www.biopoiotita.gr

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τι θετικό μπορεί να έχει η κατανάλωση σοκολάτας για μία έγκυο

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν Καναδοί ερευνητές, φαίνεται ότι συνδέεται και με βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος στον πλακούντα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου. 

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 129 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας κύησης. Από τις εθελόντριες ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με χαμηλή ή υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, για συνολικό διάστημα 12 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας και υπέρτασης, το βάρος του πλακούντα και το βάρος γέννησης παιδιού, μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν τα δύο διαφορετικά είδη σοκολάτας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε βελτίωση της κυκλοφορίας αίματος, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη για το γενικό πληθυσμό και ανεξάρτητη από την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβανόλες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στην κυκλοφορία αίματος στον πλακούντα και συνεπώς στην ανάπτυξη του εμβρύου, κάτι που ωστόσο δε φαίνεται να αποδίδεται μόνο στις περιεχόμενες φλαβανόλες. Κλείνοντας, αναφέρουν πως σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και άλλες μελέτες, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου