www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Υπογράφθηκε και πάει στη Βουλή η ρύθμιση για Βιολογικές Αγορές, για μετά το Πάσχα πάνε οι αποφάσεις ένταξης στη Βιολογική Γεωργία

Υπογράφθηκε και πάει στη Βουλή η ρύθμιση για Βιολογικές Αγορές, για μετά το Πάσχα πάνε οι αποφάσεις ένταξης στη Βιολογική Γεωργία

Ήδη έπεσε η υπογραφή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη, στη νομοθετική ρύθμιση για τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί από το ΥπΑΑΤ σαν τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση. Θολό όμως παραμένει το τοπίο σχετικά με την αξιολόγηση των φακέλων των 64.000 δυνητικά δικαιούχων για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του νέου ΠΑΑ 2014-2020. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τα αποτελέσματα ένταξης στην βιολογική γεωργία δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το Πάσχα. Την ίδια στιγμή οι βιοκαλλιεργητές της Λακωνίας ζητάνε να εξοφληθούν οι δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος (2007-2013), οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τα έτη 2014, 2015 και 2016.
Στο μεταξύ στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την προκήρυξη του νέου προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας, αναφέρονται σε κοινή επιστολή που υπογράφουν ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών ΠΕ Λακωνίας και η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, την οποία στέλνουν προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, 27 ημέρες μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσιρώνη, ουδεμία έγγραφη απάντηση δεν έχει φτάσει στα χέρια τους για την επίλυση των προβλημάτων.
Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας κ. Δημήτρης Καραμπάσης, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι: «το νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας του ΠΑΑ 2014-2020 έχει προϋπολογισμό 450.000.000 ευρώ. Ήδη έχουν δώσει κάποια εκατομμύρια και έχουν ακόμη να δώσουν 180.000.000 ευρώ σαν ανειλημμένες υποχρεώσεις για το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013. Επίσης θα πρέπει να καλύψουν και τους νέους δυνητικά δικαιούχους, δηλαδή τους 64.000 υποψηφίους. Όλα αυτά κατά την εκτίμηση μας, φτάνουν περί το 1.400.000.000 ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά».
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου