www.biopoiotita.gr

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Οι φάρμες της Αυστρίας… στην ελίτ του αγροτουρισμού

Οι αγρότες συνεργάζονται με τους ΟΤΑ των περιοχών τους και τις τοπικές τουριστικές ενώσεις, για την καλύτερη και αποδοτικότερα προώθηση των δραστηριοτήτων και προϊόντων τους

Η Αυστρία κατέχει υψηλή θέση στην προτίμηση των αγροτουριστών

Χαρίστε σε εσάς και τα παιδιά σας, ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φύση. Καταπράσινα βουνά, ρυάκια, ανθισμένα λουλούδια που θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα πίνακα ζωγραφικής. Νιώστε την τοπική φιλοξενία σε μία ρομαντική, παραδοσιακή φάρμα στην Αυστρία και γευτείτε μυρωδάτο ξεροψημένο ψωμί, σπιτική μαρμελάδα, φρέσκα αυγά και σπιτικές λιχουδιές.
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού
Πρωτοπόρος χώρα της Ευρώπης σχετικά με τον αγροτουρισμό εμφανίζεται η Αυστρία. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις καταστροφικές του συνέπειες στο δομημένο χώρο, οι αγρότες εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των κατοίκων προς τα προάστια και την εξοχή (Schoppner, 1998). Έτσι άρχισαν να προσφέρουν διαμονή για αναψυχή στους τουρίστες και να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα.
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού
Τα κύρια κίνητρα για την ενασχόληση με τον αγροτουρισμό αποτέλεσαν αδιαμφισβήτητα η συμβολή του τουρισμού στην Αυστρία σαν τουριστικός προορισμός, ο οικονομικός ρόλος και η ικανότητα για κεφαλαιοποίηση του συνδέσμου μεταξύ τουρισμού και γεωργίας.
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού
Οργανωμένο δίκτυο αγροτουρισμού αναπτύσσεται το 1964, ενώ το 1971 ιδρύθηκε και ο πρώτος οργανισμός αγροτουρισμού. Στη δεκαετία του ’60 ο αγροτουρισμός αναπτύχθηκε με τη χρήση κενών αγροτικών κτιρίων, ενώ στη δεκαετία του ’80 άρχισε να βελτιώνεται η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών (RuralTourismInternational).
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού
Τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου, ο αγροτουρισμός αναπτύχθηκε ιδιαίτερα και αυξήθηκε ο αριθμός των επενδύσεων μέσω του κρατικού προγράμματος GreenPlan, με τη χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο. Ο αγροτουρισμός αναπτύσσεται κυρίως σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παρέχοντας διαμονή και διατροφή σε οικογένειες, ανάπηρους, παιδιά σχολικής ηλικίας, καθώς και τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου.
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού
Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προβάλουν άριστα τα αγροτουριστικά τους προϊόντα και έτσι κερδίζουν ένα σημαντικό μερίδιο στην ανταγωνιστική αγορά. Οι αγρότες συνεργάζονται με τους ΟΤΑ των περιοχών τους και τις τοπικές τουριστικές ενώσεις, για την καλύτερη και αποδοτικότερα προώθηση των δραστηριοτήτων και προϊόντων τους.
Τα καταλύματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο της φάρμας, των υπηρεσιών, της διαχείρισης των αποβλήτων, των παρεχόμενων ευκολιών και του εξοπλισμού. Η αξιολόγηση και κατηγοριοποίησή τους γίνεται από ειδική επιτροπή, διάρκειας δύο χρόνων.
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού
Μία επιπλέον κατηγοριοποίηση γίνεται 36 από τα μέλη της οργάνωσης «Διακοπές στο Αγρόκτημα» (UrlaubaumBauernhof) βάσει της ειδίκευσης τους (Ευεξία και Υγεία, Άτομα με ειδικές Ανάγκες κλπ). Σε γενικές γραμμές οι προσφερόμενες υπηρεσίες χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο και η Αυστρία κατέχει υψηλή θέση στην προτίμηση των αγροτουριστών, αφού διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα – φυσικά, κλιματικά- που αναδεικνύουν την περιοχή. Επιπλέον η οργάνωση των τουριστικών δραστηριοτήτων συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσελκύει τους αγροτουρίστες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η εισροή των αγροτουριστών σε αυτή.
Οι φάρμες της Αυστρίας... στην ελιτ του αγροτουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου