www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σπόροι Chia

chia seeds

Είναι γνωστoί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την εποχή των Ατζέκων, όπου έδωσαν και το όνομα Chia. Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, υδατάνθρακες, ω-3 και ω-6 λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλά ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον ανθρώπινο οργανισμό και γι’ αυτό θεωρούνται απαραίτητα και ιι ευγεργετικές τους ιδιότητες είναι γνωστές και περιλαμβάνουν την μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης, την μείωση εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων, την καρδιοπροστατευτική και ηπατοπροστατευτική δράση μέσω της ανακατανομής των λιπιδιών μακριά από το συκώτι, την αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασική και αντιθρομβωτική δράση. Ακόμα τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν φαίνεται πως έχουν αντιφλεγμονώδη , αντιθρομβωτική και αντικαρκινική δράση.
Από το 2000 οι Αμερικάνικες Οδηγίες Διατροφής συνιστούν την κατανάλωση έως 48γρ/ημέρα chia λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους. Προτείνουν την κατανάλωση των βλαστών από το φυτό chia ως σαλάτα, την κατανάλωση ωμών σπορίων chia, την προσθήκη των σπόρων στο ψωμί, σε δημητριακά πρωινού, σε γιαούρτι, σε σνακ και μπισκότα και σε χυμούς.
Τέλος, το έλαιο από τα σπόρια Chia φαίνεται πως μπορεί να εφαρμοστεί στην επιδερμίδα για την αντιμετώπιση διάφορων δερματικών παθήσεων όπως κνησμό και ξηρό δέρμα, αλλά και ως συμπλήρωμα από τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου