοι για να µπουν στα παραπάνω Μέτρα. Το ίδιο κριτήριο ίσχυσε και στους Νέους Αγρότες όπου αν και εξασφαλίστηκε ένα 10% υπερδέσµευση κεφαλαίων (γύρω στα 24 εκατ. ευρώ) αλλά ίσως µείνει εκτός επιλαχόντες που δραστηριοποιείται στους παραπάνω κλάδους, αν τα κονδύλια και πάλι δεν επαρκούν. 
Από την άλλη, η πρόσκληση που εκδόθηκε πρόσφατα για το Μέτρο 4.2.1 «Μεταποίηση» µετατράπηκε µέσα από το σχετικό «point system» σε κίνητρο κυκλοφορίας χρήµατος που δεν είναι δηλωµένα στο σύστηµα καθώς ενισχύονται κατά προτεραιότητα επενδύσεις µε χρήµατα που, είτε βρίσκονται στο στρώµα (συν 2 βαθµοί αν χρησιµοποιήσεις ιδία κεφάλαια εκτός δανεισµού). Είτε είναι προελεύσεως εξωτερικού, κριτήριο που δίνει ακόµα 2 βαθµούς, από τους απαιτούµενους 8 για την ενίσχυση ίδρυσης µεταποιητικής µονάδας από ιδιωτικές επιχειρήσεις και βιοµηχανίες. 
Σηµειώνεται εδώ ότι το σύστηµα βαθµολόγησης ήταν αυτό που τελικά έριξε στα βράχια το Μέτρο Βιολογικών, καθώς το κριτήριο «Natura» άφησε εκτός τους παραδοσιακούς βιοκαλλιεργητές, την πλειοψηφία όσων λάµβαναν πριµ την περίοδο 2007-2013 και ολόκληρες περιοχές που στηρίζονται σε αυτή τη δραστηριότητα. Μάλιστα, το Περιφερειακό Συµβούλιο Πελοποννήσου µε οµόφωνη απόφασή, ζήτησε την πλήρη ακύρωση του Μέτρου, εφόσον από τους 1.652 που λάµβαναν πριµ την περασµένη περίοδο, τώρα εντάχθηκαν µόλις 258. 

Υπενθυµίζεται επίσης, ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για την εξισωτική αποζηµίωση που είναι Μέτρο των Προγραµµάτων, οδήγησε σε βαριά περικοπή ενισχύσεων από τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους και σε νέα ανακατανοµή εισοδήµατος προς όφελος «νεοφυών» καλλιεργητών. Πλέον, αυτό που µένει να φανεί είναι οι ειδικότεροι χειρισµοί των κυβερνώντων στα Σχέδια Βελτίωσης µέσα από την προδηµοσίευση που αναµένεται την ερχόµενη εβδοµάδα σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και σε άλλα Μέτρα όπως οι Σύµβουλοι και οι Οργανώσεις Παραγωγών.


Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 599 της Agrenda.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου