www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός»

Οι περσινές υψηλές τιμές που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί και έφτασαν έως και τα 53-55 λ./κιλό, σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις στονΘεσσαλικό κάμπο, άφησαν ένα πολύ καλό εισόδημα στους αγρότες και οδήγησαν αρκετούς που είχαν στραφεί τα τελευταία χρόνια στα όσπρια και τα κτηνοτροφικά φυτά, να επιστρέψουν στο βαμβάκι.
Βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός»

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πανελλαδικά τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα είναι αυξημένα περίπου 20%, ενώ θα ξεπεράσουν το 30% στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου παράγεται πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής, λόγω των υψηλών στρεμματικών αποδόσεων, που φτάνουν μέχρι και τα 600 κιλά/στρ.
Ανάλογα καλές αναμένεται να είναι και οι τιμές, καθώς το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόθεση από τους αγρότες να σπείρουν βαμβάκι γιατί πέρυσι πήραμε πολύ καλές τιμές και εμείς εδώ έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις. Αν για παράδειγμα στον Εβρο οι αγρότες βγάζουν 300-350 κιλά το στρέμμα, εμείς έχουμε περιοχές που δίνουν έως και 600 κιλά το στρέμμα», λέει στον «Αγρότη», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λαρισαίων Αγροτών, Χρ. Σιδερόπουλος.
Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η σπορά του βαμβακιού και στον Θεσσαλικό κάμπο άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες. Το βαμβάκι καλλιεργείται κυρίως σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα.
Πέρυσι η πανελλαδική καλλιέργεια ήταν 2.350.000 στρ. και φέτος αναμένεται να φτάσει στα 2.800.000 στρ. που είναι το όριο για να πάρει η χώρα μας το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης από την ΕΕ, περίπου 286 εκατ. ευρώ.
«Ο Θεσσαλικός κάμπος θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος της βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, στερείται νερού. Αυτό υποχρεώνει τους αγρότες να τρυπούν τη γη έως και 300 μέτρα για να βρουν νερό, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το κόστος παραγωγής», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαγνησίας, Ν. Πρίντζος.
Το ελληνικό βαμβάκι είναι εξαιρετικής ποιότητας και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται προς τις εξαγωγές. Ειδικά το βαμβάκι του Θεσσαλικού κάμπου έφυγε φέτος για Ινδονησία, Ινδία, Κίνα, Πακιστάν, Βιετνάμ, ακόμη και για Ιαπωνία.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου