www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Εισφορές με βάση το ακαθάριστο εισόδημα για τους αγρότες από το 2018

Εισφορές με βάση το ακαθάριστο εισόδημα για τους αγρότες από το 2018

Νέες ανατροπές επί τω χείρω για χιλιάδες αγρότες φέρνουν οι τελευταίες πληροφοριές που θέλουν κυβέρνηση και δανειστές να συζητούν για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι δανειστές έχουν επαναφέρει στο τραπέζι -και η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί- παλαιότερη πρόταση για υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών, ελεύθερων επαγγελματικών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το εισόδημα πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές
Το γεγονός αυτό παραδέχτηκε, άλλωστε, εμμέσως και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου η οποία μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή» στις ασφαλιστικές εισφορές και πως «όποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018».
Σε περίπτωση αυτή, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού, όπως επίσης ανέφερε κα Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο θα αφορά μόνο στο 2018. Από το 2019 και μετά, ως βάση υπολογισμού των εισφορών θα υπολογίζεται το καθαρό εισόδημα προσαυξημένο με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Υπενθυμίζεται ότι, με τα ισχύοντα σήμερα και βάσει της μεταβατικής περιόδου που έχει προβλεφτεί για τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ, για το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν για εισφορές σύνταξης το 14% του εισοδήματός τους, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 16% το 2018, στο 18% το 2019, στο 19% το 2020, στο 19,5% το 2021 και στο 20% από το 2022 και μετά. Ο υπολογισμός, ωστόσο, γίνεται στη βάση του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα στα οποία  συνυπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου