www.biopoiotita.gr

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Κίνδυνος καρκίνου από τις υπερβολές στο ψήσιμο και το τηγάνισμα

Την αποφυγή του υπερβολικού ψησίματος ή τηγανίσματος των τροφών συστήνει η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος σχηματισμού μιας ουσίας που έχει θεωρηθεί καρκινογόνος. Παράλληλα, εκπονεί καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με χρυσούς Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό», δηλαδή τα τρόφιμα να παίρνουν χρυσαφί απόχρωση στο μαγείρεμα και όχι να μαυρίζουν.

Η (FSA) προειδοποιεί ότι όταν οι τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως το ψωμί και οι πατάτες, ψηθούν ή τηγανιστούν υπερβολικά τότε σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας αυξάνονται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου. Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει ένα αμυλούχο τρόφιμο, τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει.

Κι επειδή προς το παρόν δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ακρυλαμίδης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο άνθρωπος, η FSA, θεωρεί ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ και γι' αυτό έκρινε αναγκαίο να προβεί σε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό. 

Επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία χώρου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, «οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των 6 βαθμών Κελσίου». 

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cancer Research UK σχολιάζει ότι η «καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη είναι τοξική για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν - αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους». 

Η ακρυλαμίδη περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη κανπιστές. 

Αν και καταβάλλονται ήδη προσπάθειες, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ακρυλαμίδη στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου