www.biopoiotita.gr

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Οι παγίδες στα εργόσημα και στον... οικογενειακό ΑΦΜ

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα μπορούν για μερικά χρόνια να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα αγροτεμάχιά τους όπως έκαναν μέχρι τώρα, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη σύνταξή τους

Το εργόσημο είναι ο τρόπος πληρωμής του εργάτη γης. Με τέτοιον τρόπο ώστε (υποτίθεται) να καταβάλλονται και οι όποιες ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν, ο εργοδότης - αγρότης μπορεί να δικαιολογεί στα έξοδά του τα χρήματα που πλήρωσε στους εργάτες, για να μπουν στη γη του και να κάνουν τις εργασίες που τους ζήτησε.
Ο όρος αγροτοεργόσημο είναι αδόκιμος και καλό είναι οι εθνοπατέρες να μην τον επικαλούνται, θέλοντας να δείξουν ότι γνωρίζουν από γη. Είναι εργόσημο και όχι αγροτοεργόσημο.
Επεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των αγροτών, αρκετά θέματα που θεωρούν πολλοί από τους υπηρεσιακούς ότι θα λύσουν τα προβλήματα των αγροτών.
Ας δούμε τι βγήκε προς τα έξω: «Εξετάζεται το καθαρό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που απασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Εξετάζεται με τους τεχνοκράτες του υπουργείου η ανεύρεση του τρόπου εφαρμογής του?».
Κίνδυνος
Τι σημαίνει όμως αυτό; Εχει προβληματιστεί κανείς από τους εμπλεκόμενους, τι σημαίνει οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση;
Θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι φορολογικά δεν υπάρχει οικογενειακός ΑΦΜ. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο αγρότης να χάσει μέρος των εξόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Και εξηγώ: Ας υποθέσουμε ότι ένας αγρότης (η οικογένειά του αποτελείται από τον ίδιο, τη γυναίκα του και το παιδί του), καταβάλλει 12.000€ για ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2017. Αυτές οι εισφορές κανονικά θα έπρεπε να καταχωρισθούν στα βιβλία του ως έξοδα, να προστεθούν μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα παραγωγής του έτους και στη συνέχεια, αφού αφαιρεθούν από τον τζίρο της χρονιάς, να προκύψει το τελικό καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδημα.
Εάν μπει σε εφαρμογή ο όρος αγροτική οικογενειακή εκμετάλλευση (σύμφωνα με τα όσα λένε οι ίδιοι υπηρεσιακοί), τότε οι συνολικές εισφορές θα διαιρεθούν διά του τρία και θα καταλογιστούν ασφαλιστικές εισφορές ισόποσα, στα τρία μέλη της οικογένειας. Δηλαδή, θα χρεωθούν από 4.000€ στο κάθε μέλος της οικογένειας.
Ερώτηση: Τι θα καταχωρίσω στα βιβλία του αγρότη ως έξοδο από ασφαλιστικές εισφορές; Τα 4.000€ που αντιστοιχούν στον αγρότη ή και τα 12.000€ που έχει πληρώσει ο άνθρωπος αυτός; Μη φτάσουμε δηλαδή στο σημείο να πάει και να καταθέσει αίτηση διαζυγίου προκειμένου να μπορεί να δικαιολογήσει όλα του τα έξοδα στα βιβλία του.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι πάρα πολλές φορές πάρα πολλές σκέψεις ήταν πολύ καλές, αλλά στην πορεία χάθηκαν γιατί δεν υπήρχε συνεννόηση. Είτε το θέλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε όχι, απαιτείται άμεση και καθημερινή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Ας δουν πρώτα πώς μπορεί να λειτουργήσει φορολογικά το θέμα της διάσπασης των ασφαλιστικών εισφορών και μετά ας ανακοινώσουν ό,τι θέλουν. Αυτή η μανία να βγαίνουν φήμες και να πανικοβάλλουν τον κόσμο, μόνο καλό δεν κάνει. Και βέβαια, η ανάγκη να ηρεμήσει ο κόσμος μπορεί να είναι απαραίτητη για την πολιτική, είναι όμως αδιάφορη στην πράξη για όλους του συναδέλφους.
Να μεταφέρω, τέλος, τις δηλώσεις που έγιναν παρουσία μου στο Ηράκλειο Κρήτης την Παρασκευή 17.02.17 όπου παρευρέθησαν ο κ. Πετρόπουλος και η η γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Βρακά. Είπαν λοιπόν ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα ειδικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ για μερικά χρόνια, θα μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα αγροτεμάχιά τους όπως έκαναν μέχρι τώρα, χωρίς να έχουν πρόβλημα ούτε με τη σύνταξή τους, αλλά και χωρίς να έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα αντιστοιχούν στην καλλιέργειά τους.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Γιατί πλησιάζει ο καιρός να αρχίσουν η μεταβίβαση των δικαιωμάτων και οι δηλώσεις καλλιέργειας και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου