www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Συντονίζονται για ανάδειξη της φέτας ΠΟΠ

Ο κ. Παύλος Σατολιάς
Ο κ. Παύλος Σατολιάς
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στο τομέα της φέτας ΠΟΠ, ενώ το τελευταίο διάστημα κάποιοι από αυτούς επιδεικνύουν και πολύ σημαντική δραστηριότητα! Κάθε μέρα αποδεικνύουν στην πράξη ότι μπορούν να παίξουν παρεμβατικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και ανοίγοντας παράλληλα και δυναμικά στην ελληνική φέτα νέους δρόμους για τις διεθνείς αγορές.
Το εργοστάσιο «ΑΜΦΙΓΑΛ» της Ένωσης Αγρινίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από φέτος και ήδη θα επεξεργασθεί μέχρι τέλους του έτους 5.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων θα φτάσει τους 16.000 τόνους περίπου, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών των ευρύτερων περιοχών Αγρινίου και Καλαβρύτων. Σε καιρούς πολύ δύσκολους για τη χώρα μας οι συγκεκριμένες οργανώσεις τολμούν και κάνουν την υπέρβασή τους, αποδεικνύοντας ότι το υγιές συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας το μοντέλο της πραγματικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Επιπλέον πρωτοστατούν μέσω και της συλλογικότητας ΟΔΙΠΠΑΦ – Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων και Παραπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ, (που αποτελεί βασικό βραχίονα προάσπισης της φέτας ΠΟΠ), στη δημιουργία Διεπαγγελματικής Φέτας ΠΟΠ, στην οποία συμμετέχουν μαζί με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Σε δηλώσεις τους στην «Ε.τ.Δ.» οι εκπρόσωποί τους, καλούν όλες τις τυροκομικές μονάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οποιασδήποτε νομικής μορφής, να στρατευτούν στη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης της φέτας, ως αυθεντικού και γνήσιου προϊόντος στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσα από τη συμμετοχή τους στη νέα «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς δήλωσε τα εξής:
«Επιδίωξή μας είναι, μέσω της ΟΔΙΠΠΑΦ και της Διεπαγγελματικής Φέτας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στη φέτα, εγγύηση στην ποιότητά της, συμβολή στην αναγνωρισιμότητά της, με απώτερο στόχο να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας, και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του αγροκτηνοτροφικού τομέα. Η συγκυρία δεν «χωράει» άλλη ολιγωρία. Η προσπάθειά μας είναι να ενώσουμε όλη την τυροκομική και παραγωγική αλυσίδα, με σκοπό να δώσουμε υπεραξία στη φέτα, η οποία πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει! Εμείς δίνουμε εξετάσεις κάθε μέρα στις πιο απαιτητικές αγορές, όπως είναι η αμερικάνικη, με πολύ καλά αποτελέσματα. Αποτελούμε επίσης τους βασικούς προμηθευτές φέτας της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου «Σκλαβενίτης». Οι προοπτικές είναι ευοίωνες για ακόμη μεγαλύτερες και σημαντικές κατακτήσεις. Η ανταγωνιστικότητα της φέτας έχει πολύ υψηλά standards. Δεν θέλουμε να καπηλευτούμε, ούτε να μονοπωλήσουμε το προϊόν. Θέλουμε να συνεργαστούμε για το προϊόν με σκοπό να πάρει τη θέση που του αξίζει, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στη διεθνή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, ο οποίος επισήμανε: «Ο σύγχρονος καταναλωτής θέλει προϊόντα με «προσωπικότητα» στο τραπέζι του. Θέλει προϊόντα που να αποτελούν μύθο και ιστορία, η οποία να συνοδεύεται με τοπική και διεθνή αναγνώριση, αλλά και κατοχύρωση. Ένα τέτοιο προϊόν είναι η φέτα μας, η οποία ξεχωρίζει γευστικά και ποιοτικά. Για να τα πετύχουμε όμως αυτά χρειάζεται να εμπεδώσουμε ένα πνεύμα συνεργασίας. Φορείς, συλλογικά σχήματα, εταιρίες και όλοι όσοι ασχολούμαστε με το προϊόν, πρέπει να βγούμε μπροστά και η νέα Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Αρκεί να το θέλουμε και να είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το προϊόν. Η Φέτα ΠΟΠ, είναι εθνικό προϊόν και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στον εξαγωγικό τομέα των τροφίμων, τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις τρίτες χώρες. Αυτό προϋποθέτει συνολική στρατηγική μεταξύ των εμπλεκομένων για την προστασία της από τις απομιμήσεις και κάθε είδους ονοματολογική καπηλεία που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδίως στο εξωτερικό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις, αναπτύσσουν συνέργειες με κρατικούς, αλλά και με ιδιωτικούς φορείς, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην έρευνα, προώθηση και προβολή της φέτας. Το τελευταίο διάστημα πρωτοστάτησαν στην αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της ΟΔΙΠΠΑΦ αναλαμβάνοντας πιο ενεργούς ρόλους. Ο πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων κ. Π. Σατολιάς, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. της ΟΔΙΠΠΑΦ, και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος κ. Νικ. Καλιακούδας, παραμένει μέλος, με αρμοδιότητες, που αφορούν στις δράσεις των μικρομεσαίων τυροκομικών επιχειρήσεων - μελών της Οργάνωσης.
Φώτης Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου