www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Θέμα ημερών η προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Θέμα ημερών η προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

"Άμεσα προγραμματίζουμε" το μέτρο 421 για την ενίσχυση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων "ένα μέτρο 170 εκατομμυρίων. Το έχουμε ήδη στο γραφείο μου, αλλά έχουμε ένα πρόβλημα εκεί με το πληροφοριακό σύστημα. Είναι θέμα μιας-δύο ημερών. Θα το δώσουμε στη δημοσιότητα. Θα το προκηρύξουμε," απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Ο κ. Αποστόλου υπερασπίστηκε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2013-2020 από το υπουργείο του, παρότι, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κεγκέρογλου, "μέχρι σήμερα παρατηρούμε ότι εκτός από το Πρόγραμμα που αφορά τους νέους αγρότες, υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση για την προδημοσίευση και για την έκδοση προσκλήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα και τις δράσεις, που γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι εντελώς απαραίτητα για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα του τόπου μας, παραγωγούς, μεταποιητικές επιχειρήσεις κ.λπ."
Η συζήτηση σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Προχωράμε με την ένατη με αριθμό 415/31-1-2017 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αναβολή των προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κύριε Κεγκέρογλου, αγαπητέ Βασίλειε, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σε ερώτηση και συζήτηση που είχαμε εδώ στη Βουλή πέρυσι την άνοιξη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με είχε διαβεβαιώσει ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά. Μέχρι σήμερα παρατηρούμε ότι εκτός από το Πρόγραμμα που αφορά τους νέους αγρότες, υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση για την προδημοσίευση και για την έκδοση προσκλήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα και τις δράσεις, που γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι εντελώς απαραίτητα για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αγροδιατροφικό τομέα του τόπου μας, παραγωγούς, μεταποιητικές επιχειρήσεις κ.λπ.
Βεβαίως, μπορεί να έχει γίνει προετοιμασία και να είμαστε κοντά και θα ήθελα καταρχήν να μας ενημερώσετε και να μας απαντήσετε τι προγραμματισμός υπάρχει για τις προκηρύξεις των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραδείγματος χάριν, το συγκεκριμένο μέτρο που ενδιαφέρει πολύ κόσμο, το 421, που οι πληροφορίες είναι ότι είναι στο γραφείο σας το σχέδιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και είστε σχεδόν έτοιμος να το υπογράψετε, πότε θα υπογραφεί; Ενδεικτικά το λέω.
Βεβαίως, πρέπει να δείτε ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει -και δεν το αναφέρω στην ερώτηση- με το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπου υπάρχει ένα παράθυρο το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, κύριε Υπουργέ, και είναι, από τη στιγμή που έχουμε ξεχωριστό πρόγραμμα για νέους βιοκαλλιεργητές και για παλαιούς, η ασφαλής ημερομηνία που ένας χαρακτηρίζεται παλαιός ή νέος.
Με τον τρόπο που βγάλατε την πρόσκληση στις 27 Ιανουαρίου και επειδή οι συμβάσεις των εταιριών, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να καταχωρίζονται στις ΔΟΥ και μετά από τρεις μήνες δεν είναι ασφαλής η ημερομηνία και έτσι θα υπάρχουν εικονικά -να το πω απλά- «βαφτίσια» παλιών και νέων βιοκαλλιεργητών, εάν δεν λάβετε κάποια μέτρα. Θέλω να μου πείτε αν το έχουν εντοπίσει κι άλλοι αυτό το πρόβλημα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ουσιαστικά πριν ένα χρόνο. Για να ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος, για να ξεκινήσουν δηλαδή όχι μόνο να πληρώνονται έργα από το προηγούμενο, αλλά κυρίως να προσεγγίσουμε τη μεγάλη τομή, θα έλεγα, που φέραμε στον χώρο εκχωρώντας το 37% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, χρειάζονταν ορισμένες διαδικασίες.
Αυτές οι διαδικασίες έγιναν και μάλιστα έγιναν κατά τέτοιον τρόπο που πραγματικά και διευκόλυναν πάρα πολύ την απορροφητικότητα του Προγράμματος για το 2016, αλλά, κυρίως, μας έδωσαν τη δυνατότητα να γίνονται οι πληρωμές κανονικά.
Έτσι, λοιπόν, το 2016, πρώτη χρονιά εφαρμογής, είχαμε πληρωμές 657 εκατομμύρια δημόσια δαπάνη, που έφθασαν τη συνολική απορροφητικότητα στο 16%. Ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές.
Όσον αφορά τις προκηρύξεις εντός του 2016, όντως είχαμε δεσμευθεί ότι προς το φθινόπωρο, προς το τέλος της χρονιάς, θα είχαμε προκηρύξεις ενάμισι δισεκατομμυρίων μέτρων.
Είχαμε την πρώτη προκήρυξη, που αφορούσε την πληρωμή και την εξόφληση του μέτρου ενίσχυσης των παραγωγών στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές, γνωστό ως εξισωτική αποζημίωση ύψους 244 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπήρξε η προκήρυξη του μέτρου των νέων αγροτών που θα συμβάλλει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού ύψους 241 εκατομμυρίων δημόσιας δαπάνης. Έχουν ήδη ανταποκριθεί περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες αγρότες. Έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις.
Υπήρξε η κοινή πρόσκληση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, το γνωστό Πρόγραμμα Leader, ένα πρόγραμμα που αφορά μέτρα με τοπικές δράσεις. Είναι συνολικού ύψους γύρω στα 322 εκατομμύρια.
Βεβαίως, ήδη στις αρχές του 2017 έχουν εκδοθεί οι προκηρύξεις για το μέτρο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας συνολικής δημόσιας δαπάνης 443 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το μέτρο για να έχουμε μια στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα. Όντως ισχύει αυτό που είπατε ότι εντοπίστηκαν προβλήματα. Είχαμε μια σύσκεψη προχθές για να τα λύσουμε και τελικά καταλήξαμε ότι και αυτά τα ψιλοπροβλήματα που παρουσιάστηκαν θα τα αντιμετωπίσουμε.
Έχουμε, βεβαίως, προκηρύξει πάλι άλλο ένα μέτρο που αφορά την κατάρτιση των νέων γεωργών. Θα σας έλεγα ότι όλο αυτό το σύνολο ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο.
Βεβαίως, άμεσα προγραμματίζουμε αυτό που αναφερθήκατε. Αφορά τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, ένα μέτρο 170 εκατομμυρίων. Το έχουμε ήδη στο γραφείο μου, όπως πραγματικά το λέτε, αλλά έχουμε ένα πρόβλημα εκεί με το πληροφοριακό σύστημα. Είναι θέμα μιας-δύο ημερών. Θα το δώσουμε στη δημοσιότητα. Θα το προκηρύξουμε.
Υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που προγραμματίζονται. Θα σας έλεγα ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να δούμε πώς θα προκηρύξουμε και σχέδια βελτίωσης, σύντομα κι αυτά, γιατί ήδη εξετάζοντας τη δυνατότητα εισόδου των νέων αγροτών, πρέπει οπωσδήποτε αυτή να συνδεθεί με αντίστοιχα σχέδια βελτίωσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ. Τα άλλα μπορείτε να τα πείτε στη δευτερολογία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ολοκλήρωσα, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι μπήκαμε ήδη σε μια διαδικασία. Από εκεί και πέρα, στη δευτερολογία μου μπορώ να σας πω και περισσότερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κρατάω αυτό που είπατε για την άλλη εβδομάδα ουσιαστικά ότι θα έχουμε προκήρυξη του σημαντικού μέτρου 4.2.1 για τη μεταποίηση, που πραγματικά μπορεί να δώσει μια ώθηση.
Έρχομαι, όμως, ξανά στο θέμα που σας έθιξα με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία για να σας πω ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, προβλέπονται χωριστά κονδύλια περίπου 33 εκατομμύρια για νέους βιολογικούς κτηνοτρόφους και 160 εκατομμύρια για τους παλαιούς.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι οι κανόνες, για να μην οδηγήσουμε σε μια αντιπαλότητα και, βεβαίως, αν χρειάζεται, να αυξήσουμε το ένα ή το άλλο κονδύλιο, να το πράξουμε. Όμως, να μην έχουμε εικονική συμμετοχή, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα για τους παλαιούς βιολογικούς καλλιεργητές ή κτηνοτρόφους νέους, μόνο και μόνο επειδή δεν θα φτάνουν τα χρήματα για τον αντίστοιχο τομέα.
Άρα, θα έλεγα ότι χρειάζεται μια τροποποίηση της πρόσκλησης και μια ασφαλής ημερομηνία από την οποία και πριν θεωρείται παλαιός. Βεβαίως, αυτό που θα είχε σημασία είναι να έχει καλλιεργήσει. Παλαιός είναι αυτός που έχει καλλιεργήσει έστω ένα στρέμμα ή αυτός που έχει έστω δέκα ζώα ενταγμένα στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας. Από τη στιγμή που σας έχει τεθεί το θέμα, θεωρώ ότι θα το δείτε.
Βεβαίως, μας είπατε για απορροφητικότητα το 2016. Κοιτάξτε, απορροφητικότητα το 2016 χωρίς νέο έργο δεν είναι απορροφητικότητα. Αυτό αφορά πληρωμές παλαιών οφειλών και υποχρεώσεων. Να το ξεκαθαρίσουμε. Το νέο πρόγραμμα έχε μπει ουσιαστικά μπροστά μόνο για τους νέους αγρότες. Ελπίζω εκεί να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, για να ολοκληρωθεί.
Δεν ξέρω αν έχουν εκδοθεί τα τελικά αποτελέσματα και πώς προχωράει. Πάντως υπάρχει καθυστέρηση. Την αναγνωρίσατε και εσείς. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε περαιτέρω και κυρίως να δούμε ποια είναι εκείνα τα σημεία που μπορούν, λόγω γραφειοκρατίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, να οδηγήσουν πίσω το πρόγραμμα, για το οποίο έχει δουλέψει και η προηγούμενη Κυβέρνηση και βεβαίως και εσείς βάλατε τις πινελιές σας. Δεν ξέρω αν ήταν ντρέτες ή στραβές και καθυστέρησε επιπλέον έναν χρόνο η έγκριση, αλλά σε κάθε περίπτωση το έχουμε τώρα στα χέρια μας ως χώρα και είναι ένας βασικός τομέας που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη. Ας μην το καθυστερούμε.
Και βεβαίως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το αρνητικό περιβάλλον που έχει να κάνει με το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών –ας μην το συζητήσουμε σήμερα, γιατί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο-, αλλά αυτό που θα ήθελα να δείτε και μάλιστα άμεσα είναι το νέο πρόβλημα που ανέκυψε με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Δείτε το πρόβλημα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πρόβλημα και για τις ενισχύσεις και για τους ίδιους τους αγρότες και για πολλά άλλα. Να το αντιμετωπίσουμε όσο είναι νωρίς ακόμα.
Νομίζω ότι μία συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου γι’ αυτό το θέμα ειδικά θα ήταν χρήσιμη. Θα βοηθούσε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά το καθ’ ύλην αρμόδιο νομίζω ότι είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Σήμερα μάλιστα είδα μια εφημερίδα που το έχει πρωτοσέλιδο: «Κόβουν επιδοτήσεις οι δασικοί χάρτες».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εντάξει, κύριε Κεγκέρογλου, ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα. Είναι τεράστιο θέμα, ας μην το αδικούμε σε μια επίκαιρη ερώτηση.
Ορίστε, κύριε Αποστόλου, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κατ’ αρχάς, να πω ότι χαίρομαι που είπατε ότι και εμείς κάτι κάναμε για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό είναι θετικό.
Από εκεί και πέρα να πω ότι προσπαθούμε ειδικό το νέο πρόγραμμα να το χειριστούμε ουσιαστικά στοχεύοντας στην υπηρέτηση του αγροτικού χώρου. Γι’ αυτό και σας είπα ότι ήταν τομή η απόφασή μας να δώσουμε το 37,5% - 38% του προγράμματος στην περιφέρεια, γιατί όντως θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να πιάσουν, όπως λέμε, τα λεφτά τόπο.
Ήδη υπάρχει και μια άλλη παρέμβαση. Προσπαθήσαμε στα μέτρα που ανακοινώνουμε να μην διαθέσουμε όλο το ποσό, γιατί υπάρχουν προβλήματα τα οποία εμφανίζονται, όπως αυτό σχετικά με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Εμείς θα το λύσουμε. Ακόμα, όμως, και αν δεν μπορέσουμε να το λύσουμε, έχουμε πόρους και δεν αδικηθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει μια σωστή κατανομή.
Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε πραγματικά έχοντας, θα έλεγα, και μία υπόσχεση ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά τη μεταφορά πόρων από το ένα μέτρο στο άλλο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι θετικό, ιδιαίτερα όταν θέλεις να εφαρμόσεις μια συγκεκριμένη πολιτική.
Θα τα βρούμε. Έχουμε μπροστά μας μια διαδρομή. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται αποδοτικότερα τους πόρους.
Όσον αφορά τώρα το μεγάλο θέμα που βάλατε που έχει σχέση με τους δασικούς χάρτες, τονίζω ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι αγρότες με απώλεια ούτε ενός στρέμματος από τις επιλεξιμότητες που έχουν ήδη ως δικαιώματα ούτε, βεβαίως, θα υπάρξει καμία επίπτωση όσον αφορά το άλλο θέμα που αναδεικνύετε και έχει σχέση με την κυριότητα. Είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο συνεννόησης της Κυβέρνησης. Θα έχουμε μπροστά μας να τα πούμε πεδίον δόξης λαμπρόν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Απλώς το θέμα των δασικών χαρτών δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αφορά και ιδιοκτησίες εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών.

Πηγή: www.agro24.gr