www.biopoiotita.gr

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Μέχρι τις 15 Ιουνίου πρόκειται να παραταθεί η προθεσμία δηλώσεων στο ΟΣΔΕ καθώς σήμερα, μόλις 10 ημέρες πριν εκπνεύσει η (αρχική) προθεσμία (15 Μαΐου), έχουν οριστικοποιηθεί μόλις 200 χιλιάδες από τις 650 χιλιάδες αιτήσεις που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει σχετική παράταση στις χώρες που το επιθυμούν και όπως ανακοίνωσε, «η απόφαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από μια σειρά κρατών-μελών της ΕΕ μετά από αλλαγές που έκαναν στα διοικητικά τους συστήματα που χειρίζονται τη διαδικασία των αιτήσεων, γεγονός που επηρέασε τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλλουν στην ώρα τους στα αιτήματά τους.
Η παράταση αφορά τόσο τις αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις αλλά και για αιτήματα χρηματοδότησης στα πλαίσια των εθνικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Και τα δύο χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική)».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν τόνισε ότι ενώ η παράταση δόθηκε ώστε να επιτραπεί η έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων, τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να επιλέξουν την αναβολή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
«ΚΑΝΤΕ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ»
Στο μεταξύ «όλοι όσοι έχουν δικαιώματα να σπεύσουν να τα δηλώσουν», προέτρεψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος από του βήματος της Βουλής.
«Πρέπει ο κόσμος να πάει να κάνει δήλωση για τα δικαιώματά του, για τις ενισχύσεις. Κακώς καθυστερεί γιατί φαίνεται ότι κάτι φταίει γι’ αυτό που συμβαίνει, που υπάρχει τέτοια καθυστέρηση», επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος και διευκρίνισε όσον αφορά τους συνταξιούχους:
-«Όσοι ήταν ήδη συνταξιούχοι, όποιο επάγγελμα και αν έκαναν, όποια δραστηριότητα και αν είχαν μέχρι και την έναρξη ισχύος του ασφαλιστικού νόμου (13 Μαΐου 2016), θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις, διότι είχαν καταστεί με τις προηγούμενες διατάξεις συνταξιούχοι και, ακόμη και αν υπήρχαν από άλλα Ταμεία, αυτές οι συντάξεις δεν θίγονται, επειδή θα δηλώσουν δικαιώματα.
-Οι μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου συνταξιούχοι υπάγονται στις ίδιες διατάξεις που υπάγονται όλοι όσοι αποκτούν εισόδημα και καταβάλλουν εισφορά (στον ΕΦΚΑ) για το εισόδημα αυτό και έχουν τη σχετική περικοπή (σ.σ. 60% στη σύνταξη), επειδή έχουν εισφορά, πλην των αγροτών, για τους οποίους αυτή η συνέπεια θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2025.
Αυτό ισχύει για όλους όσοι είναι ασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο κι έχουν εισοδήματα από την αγροτική καλλιέργεια ή την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Όχι επειδή έχουν χωράφια, γιατί χωράφια μπορεί να διατηρεί ο καθένας και να πηγαίνει να κάνει και το χόμπι του και να βγάζει το προϊόν για το σπίτι του. Όταν, όμως, είναι δραστηριότητα, τότε είναι εισόδημα, ως τέτοιο εμφανίζεται και τότε προφανώς υπάρχει συνέπεια στη σύνταξή τους.
-Οι αγρότες που θα συνταξιοδοτούνται μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2024 δεν θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για την αγροτική τους παραγωγή ως προς το μέρος που θα παρουσιάζουν εισόδημα στο Ε1. Οι άλλοι, όμως, που δεν υπάγονται σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο θα καταβάλλουν».
ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου