www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Άσπίδα κατά του διαβήτη τα όσπρια

Υγεία & Διατροφή

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι τα όσπρια προσφέρουν προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2 (το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο που επηρεάζει πάνω από 400 εκατομμύρια ενήλικες το 2015), μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μικρή έρευνα που να επιβεβαιώνει αυτή τη συσχέτιση.
Για την αύξηση του γενικού επιπέδου των γνώσεων στον τομέα αυτό, ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Universitat Rovira i Virgili της Καταλονίας, σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες στη μελέτη PREDIMED αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των διαφόρων υπο-ειδών οσπρίων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αξιολογήθηκε επίσης η επίδραση της αντικατάστασης άλλων πρωτεΐνών και υδατανθράκων με τα όσπρια. 
Οι ερευνητές ανέλυσαν 3.349 συμμετέχοντες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά χωρίς διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη της μελέτης PREDIMED. 
Μετά από 4 χρόνια παρακολούθησης, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερη κατανάλωση οσπρίων - φακής, ρεβιθιών, φασολιών και αρακά (12.73 γρ./ημέρα, περίπου που ισοδυναμεί με 1,5 μερίδες των 60g ανά εβδομάδα), τα άτομα με υψηλότερη κατανάλωση (28.75 γραμμάρια/ημέρα, που αντιστοιχεί σε 3,35 μερίδες/εβδομάδα) είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Από όλα τα όσπρια, οι φακές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση φακής κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (σχεδόν 1 μερίδα / εβδομάδα) σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερο από μισή μερίδα / εβδομάδα), είχαν 33% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι αντικαθιστώντας μισή μερίδα τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του ψωμιού, του ρυζιού και της πατάτας με μισή μερίδα οσπρίων, συσχετίστηκε επίσης με ένα χαμηλότερο κίνδυνο τύπου 2 συχνότητα εμφάνισης διαβήτη. 
Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης οσπρίων για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, αλλά δηλώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα.
Tα όσπρια είναι μια ομάδα τροφίμων πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχουν ωφέλιμα άλατα (ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου) και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και θεωρούνται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνουν αργά μετά την κατανάλωσή τους. Λόγω αυτών των μοναδικών θρεπτικών ιδιοτήτων τους, η τακτική κατανάλωση οσπρίων συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κήρυξε το 2016 ως Διεθνές Έτος οσπρίων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα διατροφικά τους οφέλη.
Πηγή:stogiatro.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου