www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

H διατροφική αξία της φλούδας της πατάτας



Στο παρελθόν η φλούδα της πατάτας καθαριζόταν πριν από το βράσιμο, επειδή υπήρχε η εντύπωση πως η πατάτα θα είναι καθαρότερη και ως εκ τούτου περισσότερο υγιεινή. Από τότε, όμως, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι.

Σήμερα η επικρατούσα άποψη είναι πως αν η φλούδα (δέρμα) της πατάτας παραμείνει άθικτη, μπορεί να προσθέσει θρεπτικά συστατικά σε ένα γεύμα.
Η πατάτα, όπως και το δέρμα της, είναι μεγάλες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, χαλκού, καλίου, ψευδαργύρου και πρωτεϊνών, ενώ τίποτα από τα δύο δεν περιέχει οποιοδήποτε λίπος, χοληστερόλη ή νάτριο.
Αφήνοντας το δέρμα άθικτο, διατηρούνται οι θρεπτικές ουσίες στη σάρκα της πατάτας, που έχουν την τάση να χάνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα ποσοστά της ημερήσιας διατροφικής αξίας (ΔΑ) που έχει μια μεσαίου μεγέθους πατάτα μέσα σε μια ημερήσια πρόσληψη 2.000 θερμίδων (οι διατροφικές πληροφορίες για το συνολικό λίπος, χοληστερόλη και νάτριο δεν περιλαμβάνονται για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μηδενικές):
Βιταμίνη C: 45% της ΔΑ
Κάλιο: 18% της ΔΑ
Υδατάνθρακες: 9% της ΔΑ
Σίδηρος:  6% της ΔΑ
Φυλλικό οξύ:  6% της ΔΑ
Μαγνήσιο: 6% της ΔΑ
Ψευδάργυρος: 2% της ΔΑ
Πρωτεΐνη: 2% της ΔΑ
Αλλα θρεπτικά συστατικά
Και πάλι με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, μια μεσαίου μεγέθους πατάτα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός της, έχει περίπου 110 θερμίδες. Οι πατάτες έχουν ταξινομηθεί ως κόνδυλος (τροποποιημένος βλαστός ή ρίζα) και περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πατατίνη και υπάρχει συγκεκριμένα σ’ αυτόν τον τύπο των λαχανικών. Η πατατίνη λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φλούδες πατάτας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Παρέχουν, επίσης, μια ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά που είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής φθοράς του σώματος. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις πατάτες περιλαμβάνουν καροτενοειδή, φλαβονοειδή και καφεϊκό οξύ.
Υγιέστερες επιλογές
Ενώ οι πατάτες δεν περιλαμβάνουν φυσικώς νάτριο, χοληστερόλη ή λίπος, αυτά μπορούν να προστεθούν σε μια πατάτα ανάλογα με τον τρόπο που μαγειρεύεται και τα συστατικά που προστίθενται. Οι τηγανητές πατάτες, οι πατάτες φούρνου που ολοκληρώνονται με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, οι φλούδες πατάτας που έχουν γεμιστεί με τυρί και μπέικον, είναι μερικά παραδείγματα της ανθυγιεινής χρήσης της πατάτας. Τα καρυκεύματα που προστίθενται στις πατάτες συχνά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη, που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Προτιμήστε τη βραστή ή ψητή πατάτα σε σχέση με την τηγανητή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές, οι καλλιέργειες πατάτας ψεκάζονται με χημικά για την προστασία τους από τα παράσιτα και την ασθένεια. Αυτά τα φυτοφάρμακα μπορούν να συγκεντρωθούν στη φλούδα της πατάτας. Οι καταναλωτές που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να καταπιούν φυτοφάρμακα, μπορούν να αγοράσουν βιολογικές πατάτες.

http://diatrofi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου