www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

H φέτα μετά τη CETA: Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της Ελλάδας

H φέτα μετά τη CETA: Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της Ελλάδας

Στα εθνικά και περιφερειακά Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ παραπέμπεται η CETA, η οποία επικυρώθηκε στις 15/2 από το Ευρωκοινοβούλιο. Απόφαση, η οποία, με αιχμή του δόρατος τη φέτα, έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων στη χώρα μας. Τελικά, θωρακίζεται ή μένει απροστάτευτη και εκτεθειμένη η φέτα από την εμπορική συμφωνία; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το αύριο του ελληνικού αγροτικού τομέα; Στην «ΥΧ» ανοίγουν τα χαρτιά τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, και Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι και δικαιολογούν την ψήφο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί υπερψήφισαν ή καταψήφισαν τη συμφωνία;
Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός AAT
Επιτεύχθηκε ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί
H φέτα μετά τη CETA: Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της ΕλλάδαςΤη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά τη βρήκαμε ουσιαστικά τελειωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δώσαμε μεγάλη μάχη να ανοίξει και πάλι το θέμα και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε δέσμευση της Κομισιόν ότι, μετά την παρέλευση της μεταβατικής πενταετίας, θα υπάρξει πλήρης προστασία για την ελληνική φέτα, όπως και για τα υπόλοιπα τυριά ΠΟΠ. Επιτεύχθηκε ό,τι περισσότερο μπορούσε να επιτευχθεί υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για αναθεώρηση της συμφωνίας, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, προτού αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική. Η σθεναρή και, παράλληλα, εποικοδομητική στάση που τηρήσαμε όλη αυτή την περίοδο, καθώς και το αποτέλεσμά της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες στην παρουσία των ΠΟΠ προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.
Ειδικά για τη φέτα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η δυναμική της στις διεθνείς αγορές είναι τεράστια. Είναι το δυνατό μας χαρτί και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει τη στρατηγική επιλογή να στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο την αιγοπροβατοτροφία.
ΥΠΕΡ
Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της ΝΔ, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ
Με τη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8%-12%
Στο παγκόσμιο σκηνικό που στήνεται μετά την εκλογή Τραμπ, ένα νέο σκηνικό απομονωτισμού, η συμφωνία ΕΕ-Καναδά είναι η απάντηση. Μία εμπορική συμφωνία συνεργασίας.
1) ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά εμφανίζεται ως διχασμένη προσωπικότητα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και επικύρωσε τη συμφωνία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ής Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «Θωρακισμένη η φέτα στο πλαίσιο της CETA».
Επίσης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρηματολογούσαν υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών. Όμως, καταψήφισε τη συμφωνία, μέσω των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
2) Ελλάδα: Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8%-12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων. Άρα, γίνονται τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά σε μία προηγμένη αγορά 30 εκατ. κατοίκων.
3) Φέτα και CETA: Στο επίμαχο θέμα της φέτας.
H Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτα. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι. Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμια αγορά προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα, η ζήτηση είναι υπερπενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής. Υπάρχουν εταιρείες του Καναδά από μετανάστες Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς και Γάλλους, που παράγουν τυριά και τα ονομάζουν φέτα, Gorgonzola, Fontina, Asiago, Munster. Με την ονομασία, δηλαδή, ΠΟΠ της ΕΕ. Όσες από αυτές τις εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή τους πριν από το 2013 θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν μόνο για την αγορά του Καναδά και δεν θα μπορούν να εξάγουν το προϊόν τους στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί ξανά σε πέντε χρόνια.
Οι ελληνικές εταιρείες, που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά και, κυρίως, χωρίς δασμούς εισαγωγής. Τέλος, απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς), οι οποίες να παραπέμπουν στην Ελλάδα.
Εύα Καϊλή, επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο
Προστατεύεται η Greek feta
Υπερψήφισα τη συμφωνία CETA, καθώς έκρινα ότι συνολικά έχει πολλά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην καναδική αγορά, δημιουργώντας πλαίσιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των Ευρωπαίων στον Καναδά και διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην πολλά υποσχόμενη εργασιακή αγορά του Καναδά, απλουστεύοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Επιπρόσθετα, η CETA, πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ής Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου συνάδει με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών.
Σχετικά με το ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και τη στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνεται ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 ΠΓΕ της χώρας μας.
Πρέπει να τονιστεί ότι η φέτα, ως προϊόν ΠΟΠ, προστατεύεται μόνο εντός ΕΕ. Συνεπώς, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για προστασία της στην αγορά του Καναδά πριν από την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας. Αυτό πλέον αλλάζει, με τη διαφορά ότι για πέντε συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά, που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά, δηλαδή, την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία). Αυτό έγινε διότι υπήρχαν ήδη παραγωγοί των τυριών αυτών στον Καναδά και η καναδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια συμβιβαστική λύση, κατά την οποία προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις, όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς), οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούν οι Καναδοί παραγωγοί (παλιοί και νέοι) να αποκαλούν το παραγόμενο τυρί τους «Feta» ή «Greek feta» όπως πριν.
Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής ΝΔ
Δημιουργούνται προϋποθέσεις για αύξηση των εξαγωγών ελληνικών τυριών
Η Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας ΕΕ-Καναδά (CETA), για τη διαπραγμάτευση της οποίας χρειάστηκαν επτά χρόνια, εξυπηρετεί πλήρως τα αγροτικά μας συμφέροντα. Θα βγουν κερδισμένες οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που το 2015 ήταν στο επίπεδο των 55 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, οι ελιές θα απαλλαγούν από δασμούς της τάξης του 8%, τα ελληνικά κρασιά από δασμούς 4,68 σεντς ανά λίτρο και τα ροδάκινα, φρέσκα ή κονσερβοποιημένα, από δασμούς 8%.
Ο Καναδάς αναγνωρίζει, επίσης, 16 ελληνικά ΠΓΕ από τις ελιές Καλαμάτας και το ελαιόλαδο Λακωνίας, Καλαμάτας, Κολυμπαρίου Χανίων, Σητείας Λασιθίου μέχρι τη φέτα, τη γραβιέρα Κρήτης, τη γραβιέρα Νάξου, το κασέρι, την κεφαλογραβιέρα, το μανούρι.
Στη βάση της συμφωνίας, οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ευρωπαϊκών τυριών στον Καναδά θα αυξηθούν μέσα σε πέντε χρόνια από 2.667 τόνους για τα μη βιομηχανικά τυριά στους 16.000 τόνους και από τους 283 τόνους για τα βιομηχανικά τυριά στους 1.700 τόνους. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για αύξηση των εξαγωγών ελληνικών τυριών, αρκεί, βέβαια, να είναι ανταγωνιστικά με άλλα τυριά με κατοχυρωμένη γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι η Gorgonzola και το Μunster.
Δικαίωμα παραγωγής φέτας με την ένδειξη φέτα και όχι τύπου φέτας ή στιλ φέτας διατηρούν οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες του Καναδά, οι οποίες ελέγχονται από Καναδούς ελληνικής καταγωγής. Το δικαίωμα αυτό το είχαν εδώ και δεκαετίες και δεν το χάνουν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη φέτα στον Καναδά, περνάει από τη συνεργασία των ποιοτικών παραγωγών μας με ισχυρά εμπορικά κυκλώματα, ακόμη και από τη συνεννόηση με τους ελληνικής καταγωγής Καναδούς παραγωγούς φέτας, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα ώριμο εμπορικό δίκτυο στη χώρα τους.
Υπάρχουν ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες εξαγωγείς, που κινούνται στον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβανόμενων όσων πραγματοποιούν εξαγωγές φέτας, οι οποίοι εξασφαλίζουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα από τη συμφωνία CETA.
Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής Το Ποτάμι
Τέρμα οι τσολιάδες, τα εθνόσημα και τα νησιά
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Καναδά (CETA) και ο υπουργός κ. Σταθάκης την ολοκλήρωσε. Με κείμενό του, το υπ. Οικονομικών ζήτησε τη θετική ψήφο των ευρωβουλευτών περιγράφοντας αναλυτικά τις θετικές της πλευρές και, ομοίως, η ελληνική κυβέρνηση υπερψήφισε στο Συμβούλιο (ομόφωνη έγκριση). Στο ΕΚ 12 Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της συμφωνίας και ανάμεσα σε αυτούς, πιστοί στη διγλωσσία τους, και οι τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, προ CETA, κυκλοφορεί νόμιμα στον Καναδά φέτα φτιαγμένη εκεί από αγελαδινό γάλα σε συσκευασίες με το όνομα «Φέτα» μαζί με την Ακρόπολη και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, όπως και η εισαγόμενη ονομαζόμενη «Makedonski» feta, η βουλγαρική φέτα κ.λπ.
Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό ήταν η CETA, η ευρωπαϊκή παρέμβαση. Αν και ο Καναδάς δεν δεχόταν τις ΠΟΠ, με τη CETA δέχθηκε 145 τέτοιες! Και ανάμεσά τους, 16 από την Ελλάδα (ελιές και λάδι Καλαμάτας, κεφαλογραβιέρα, μανούρι, γραβιέρες Νάξου και Κρήτης, κασέρι κ.λπ.). Τέρμα οι τσολιάδες, τα εθνόσημα και τα νησιά, η εικόνα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνοδεύει άσχετες συσκευασίες. Και κανείς νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνη της τη λέξη φέτα, παρά «τυρί τύπου φέτας» Made in Canada.
Για τους ήδη τοποθετημένους παραγωγούς επιτρέπεται, προς το παρόν, η χρήση της λέξης «φέτα», συνοδευόμενη υποχρεωτικά από το Made in Canada και χωρίς ελληνικά σύμβολα. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε στην πενταετία να υπάρχει πλήρης προστασία όλων των ΠΟΠ, καθώς στην κατηγορία φέτα είναι και η ιταλική Gorgonzola, το γαλλικό Munster κ.λπ.
Με δυο λόγια, ο μόνος φραγμός στη σημερινή ασυδοσία είναι η CETA. Δυστυχώς, για μικροκομματικούς λόγους, αρκετοί βουλευτές ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας, αλλά δυστυχώς και εναντίον τόσο των παραγωγών των ΠΟΠ, που προστατεύονται απόλυτα, όσο και των παραγωγών φέτας.
ΚΑΤΑ
Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Η CETA θα αποτελέσει τον «δούρειο ίππο»
Αυτό που συμβαίνει με τη φέτα είναι ότι αυτή αναγνωρίζεται ως προϊόν με ονομασία προέλευσης μεν, αλλά δεν προστατεύεται από τη δυνατότητα που παρέχει η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) για παραγωγή και διάθεση στην ευρωπαϊκή και στην καναδική αγορά μη ελληνικών λευκών τυριών από αγελαδινό γάλα, τα οποία θα φέρουν στη συσκευασία τους τη λέξη φέτα, συνοδευόμενη από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «immitation» ή κάτι συναφές. Υπάρχει, βέβαια, η δέσμευση ότι μέσα σε πέντε χρόνια το αργότερο, η φέτα θα απολαμβάνει πλέον το ίδιο επίπεδο προστασίας με τα υπόλοιπα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά, στο μεταξύ, η παραγωγή και οι εξαγωγές θα έχουν, ήδη, πληγεί. Η φέτα είναι μόνο ένα παράδειγμα που καταδεικνύει με ποιον τρόπο η CETA θα αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων –που κυκλοφορούν, ήδη, ευρέως στις ΗΠΑ– και πώς θα υποβαθμίσει το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές εταιρείες σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μικρής τοπικής παραγωγής.
Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας
Δημιουργείται και κακό προηγούμενο
Η υπερψήφιση της CETA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο, σε πολυεθνικές και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, για υπερκέρδη εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών, εργαζομένων και αγροτών, σε ΕΕ και Καναδά.
Πρόκειται για μία καταστροφική συμφωνία για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τον δημόσιο τομέα, σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδιαίτερα για τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη, όπως η Ελλάδα.
Με το Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων (ICS), δίνεται το δικαίωμα σε ξένους επενδυτές να μηνύουν κυβερνήσεις κρατών-μελών, εφόσον θεωρούν ότι πιθανές αλλαγές στις εθνικές νομοθεσίες αντιτίθενται στα οικονομικά τους συμφέροντα. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της, δεν έθεσε βέτο στο Συμβούλιο, ενώ είχε το δικαίωμα, όπως ορθώς έκανε το βελγικό κρατίδιο της Βαλλωνίας. Η κυβέρνηση έπρεπε να θέσει βέτο, αφού η συμφωνία αυτή, πέραν όλων των άλλων, δεν προβλέπει καμία ουσιαστική προστασία για εθνικής σημασίας προϊόντα μας, όπως η φέτα και η ελιά Καλαμάτας.
Ιδιαίτερα για τη φέτα, το πέμπτο σημαντικότερο ΠΟΠ της ΕΕ, παρέχεται ελλιπέστατη προστασία –δημιουργώντας φυσικά και κακό προηγούμενο σε μελλοντικές συμφωνίες (βλ. TTIP)–, αφού θυσιάστηκε, με αντάλλαγμα o Καναδάς να εξάγει στην ΕΕ πολύ λιγότερο βόειο κρέας, προς όφελος των βόρειων κρατών-μελών. Έφτασε η ώρα τα εθνικά Κοινοβούλια να αποφασίσουν. Η μη επικύρωση της συμφωνίας έστω και σε ένα εθνικό Κοινοβούλιο σταματά την εφαρμογή της.
Τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνταχθούν με τους εκατομμύρια Ευρωπαίους και Καναδούς πολίτες καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν έρθει για επικύρωση στη Βουλή, ή θα την βαφτίσουν ξανά «αναγκαίο κακό» και θα την υπερψηφίσουν;
Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής
Καταργείται το καθεστώς αυξημένης προστασίας
Καταψήφισα τη CETA κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15/2/2017, όπως άλλωστε είχα διαμηνύσει δημόσια εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Καναδά.
Ευθύς εξαρχής είχα τοποθετηθεί ενάντια στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Καναδά, τη γνωστή CETA, καθώς πρόκειται για συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου που έχει μία σειρά σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για την Ελλάδα.
Ανοίγει τον δρόμο στην εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, και ανατρέπει την αρχή της πρόληψης, η οποία είναι σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ευνοεί τις πολυεθνικές, καταστρέφοντας τους ντόπιους μικροπαραγωγούς, ανοίγει στους Καναδούς τον τομέα παροχής υπηρεσιών και, ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα παραδικαστικό σύστημα, παρακάμπτοντας τα δικαστήρια των κρατών-μελών της ΕΕ.
Επιπλέον, η CETA διαλύει την αγροτική οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα και καταργεί το καθεστώς αυξημένης προστασίας, που είχε η ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την παραγωγή και την ποιότητα της ελληνικής φέτας, ενός παραδοσιακού προϊόντος, το οποίο μόνο από τις εξαγωγές αποφέρει στην Ελλάδα πάνω από 185 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η CETA ευνοεί τον κυριότερο Καναδό παραγωγό δήθεν «φέτας», ο οποίος σημειωτέον είναι Σκοπιανός! Ο αγώνας κατά της CETA συνεχίζεται.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου