www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Οικονομική στήριξη στους αγρότες των νησιών του Αιγαίου υποσχέθηκε ο Χόγκαν

Οικονομική στήριξη στους αγρότες των νησιών του Αιγαίου υποσχέθηκε ο Χόγκαν

Από το 2019 και όχι από φέτος, θα ξεκινήσει την αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ (σε 4 ισόποσες δόσεις) που οφείλει η Ελλάδα προς την ΕΕ, στο πλαίσιο δημοσιονομικών διορθώσεων, με τον κοινοτικό επίτροπο της ΕΕ για θέματα γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, να επισημαίνει ότι η διετής αυτή παράταση, έρχεται από προηγούμενη που είχε δοθεί το Ιούνιο του 2012, για έναρξη καταβολής από φέτος.


«Εκτιμώ ότι η ΕΕ είναι ευέλικτη απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω με γενναιοδωρία τα θέματα της χώρας. Δεν περιμένω να ρυθμιστούν οι οφειλές αύριο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τακτοποιηθούν, αφού στην ΕΕ οφείλουμε να προστατεύουμε και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων», είπε ο κ. Χόγκαν, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Economist στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε, μάλιστα, ότι έχει άριστη και στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη».

Για τη συνεργασία του με τον κοινοτικό επίτροπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ζητώντας "περισσότερη ευελιξία εκ μέρους της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά: «συνολικά πρέπει να επιστραφούν 3 δισ. ευρώ και αν μας καλέσουν να τα πληρώσουμε αύριο, τότε ο πρωτογενής τομέας σφράγισε». Για το υπόλοιπο ποσό, που οφείλει η Ελλάδα στην ΕΕ και που αφορά σε ανακτήσεις απο Συνεταιρισμούς και το "πακέτο Χατζηγάκη" και αυτό του "Κοντού", ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, έκανε γνωστό ότι «το θέμα βρίσκεται επί τάπητος, αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν».

Αναφορικά με την επιπλέον οικονομική στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στα νησιά του Αιγαίου, που δοκιμάζονται λόγω των προσφύγων, ο κοινοτικός επίτροπος επισήμανε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα οριστεί το ακριβές κονδύλι που θα δοθεί. Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του είπε ότι μέσω του ΠΑΑ αποφασίστηκε η διάθεση ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς τους νησιώτες αγροτοκτηνοτρόφους, «αναμένουμε το πράσινο φως απο την ΕΕ για να δοθεί ένα επιπλέον ποσό ύψους 14 εκατ. ευρώ σε αυτούς».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, για το ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ που διαθέτει φέτος η ΕΕ για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Γηραιάς Ηπείρου, ο κ. Χόγκαν επισήμανε ότι δίνονται κατά προτεραιότητα και ύστερα απο σχετική αίτηση που θα πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ενώ διευκρίνισε ότι το 2019 το συγκεκριμένο ποσό θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ. Πάντως, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ακόμη δεν έχουμε αιτήσεις από Έλληνες ενδιαφερόμενους, ιδίως τους παραγωγούς φέτας. Περιμένουμε τις αιτήσεις τους, που ακόμη δεν έχουν κάνει, ώστε να μπορέσουν με τα ποσά που θα λάβουν να προχωρήσουν στην προώθηση των προϊόντων τους.Τα λεφτά πάντως υπάρχουν και τους περιμένουν».

Μεταξύ άλλων, ο κοινοτικός επίτροπος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό χώρο και τονίζοντας ότι «κατανοώ τα προβλήματα των Ελλήνων, με δεδομένο ότι αντίστοιχες καταστάσεις ζήσαμε και στην Ιρλανδία, όπου είμαι υπουργός», ο κ. Χόγκαν επισήμανε ότι «η γεωργία βοήθησε στην ανάκαμψη της χώρας μου και εκτιμώ ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται απο την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Χόγκαν ανέφερε ενδεικτικά «στο τρίτο τρίμηνο του 2016 οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών πρϊόντων αυξήθηκαν σε αξία κατά 300 εκατ. ευρώ, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα που διαμορφωνόταν στα 800 εκατ. ευρώ». Πέραν αυτού, θετική ιδιαίτερα είναι η μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα που αφορούν νέους αγρότες και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως επισήμανε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κοινοτικός επίτροπος ζήτησε από την Ελλάδα να συμβάλλει στη δημόσια διαβούλευση, θα διαρκέσει άλλες οκτώ εβδομάδες, που γίνεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2020 και μετά. Υπενθύμισε ότι για την περίοδο ως το 2020, οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν σε εισοδηματικές ενισχύσεις 14 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αναφορικά με το θέμα της φέτας, ο κ. Χόγκαν επανέλαβε ότι όταν το 1981 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ την ονομασία «φέτα» χρησιμοποιούσαν άλλες 13 χώρες- στο σύνολο των 15 μελών-ενώ σήμερα και ύστερα απο τις νομικές προσπάθειες που έγιναν, η μόνη «φέτα» σε όλη την ΕΕ είναι η ελληνική, με τα συγεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ μέσω συμφωνιών, έχει επεκτείνει την προστασία του συγκεκριμένου προϊόντος σε επιπλέον 15 χώρες, μεταξύ των οποίων τις Κορέα, Κολομβία και Ελβετία.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος σημείωσε, στόχος είναι η προσωρινή προστασία της φέτας που πρόσφατα επιτεύχθηκε για Καναδά και Νότιο Αφρική, με την αναγραφή και της χώρας προέλευσης-χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία-, να επεκταθεί και μετά την προβλεπόμενη πενταετία και να λάβει διεθνείς διαστάσεις, οπότε και το θέμα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος.Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της Κοινοτικής Αγοράς Ζάχαρης από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Χόγκαν είπε ότι ουσιαστικά ανοίγει και για την Ελλάδα η προοπτική ανάπτυξης της παραγωγής στέβιας, παρά το ότι «το lobby των μεγάλων της ζάχαρης» είναι ισχυρό, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.

«Η ΕΕ θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει η προσαρμογή σε ό,τι αφορά και την στέβια, στο σύστημα γεωγραφικής ένδειξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η ΕΕ είναι αυτή που υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ όπως και ΠΓΕ.

Κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Χόγκαν προέτρεψε τους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες να εστιάσουν στην «ποιότητα» και στην «ασφάλεια» των τροφίμων, στοιχεία, που όπως υπογράμμισε, στα οποία τα ελληνικά προϊόντα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.Διευκρίνισε, ότι για να εξασφαλιστούν αυτά τα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα ο δρόμος είναι "η στροφή και εμμονή της αγροτικής οικονομίας, στην αειφόρο ανάπτυξη".

Μεταξύ άλλων, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι το 40% του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ αφορά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, το οποίο σημαίνει ότι στα 26 δισ. ευρώ, γεωργία και κτηνοτροφία ευρύτερα, συνέβαλαν με 10,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό δε σημείωσε ότι στόχος είναι το πλεόνασμα αυτό να πολλαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ να αυξάνονται κατά 6%, ετησίως, στην επόμενη πενταετία.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου