www.biopoiotita.gr

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πρόσθετες επιβαρύνσεις φέρνει στους αγρότες η μείωση του αφορολόγητου

Πρόσθετες επιβαρύνσεις φέρνει στους αγρότες η μείωση του αφορολόγητου

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (2/5) οι διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών. Η συμφωνία προβλέπει από 1/1/2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) μείωση του «αφορολόγητου», που θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Αυτό αναμένεται να φέρει επιβάρυνση στη φορολόγηση των αγροτών από 650 ευρώ ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ. Για αντιστάθμισμα στις απώλειες εισοδήματος που θα φέρει η έκπτωση φόρου σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, η κυβέρνηση θέλει να κάνει μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% που είναι σήμερα σε 20% το 2019.

Επίσης από 1ης Ιανουαρίου 2019 περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς. Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου.

Η συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών περιλαμβάνει και μία δέσμη θετικών μέτρων για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

α) Φοροελαφρύνσεις:

μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),

μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),

προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,

επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Άρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
1. Η επιδότηση ενοικίου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το χρόνο και θα αφορά περίπου 600.000 οικογένειες.
2. Θα διατεθεί κονδύλιο 260 εκατ. ευρώ για το επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού.
3. Τα σχολικά γεύματα θα επεκταθούν και θα καλύψουν το μισό σχολικό πληθυσμό των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.
4. Θα επεκταθεί το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν οι ανάγκες του 30% των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.
5. Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό και η συμμετοχή θα είναι μηδενική για όσους έχουν μημιαό εισόδημα έως 700 ευρώ.
6. Θα διατεθεί κονδύλι 260 εκατ. ευρώ για την δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.

http://www.thessaliatv.gr/news/41968/prosthetes-epibarynseis-fernei-stoys-agrotes-h-meiwsh-toy-aforologhtoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου