www.biopoiotita.gr

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Τα λάθη με τις μετατάξεις από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς

Η εκ παραδρομής μετάταξη στο κανονικό καθεστώς είναι συνηθισμένη, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στον προσδιορισμό του έτους που εισπράχθηκαν οι επιδοτήσεις

Η πιο κλασική περίπτωση είναι η εκ παραδρομής μετάταξη: Eρχεται ο δικαιούχος αγρότης στο γραφείο με σκοπό να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς, αφού σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/16 έχει εισπράξει εντός του έτους πάνω από 5.000 ευρώ επιδοτήσεις παντός τύπου.
Μπαίνουμε στο σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουμε μπροστά μας την εξής κατάσταση (αφήνουμε εκτός το Oνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο και είδος επιδότησης):
Ημερ. Πληρ.: .........................................27.10.16
Eτος ενίσχ.:................................................2016
Ημ. Εντολής:......................................... 26.10.16
Ποσό:...................................................... 3.000€
Ημερ. Εντολ. Συναλλαγής:..................... 27.10.16
Ημερ. Πληρ.:......................................... 16.12.16
Eτος ενίσχ.:................................................ 2016
Ημ. Εντολής:.......................................... 16.12.16
Ποσό:....................................................... 1.900€
Ημερ. Εντολ. Συναλλαγής:....................... 16.12.16
Ημερ. Πληρ.:........................................... 30.12.16
Eτος ενίσχ.: ..................................................2016
Ημ. Εντολής:........................................... 29.12.16
Ποσό:........................................................ 2.000€
Ημερ. Εντολ. Συναλλαγής:........................ 02.01.17
Τι παρατηρούμε στην παραπάνω ανάλυση: Το σύνολο των επιδοτήσεων υπερβαίνει τις 5.000 €, άρα σύμφωνα με την ΠΟΛ.1201/16 ο δικαιούχος παραγωγός είναι υποχρεωμένος να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς.
Το 2017
Αν παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεκτικά, θα δούμε ότι ένα ποσό δεν έχει εισπραχθεί εντός του 2016. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με πολλούς τρόπους, ο πιο απλός δε, η παρούσα εικόνα.
Επομένως, το σύνολο στο παράδειγμά μας, χωρίς το ποσό των 2.000€, τα οποία καταβλήθηκαν το 2017, είναι 4.900€, άρα δεν έχει υποχρέωση να ενταχθεί στο κανονικό και μπορεί να παραμείνει στο ειδικό καθεστώς.
Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι όλοι, ή καλύτερα οι περισσότεροι, έχουν συμφέρον να βρίσκονται στο κανονικό καθεστώς, αυτό μπορεί εύκολα ο καθένας να το διαπιστώσει πηγαίνοντας στον λογιστή του. Αφορμή για το σημερινό άρθρο είναι η εκ παραδρομής μετάταξη στο κανονικό καθεστώς, σε περιπτώσεις όπως η παραπάνω.
Και τον Ιανουάριο ήμασταν στην πίεση για να προλάβουμε να εντάξουμε τους υπόχρεους στο κανονικό καθεστώς. Aλλοι δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε, άλλοι δεν ήθελαν να ενταχθούν (λες και έχουν επιλογή), άλλους δεν τους βρίσκαμε να τους ενημερώσουμε...
Κάποιος λοιπόν έχει ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, στην πράξη όμως αυτό θεωρείται προαιρετική μετάταξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς για τρία έτη. Είναι άλλο να εντάσσεσαι προαιρετικά εν γνώσει σου και άλλο εκ παραδρομής.Τώρα που μπορούν και εκδίδονται οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται ξεκάθαρα το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που έχει εισπράξει κάποιος εντός του έτους 2016.
Στο παράδειγμα, το ποσό που πληρώθηκε στον δικαιούχο παραγωγό το 2017 δεν εμφανίζεται στη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στις περιπτώσεις αυτές, καλό είναι να υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση και να μη δεσμεύονται οι άνθρωποι για τρία χρόνια.
Οι συνάδελφοι (παρουσία του πελάτη τους, ή με εξουσιοδότηση, ή στέλνοντας τους ίδιους στις ΔΟΥ), να ζητάνε από τα τμήματα την ακύρωση της μετάταξης με την ίδια ημερομηνία που έγινε, λόγω εκ παραδρομής λάθους.
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει υπάλληλος σε κάποιο μητρώο ΔΟΥ που να μην μπορεί να κατανοήσει το λάθος αυτό. Πόσω μάλλον όταν αυτό μπορεί να αποδειχθεί, δηλαδή ότι υπάρχουν πράγματι ποσά για τα οποία δόθηκε εντολή εντός του 2016 και καταβλήθηκαν το 2017.
Να επισημάνουμε τέλος ότι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι όσον αφορά την παράταση της μετάταξης μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θεωρώ όμως ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει και μάλλον αυτό θα γίνει, αρκεί να είναι άμεσα, γιατί έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στις συναλλαγές των αγροτών που είναι σε αναμονή για ένταξη, με τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τα προϊόντα τους, οι οποίες απαιτούν να τους προσκομιστεί έναρξη από την Εφορία στην οποία να φαίνεται ότι ο αγρότης έχει ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς.
Θα πρέπει να τους ενημερώσει κάποιος ότι τον έλεγχο τον ασκεί μόνο η Εφορία και όχι το λογιστήριο της κάθε επιχείρησης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου