www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Κουμαριά: ο καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ποτού και τα φύλλα για ζωοτροφή

Αγροτικά Προϊόντα

Η αξιοποίηση του ξύλου της κουμαριάς και των λοιπών θαμνοειδών της πατρίδα μας μπορεί να δώσει τεράστιες ποσότητες-κατ' αντιστοιχία 50 εκατ.βαρέλια πετρέλαιο ή 2,2 δις ευρώ σε αξία- ενέργειας.
Πολλαπλές οι χρήσεις της Κουμαριάς στη φαρμακευτική ως τονωτικό, αλλά με σημαντικές ιδιότητες και το μέλι απο τον ανθό της. Μεγάλες και σπουδαίες οι προπτικές της αξιοποίησης των μεταφορικών ζώων και της κοπριάς τους για την επέκταση αντίστοιχων καλλιεργειών (μανιταριών κλπ). Σ.Σοφιανόπουλος
Με την παρούσα ανάρτηση θα ασχοληθούμε με ένα θαμνοειδές, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται απλοϊκό και κοινότυπο, ωστόσο οι προοπτικές που μπορούν ν' ανοιχθούν απο την αξιοποίηση του είναι τεράστιες για τον τόπο μας. Πρόκειται για το αειθαλές θαμνώδες δένδρο της κουμαριάς.
Στην προσέγγιση του θέματος αυτού θα χρησιμοποιήσουμε το πόνημα του Σωτήρη Σοφιανόπουλου ''Οι ''Άγνωστες'' πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδος και η πολιτική τους σημασία''. Κάποιες υπογραμμίσεις και επισημάνσεις με bold είναι δικές μας, ενώ παρεμβαίνουμε και με σημειώσεις για να βοηθήσουμε -όσο μπορούμε- στην πληρέστερη κατανόηση του εν λόγω ζητήματος. Γράφει, λοιπόν, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος: 
Κούμαρα
''Στο παρελθόν ήμουν κυνηγός και ένα από τα κυνήγια που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν η βουνίσια πέρδικα, που ακόμη θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο κυνήγι. Είναι ένα καταπληκτικό πουλί, πανέξυπνο και είναι εξάδελφος της καμπίσιας πέρδικας, που είναι λίγο μικρότερη. Σε μέρη που υπάρχουν και βουνίσιες και καμπίσιες υπάρχουν και διασταυρώσεις, όπως π.χ. στην Πτολεμαϊδα. Όταν λοιπόν πήγαινα για βουνίσιες πέρδικες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος έβρισκα σε πολλά σημεία το αυτοφυές φυτό κούμαρο.  Όταν λοιπόν έπεφτα σε πολλές κουμαριές και είχαν αρκετά κούμαρα, τότε άφηνα την καραμπίνα ή το δίκανο και άρχιζα να τρώω κούμαρα, που είναι πολύ νόστιμα, ιδίως όταν είναι ώριμα.
Η κουμαριά είναι ένα αειθαλές θαμνώδες δένδρο το οποίο παράγει κατά Οκτώβριο μήνα που ωριμάζει πλέον ένα καταπληκτικό κόκκινο καρπό μεγέθους πετροκέρασου. Ο καρπός από το κούμαρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί  δια την παραγωγή ποτού και τα φύλλα του να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή. [σημ.: σχετικά με την αξιοποίηση των φρούτων που πετάγονται στις χωματερές ή μένουν πάνω στα δένδρα. Προσωπικά δεν έχω κάνει αναλύσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν φύεται αλλού, διότι δεν απαντάται ούτε καν στην Βόρειο Ελλάδα.
Είναι αδιανόητο γιατί η Ανωτάτη Γεωπονική και γενικώς οι επιστήμονες της Ελλάδος δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το καταπληκτικό φυτό που παραμένει αυτοφυές στα εκατομμύρια στρέμματα των λόγγων της Ελλάδος όπου απαντάται. Προσφέρει μικρή διατροφή πρωτίστως στα κατσίκια, --[σημ.: σχετικά με την αξιοποίηση φυτών της πατρίδος μας για ζωοτροφή διαβάστε εδώ για την δενδρώδη μηδική διότι στις περιοχές όπου φύεται δεν έχουν εύκολη πρόσβαση τα πρόβατα ούτε οι αγελάδες. Η αξιοποίηση του κουμάρου όπως και του πουρναριού από τον άνθρωπο θα ήταν μία μεγάλη προσφορά στον τόπο, η οποία πρέπει κάποτε να γίνει. Αν υπολογίσει κανένας ότι από την Θεσσαλία και κάτω όλοι οι λόγγοι της Ελλάδος έχουν κούμαρα, αλλά πότε κανένας δεν εκαλλιέργησε τα κούμαρα ως έπρεπε, είναι ευνόητο το μέγεθος της αμέλειας των υπευθύνων.
Προτείνω στην Ανωτάτη Γεωπονική να κάνει μερικές καλλιέργειες κουμάρων σε όλη την Ελλάδα, για να εξακριβωθεί η σωστή απόσταση από δένδρο σε δένδρο, το είδος του λιπάσματος, ποια είναι η διαδικασία της αναπτύξεως του κουμάρου, πώς πρέπει να μεταχειρισθούμε το δένδρο για να καρποφορήσει καλύτερα. Επίσης για ποιο είδος ζώου ενδείκνυται το κούμαρο και γενικώς η επιστημονική του αξιοποίηση. Τονίζω ξανά ότι δεν υπάρχουν κούμαρα στην Ευρώπη εκτός των μεσογειακών κρατών. Γι αυτό είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να αξιολογήσουμε το φυτό από κάθε άποψη ως προς την χρησιμότητα του στην αγροτική και κτηνοτροφική βιομηχανία.
Ένα είναι βέβαιο, ότι η χρήση του ξύλου θα μας δώσει μεγάλες ποσότης ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεταφορά του θα κάλυπτε το κόστος της υπάρξεως μουλαριών, ίππων και όνων και αυτά τα ζώα θα μας έδιναν, όπως έχω πει και σε άλλο κεφάλαιο, την παραγωγή μανιταριών.
Ο Έλλην πολίτης πρέπει να συνειδητοποιήσει τα κέρδη που χάνονται χωρίς λόγο και αφορμή. Εάν π.χ. σε 50 εκατομμύρια στρέμματα βοσκότοπων υπολογίσουμε ανά στρέμμα 1 τόνον ξύλα και υπολογίσουμε ότι από 1 τόνο ξύλα υπάρχει αντιστοιχία σε παραγωγή θερμίδων 1 βαρέλι πετρελαίου κατ' ελάχιστον, τότε έχουμε 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και με 30 δολλάρια το βαρέλι έχουμε $1.500.000.000 σε αξία ενεργείας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, που είναι πάνω από το 50% της αξίας του πετρελαίου που εισάγουμε στην Ελλάδα, ή το 0,8% του ΑΕΠ.'' [σημ.: τιμή πετρελαίου μπρέντ 49,73 $ την 28.8.2016, επομένως με 50 εκατ.βαρέλια πετρέλαιο έχουμε 2.486.500.000 $  (σε ευρώ 2.202.390.260) σε αξία ενέργειας] 
hellas-economy.blogspot.gr
Επιμέλεια: Ξενοφών Οικονομικός (3.9.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου