www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Αύξηση συμμετοχής 18% στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης

Τα 783 έφτασαν τα δείγματα οίνου κι αποσταγμάτων από την Ελλάδα κι άλλες επτά χώρες του κόσμου που αναζητούν τη διάκριση στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης και τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.


Επί τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη 1η Μαρτίου έως και την Παρασκευή 3 Μαρτίου, τα 783 δείγματα κρασιών και αποσταγμάτων περνούν τα απαιτητικά τεστ 42 έμπειρων γευσιγνωστών από 24 διαφορετικά σημεία του πλανήτη, ενώ το Σάββατο 4 του μήνα πρόκειται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα στις ιστοσελίδες των διαγωνισμών.

Όπως έγινε γνωστό, από τα 783 δείγματα –που είναι αυξημένα κατά 18% έναντι της περυσινής διοργάνωσης, δείχνοντας τη δυναμική της- τα 663 προέρχονται από την Ελλάδα ενώ τα υπόλοιπα 120 από οινοποιούς και αποσταγματοποιούς από τις Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβακία, Τουρκία και Ουγγαρία. Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή τα 757 δείγματα, είναι από οινοποιούς και μόλις τα 26 αφορούν σε αμπελοοινικά αποστάγματα.
Πρόεδρος της φετινής διοργάνωσης είναι ο διακεκριμένος Έλληνας Master of Wine κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ενώ στην ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα των γευσιγνωστών-κριτών των Διαγωνισμών θα διακρίνουμε τη συμμετοχή τεσσάρων ακόμη Masters of Wine και συγκεκριμένα τις κυρίες Sarah Jane Evans, Elizabeth Gabay, Robin Kick και τον Γιάννη Καρακάση. Γενικά από τους 42 διακεκριμένους γευσιγνώστες– κριτές, οι 18 είναι Έλληνες και οι 24 ξένοι, προερχόμενοι από το Βέλγιο, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την ΠΓΔ Μακεδονίας, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Τσεχία.

Οι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές των Διαγωνισμών, σύμφωνα με τον κανονισμό του OIV, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό οινολόγοι, ωστόσο η λίστα συμπληρώνεται από συμβούλους, συγγραφείς και δημοσιογράφους οίνου καθώς και από οινοχόους μεταξύ των οποίων στη φετινή διοργάνωση θα διακρίνουμε τον Master Sommelier κ. Brian Keith Julyan.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος και διεξάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και συνεργασία φορέων του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο από το 1999.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, ώρα 19:30, στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαπείου, στο πλαίσιο της έκθεσης Oinorama ενώ την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 16:00-19:00, οι επισκέπτες της έκθεσης Oinorama θα έχουν τη δυνατότητα γευσιγνωσίας των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων των Διαγωνισμών.Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων κι Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» (www.tiwc.gr) μπορείτε να ενημερωθείτε για το προφίλ και τους στόχους του και να βρείτε κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης.
Οι έως τώρα διαγωνισμοί, όπως αναφέρεται, υπήρξαν ιδιαίτερα πετυχημένοι ικανοποιώντας τόσο τους φορείς του κλάδου όσο και τους οινοπαραγωγούς. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του θεσμού από τον αμπελοοινικό κόσμο, ενώ η διάκριση του κάθε προϊόντος αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές από το ειδικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη του προϊόντος, που φέρουν τα βραβευμένα προϊόντα (οίνοι και αποστάγματα).

Επιπλέον πληροφορίες:

Η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, από το 1999.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και συνεργασία φορέων του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Πιο συγκεκριμένα, η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των:

•    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
•    Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, O.I.V.)
•    Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων
•    Ένωση Ελλήνων Οινολόγων
•    Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων
•    Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ)
•    Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ)
•    Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)
•    Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.)
•    Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου
•    Δήμος Θεσσαλονίκης

Καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως οινολόγοι, οινοχόοι, σύμβουλοι και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων δοκιμάζουν και αξιολογούν κρασιά και αποστάγματα από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.

Το οινόφιλο κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα σε ειδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά το τέλος του Διαγωνισμού, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των μεταλλίων στους βραβευμένους οίνους και αποστάγματα γίνεται κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης.

Οι έως τώρα διαγωνισμοί υπήρξαν ιδιαίτερα πετυχημένοι ικανοποιώντας τόσο τους φορείς του κλάδου όσο και τους οινοπαραγωγούς. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών, τόσο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του θεσμού από τον αμπελοοινικό κόσμο, ενώ η διάκριση του κάθε προϊόντος αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές από το ειδικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη του προϊόντος, που φέρουν τα βραβευμένα προϊόντα (οίνοι και αποστάγματα).


Πηγή: agronews.gr