www.biopoiotita.gr

Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Οι 3 ευεργετικές ιδιότητες της παπαρούνας!

Αποτέλεσμα εικόνας για παπαρουνα
Λουλούδι της άγριας φύσης, με πλούσια μυθολογία πίσω από το όνομα της, και ιστορικό χρήσης από την αρχαιότητα, η παπαρούνα αποτελεί ένα ακόμα βότανο της ελληνικής φύσης και όχι μόνο, με σημαντικές θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες!
Φυσικά πρόκειται για τον παπαρουνόσπορο που θα συναντήσετε πλέον με συχνότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η παπαρούνα ανήκει στην οικογένεια των μηκωνοειδών, ενώ το είδος που χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι η Μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum). Η πλέον κοινή παπαρούνα που θα συναντήσουμε σε όλη την Ελλάδα είναι η Μήκων η ροιάς η οποία θεωρείται πως επίσης συλλέγεται, ενώ οι φρέσκοι βλαστοί και τα πέταλα χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και χορτόπιτες.
Από την παπαρούνα παίρνουμε το ιδιαίτερα θρεπτικό παπαρουνέλαιο, τον παπαρουνόσπορο από την κάψα του φυτού και από τον χυμό του φυτού το όπιο. Ο παπαρουνόσπορος δεν έχει υπνωτικές ιδιότητες για αυτό και χρησιμοποιείται στη μαγειρική με απόλυτη ασφάλεια.
Τα σημαντικά  θρεπτικά συστατικά που περιέχει, συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του οργανισμού μας ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Λόγω της ιδιαίτερης και ευχάριστης γεύσης των σπόρων, θα τους συναντήσετε σε σαλάτες, γλυκά, σάντουιτς, μαγειρευτά, ακόμα και στο γάλα για να δώσει γεύση και ενέργεια.
Τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει ο παπαρουνόσπορος προσφέρουν:
Υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, (περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών μας) προσφέρει ανακούφιση από δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ρυθμίζοντας τη σωστή και κατά συνέπεια υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ανακούφιση νευρικού συστήματος. Η υγιής λειτουργία του νευρικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη διατροφή μας. Η έλλειψη μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι ο συνηθέστερος λόγος, νευρικότητας, στρες, αϋπνίας ακόμα και κατάθλιψης. Ο παπαρουνόσπορος, προσφέρει τόνωση του νευρικού συστήματος, και παράλληλα του μεταβολισμού, καθώς 100 γραμμάρια παπαρούνας περιέχουν 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), 65% Β5 (παντοθενικό οξύ), 71% Β1 (θειαμίνη), 87% μαγνήσιο και 144% ασβέστιο!
Συνολική υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού: Η περιεκτικότητα σε σίδηρο καλύπτει το 122% των ημερήσιων αναγκών μας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, οξυγονώνοντας τα όργανα. Η κατανάλωση συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση της κακής χοληστερίνης, καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά άλατα που παράγονται στον οργανισμό από αυξημένη κακή χοληστερίνη. Η περιεκτικότητα σε μαγγάνιο (292% ημερήσιων αναγκών), φώσφορο(124%), ψευδάργυρο (72%) και χαλκό (181%) μαζί με το σίδηρο που προαναφέραμε, μειώνει τα συμπτώματα αναιμίας, τονώνει τον οργανισμό, ρυθμίζουν την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Σημαντικοί παράγοντες για την προστασία της καρδιάς, την ομαλή ροή του αίματος στο σώμα και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
Τρεις επιπλέον ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό μας: Ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο, συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης και προστατεύει από εκφυλιστικές ασθένειες που προσβάλλουν την όραση με το πέρασμα του χρόνου, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Θεωρείται πως προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 λόγω της περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο.
Προσοχή:
Μπορεί φυσικά οι σπόροι της παπαρούνας να είναι γενικά ασφαλείς, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά όπως σε κάθε τροφή με φαρμακευτική αξία, υπάρχουν κάποια όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάμε. Συνεπώς ο κανόνας για ενηλίκους είναι 100 γρ. σπόρων για έναν ενήλικο περίπου 70 κιλά. Ανάλογα φυσικά, διαμορφώνεται η μέγιστη κατανάλωση με βάση τα κιλά.
Tips: αγοράστε τους σπόρους από καταστήματα που συσκευάζουν και προμηθεύονται τους σπόρους από πιστοποιημένους προμηθευτές, αποθηκεύστε σε ξηρό και δροσερό χώρο ώστε να παραμείνουν φρέσκοι έως 6 μήνες. Αν θέλετε να δώσετε επιπλέον άρωμα και ένταση στη γεύση, μπορείτε να σοτάρετε τους σπόρους στο τηγάνι (χωρίς λάδι).