www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μέχρι τις 18 Αυγούστου οι αιτήσεις για τη Μεταποίηση

Κοντονής Γιώργος



Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις δράσεις του προγράµµατος που είναι γνωστό ως «Εµπορίας και Μεταποίησης» και στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν ιδιώτες κεφαλαιούχοι αλλά και οργανώσεις αγροτών, µε την προϋπόθεση ότι έιναι έτοιµοι να καλύψουν την προβλεπόµενη ίδια συµµετοχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Ο ελάχιστος προϋπολογισµός των επενδύσεων ορίζεται στα 600.000 ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι τα 120 εκατ. του Μέτρου, προορίζονται για ώριµες προσπάθειες, γεγονός που αποτυπώνεται και στα κριτήρια µοριοδότησης που πριµοδοτούν µονάδες µε ζωηρή εξαγωγική δραστηριότητα και όσες θα αυξήσουν αρκετά την παραγωγική τους δραστηριότητα. Επιλέξιµα έργα είναι µεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισµός και η ίδρυση γαλακτοκοµείων, τυροκοµείων, ελαιοτριβείων, οινοποιείων, µονάδων αναπήνισης κουκουλιών (για µετάξι), ξηραντηρίων και ζωοτροφάδικων.
 
∆ικαιούχοι και επιλέξιµες επενδύσεις
Αιτήσεις µπορούν να κάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως µεγέθους, συνεταιρισµοί, οργανώσεις παραγωγών. ∆εν είναι επιλέξιµα τα έργα από µεµονωµένους αγρότες.
Στην φυτική παραγωγή επιλέξιµες είναι δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισµού, µε ή χωρίς µετεγκατάσταση για έργα όπως: ξηραντήρια φαρµακευτικών φυτών, δηµητριακών, µονάδες αποφλοίωσης ρυζιού, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, µονάδες συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης οπωροκηπευτικών, βρώσιµων ελιών, κονσερβοποιεία, µονάδες χυµοποίησης, αποξήρανσης φρούτων, σταφίδας, παραγωγής µαρµελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών, ψητών λαχανικών, παστελιών κ.λπ.).
Στην ζωική παραγωγή επιλέξιµες είναι δραστηριότητες ίδρυσης και εκσυγχρονισµού, µε ή χωρίς µετεγκατάσταση για έργα όπως: τυροκοµεία, αλλαντοποιεία, σφαγεία, γαλακτοκοµεία, συσκευαστήρια αυγών, µονάδες παραγωγής σαλιγκαριών, τυποποίησης-συσκευασίας µελιού, παραγωγής σακχαρωδών προϊόντων µε βάση το µέλι, σνακς.

Ύψος ενίσχυσης και προϋπολογισµός

Ο ενδιαφερόµενος µπορεί να αιτηθεί στήριξη για έργα προϋπολογισµού 600.000 έως 5 εκατ. ευρώ. Η ένταση ενίσχυσης για το Μέτρο 4.2.1 που είναι προϋπολογισµού 120 εκατ. ευρώ κυµαίνεται µεταξύ 40-75%.

Επιλέξιµες δαπάνες

α) Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδοµών, απόκτηση ή βελτίωση της ακίνητης περιουσίας (αγορά οικοπέδου).
β) Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση µηχανολογικού εξοπλισµού. 
γ) Αγορά καινούργιων οχηµάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται: φορτηγά – σιλό µεταφοράς χύµα αλεύρου, ισοθερµικά βυτία, περονοφόρα, ανυψωτικά.
δ) Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας όπως ISO, HACCP.
ε) ∆απάνες εξοπλισµού επιχείρησης όπως αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ
στ) Γενικές και άυλες δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου