www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Το ελαιόλαδο αντιστρέφει τις βλάβες από τα πολλά λιπαρά

Το ελαιόλαδο μπορεί να εξουδετερώνει τις συνέπειες από τα πολλά λιπαρά στη διατροφή και να καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες που πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι υπαίτιογι’ αυτά τα οφέλη είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε αφθονία ειδικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το συστατικό λέγεται υδροξυτυροσόλη, και διαπιστώθηκε ότι αντιστρέφει στα ζώα τις ενδείξεις αντοχής στην ινσουλίνη και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ).

Η αντοχή στην ινσουλίνη είναι μία πρόδρομος κατάσταση του διαβήτη ενώ η ΜΑΛΝΗ αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και να οδηγήσει ακόμα και στον καρκίνο.

Τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι καλά γνωστά, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί που τα προκαλούν δεν ήταν έως τώρα γνωστοί.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να βρει διεθνής ομάδα επιστημόνων, μελετώντας την υδροξυτυροσόλη η οποία ανήκει στις πολυφαινόλες (είναι ένα είδος φυτικώνσυστατικών που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες).

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Lipids in Health and Disease, το πείραμά τους έγινε σε τέσσερις ομάδες 12-14 ποντικιών τα οποία είτε έτρωγαν μία διατροφή που τους παρείχε 60% λιπαρά, είτε μία διατροφή με λίγα λιπαρά (περιεκτικότητα 10%), εμπλουτισμένη ή χωρίς να είναι εμπλουτισμένη με 5mg υδροξυτυροσόλη.

Στην αρχή του πειράματος και έπειτα από 12 εβδομάδες εξέτασαν δείγματα αίματος από τα ζώα για να μελετήσουν την ενζυμική δραστηριότητα σε διάφορα όργανα.

Όπως διαπίστωσαν, τα ζώα που έτρωγαν πάρα πολλά λιπαρά χωρίς να παίρνουν υδροξυτυροσόλη αυξήθηκαν τόσο τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης όσο και της κακής (LDL) χοληστερόλης (είναι η μορφή που δημιουργεί στενώσεις στις αρτηρίες και ευθύνεται για εμφράγματα και εγκεφαλικά).

Ωστόσο στα ζώα που έπαιρναν την πολυφαινόλη, οι ανάλογες αυξήσεις ήταν πολύ μικρότερες.

Αντίστοιχα, τα πολλά λιπαρά σχετίστηκαν με αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, αλλά και πάλι το φαινόμενο αυτό ήταν μειωμένο στα ζώα που έπαιρναν την ουσία.Ωστόσο η αντοχή δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο σε ζώα τα οποία έτρωγαν φυσιολογικά.

Τα ζώα που έτρωγαν πάρα πολλά λιπαρά παρουσίασαν επίσης μειωμένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που συνθέτουν τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα - μία μείωση που σχετίσθηκε με διαταραχή στην ισορροπία των λιπαρών οξέων στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Ωστόσο σε όσα έτρωγαν μεν πολλά λιπαρά αλλά ταυτοχρόνως έπαιρναν υδροξυτυροσόλη, η ενζυμική δραστηριότητα και η παραγωγή λιπαρών οξέων ήταν παρόμοια με εκείνη των ζώων που έτρωγαν φυσιολογικά.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υδροξυτυροσόλη ίσως εξουδετερώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις των πολλών λιπαρών στη διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ροντρίγκο Βαλενζουέλα, από το Πανεπιστήμιο της Χιλής στη Νότιο Αμερική.

Και συνέχισε: «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά παρουσίασαν ενδείξεις μη αλκοολικούς λιπώδους νόσου του ήπατος, που πιστεύουμε ότι οδήγησε σε σημαντική μείωση της ενζυμικής δραστηριότητας του ήπατος και της σύνθεσης λιπαρών οξέων σε αυτά και σε άλλα όργανα.

»Το ήπαρ είχε επίσης ενδείξεις οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι γνωστό πως σχετίζονται με τη λιπώδη ηπατική νόσο.

»Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η προσθήκη μιας σχετικά μικρής δόσηςυδροξυτυροσόλης στη διατροφή μπόρεσε να αντιστρέψει τις επιδράσεις αυτές, διότι πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να εξηγεί την προστατευτική δράση του ελαιολάδου ακόμα και σε πληθυσμούς που τρώνε πολλά λιπαρά».



Πηγή : Web Only


Δείτε ακόμα: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ
https://www.biopoiotita.gr/category/biologika-elaiolado-elies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου