www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι επιβαρυντική και για την καρδιά

Η κατάχρηση του αλκοόλ έχει συσχετιστεί κυρίως με βλάβες στο ήπαρ. Ωστόσο, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής αρρυθμίας, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας, εξίσου με την υπέρταση, τον διαβήτη, το κάπνισμα και την παχυσαρκία, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology

Επιπλέον καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητα αλκοόλ μπορεί να μειώσει και τα καρδιολογικά περιστατικά. 

Οι ερευνητές του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Δρ Γκρέγκορι Μάρκους, ανέλυσαν στοιχεία από ιατρική βάση δεδομένων για 14,7 εκατομμύρια ασθενείς άνω των 21 ετών, από τους οποίους περίπου 268.000 (1,8%) έκαναν καταχρήσεις στην κατανάλωση αλκοόλ. 

Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αυξημένο κατά 1,4% φορές κίνδυνο εμφράγματος και αυξημένο κατά 2,3 φορές κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. 

Αντιθέτως, η πλήρης αποχή από το αλκοόλ θα μπορούσε να συντελέσει σε δεκάδες χιλιάδες λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας.

«Εκπλαγήκαμε κάπως από τη διαπίστωση ότι όσοι κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, ακόμα κι αν δεν έχει δεν έχει άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου. Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό για υπερβολική κατανάλωση, πολύ περισσότερο για όσους νομίζουν ότι το αλκοόλ θα κάνει καλό στην καρδιά τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα το αντίθετο» σχολιάζει ο Δρ Μάρκους.

Να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του εμφράγματος και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ ακόμη και τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου