www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Φέτα»… Γαλλίας, Βουλγαρίας, Αυστραλίας Και «Ελληνικό Γιαούρτι»… Καναδά



Κατήγγειλε ότι «βουλγάρικη φέτα πωλείται ακόμη και στα ελληνικά νησιά» * Με πρωτοβουλία Κ. Αγοραστού η πρόταση των κτηνοτρόφων για τη φέτα συζητείται στα περιφερειακά συμβούλια και τη διοίκηση της Ένωσης Περιφερειών.

«Φέτα» από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Αυστραλία αλλά και τον Καναδά εντόπισε στη διεθνή έκθεση τροφίμων του Ντουμπάι (Dubai Food Festival 2017 – θεωρείται από τις σημαντικότερες παγκοσμίως) ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης όπως ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ.
Ο κ. Καχριμάνης προσκόμισε στη συνεδρίαση συσκευασίες προϊόντων (φωτο) από τις οποίες προκύπτει:
-Εταιρεία της Αυστραλίας να πουλά «φέτα» με την επωνυμία «Λήμνος».
-Εταιρεία της Γαλλίας να πουλά φέτα σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μεν, παραβιάζοντας ωστόσο την ευρωπαϊκή νομοθεσία αφού μόνο στην Ελλάδα μπορεί να παράγεται φέτα (στη συσκευασία αναγράφεται Feta – Product of France, προϊόν Γαλλίας).
-Εταιρεία της Ουγγαρίας να πουλά φέτα σε συσκευασία που παραπέμπει στην Ελλάδα χωρίς να αναφέρει πού παράγεται.
-Η εταιρεία «Σκοτιδάκης» του Καναδά που ήλθε στο προσκήνιο λόγω της φέτας, διαφημίζει στο φυλλάδιό της (φωτο) ότι ανάμεσα στα «αυθεντικά» όπως τα χαρακτηρίζει προϊόντα που παράγει στο εργοστάσιό της στην περιοχή του Οντάριο και διαθέτει στην αγορά του Καναδά αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ είναι εκτός από φέτα και «ελληνικά γιαούρτια» (Greek yogurts).
Ταυτόχρονα, ο κ. Αλ. Καχριμάνης κατήγγειλε ότι «φέτα από τη Βουλγαρία πωλείται κατά κόρον στα ελληνικά νησιά» και πρότεινε οι έλεγχοι για να προστατευθεί το προϊόν να ξεκινήσουν από την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.
Επίσης, πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από εκπροσώπους των περιφερειών, των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων η οποία να κάνει επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία της φέτας και γενικότερα των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Την τεχνική λύση που πρότεινε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για την προστασία της φέτας στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά παρουσίασε στο ΔΣ της ΕΝΠΕ ο πρόεδρός της, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος κάλεσε όλους τους περιφερειάρχες να φέρουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση των περιφερειακών τους συμβουλίων, όπως έπραξε ήδη το ΠΣ Θεσσαλίας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου