www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Μετά τη φέτα, έβαλαν στο μάτι το ελληνικό γιαούρτι: Πως και γιατί απειλείται από τους Τσέχους



Στο στόχαστρο των ξένων εμπορικών εταίρων μας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα παραδοσιακά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι
To τελευταίο πλήγμα για τη φέτα έρχεται από την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά (CETA), η οποία επικυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ευρωκοινοβούλιο και απομένει πλέον η επικύρωσή της και από τα εθνικά κοινοβούλια. Βάσει της συμφωνίας δεν απαγορεύεται σε εταιρείες στον Καναδά να χρησιμοποιούν την ονομασία φέτα, σε συνδυασμό με τους όρους «είδος», «τύπος», «στυλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες εκφράσεις και γίνεται σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος.
Αυτό, μάλιστα, είναι το λιγότερο προβληματικό σημείο της συμφωνίας. Διότι υπάρχει και το άλλο που προβλέπει ότι δεν απαγορεύεται η χρήση γεωγραφικών ενδείξεων από πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων ή των εκδοχέων τους, τα οποία έχουν κάνει εμπορική χρήση των εν λόγω ενδείξεων όσον αφορά προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία «τυριά» πριν από τις 18 Οκτωβρίου 2013. Η χρήση των ενδείξεων αυτών, εν προκειμένω της ονομασίας «φέτα», επιτρέπεται μόνο εντός του καναδικού εδάφους.
Όσον αφορά το γιαούρτι, τα πράγματα έχουν ως εξής: δεν αποτελεί ούτε ΠΟΠ ούτε ΠΓΕ, διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν προώθησε ποτέ σχετικό αίτημα. Ο λόγος; Μάλλον, η αυτογνωσία. Μια ματιά στους αριθμούς αρκεί για να αντιληφθεί εύκολα κάποιος αυτό που οι επιστήμονες επισημαίνουν: ότι πολύ πιθανό στο «ελληνικό γιαούρτι» που παρασκευάζεται εντός Ελλάδας να μη χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελληνικό γάλα.
Το 2015 παρήχθησαν στην Ελλάδα 602.329 τόνοι γάλακτος και καταναλώθηκε περίπου υπερδιπλάσια ποσότητα, 1.350.000 τόνοι, ενώ ουκ ολίγες φορές οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αλληλοκατηγορούνται για το ποια βγάζει το πιο «ελληνικό γιαούρτι».
H τελευταία απειλή για το «ελληνικό γιαούρτι» προέρχεται από την Τσεχία, η οποία επιθυμεί να παράγει προϊόν που θα το ονομάζει «ελληνικό γιαούρτι». Η απάντηση της Κομισιόν είναι μέχρι στιγμής αρνητική, θεωρώντας παραπλανητική τη χρήση της ονομασίας αυτής. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσπάθειας παρασκευής γιαουρτιού από τσεχικές εταιρείες το οποίο θα χαρακτηρίζεται «ελληνικού τύπου».
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου