www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η Πλουτή της βιολογικής καλλιέργειας: Πάνω από ένα ευρώ διαφορά με το κοινό ελαιόλαδο

Ξεκίνησε δειλά ως ιδέα το 2000 και μέχρι σήμερα περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς της περιοχής καλλιεργούν τα ελαιόδεντρά τους βιολογικά. Ο λόγος για τους κατοίκους της Πλουτής, στον Δήμο Φαιστού.

Η Πλουτή της βιολογικής καλλιέργειας: Πάνω από ένα ευρώ διαφορά με το κοινό ελαιόλαδο

Ένα χωριό ανάμεσα στον κάμπο της Μεσσαράς και τον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 400 μέτρων, που δικαιολογημένα διεκδικεί τον τίτλο του χωριού της βιολογικής καλλιέργειας. Το εγχείρημα ξεκίνησε από τον Παντελή Παχάκη και το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί νέοι, κυρίως, καλλιεργητές του χωριού. Σήμερα, στην Πλουτή, τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής είναι ορατά. «Δεν είναι μόνο ότι επιλέγοντας τη βιολογική καλλιέργεια έχουμε καταφέρει, οικονομικά τουλάχιστον, να έχουμε καλύτερο εισόδημα.
Είναι, κυρίως, ότι και η επαφή μας με την περιουσία μας, με τη γη μας, αλλά και ο κόπος που καταβάλλουμε, λόγω της βιολογικής καλλιέργειας, δίνει ένα απόλυτα ασφαλές και υγιεινό προϊόν, ενώ και η δική μας ενασχόληση με τη γη είναι πιο ασφαλής, αποδεσμευμένη από τα χημικά», εξήγησε ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης, γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσαράς και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου. Από τα περίπου 35.000 ελαιόδεντρα της περιοχής, περισσότερα από 16.000-17.000 καλλιεργούνται ήδη βιολογικά, ενώ ο ρυθμός ενίσχυσης του αριθμού αυτού είναι δυναμικός.
«Ολοένα και περισσότεροι, νέοι κυρίως, καλλιεργητές που παίρνουν την περιουσία των γονιών τους, στρέφονται στη βιολογική καλλιέργεια. Τώρα, μάλιστα, που ανοίγουν και τα σχετικά προγράμματα, νομίζω ότι ένα μεγάλο τμήμα όσων ενταχθούν θα είναι συγχωριανοί μας ή και παραγωγοί από γειτονικά χωριά, που αντιλήφθηκαν ότι μια τέτοια επιλογή είναι συμφέρουσα», διευκρίνισε ο κ. Ζαχαριουδάκης. Οι καλλιεργητές, ως επιδότηση για τη βιολογική καλλιέργεια, έχουν έξτρα στρεμματική ενίσχυση την πρώτη πενταετία 72 ευρώ ανά στρέμμα και μετά ανά στρέμμα από 52 ευρώ. Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση, μαζί με την ενισχυμένη τιμή, είναι και η οικονομική παράμετρος της επιλογής τους.
«Το βιολογικό προϊόν απευθύνεται σε κοινό που έχει να πληρώσει για να το αγοράσει. Καταφέραμε φέτος, γιατί και το προϊόν μας το επιτρέπει, να ξεπεράσουμε τη διαφορά του ενός ευρώ ανά κιλό από το κοινό ελαιόλαδο. Η τιμή του βιολογικού έφτασε στα 4,80 – 4,90 το κιλό», διευκρίνισε ο κ. Ζαχαριουδάκης, που επισήμανε και το γεγονός ότι επειδή φροντίζουν με βιολογικά σκευάσματα και λίπανση τα ελαιόδεντρά τους, η μείωση του προϊόντος είναι περιορισμένη.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα παραγωγών στην περιοχή και να καταφέρουμε, κάποια στιγμή, να τυποποιήσουμε το δικό μας ελαιόλαδο. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε ολόκληρη την περιοχή και τους παραγωγούς της. Είναι το μέλλον, αν θέλουμε να σκεφτόμαστε να παραμείνουμε ενεργοί, μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε».
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου