www.biopoiotita.gr

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ερευνητές, σε μια από τις μεγαλύτερες ελεγχόμενες έρευνες του είδους της στα δημητριακά ολικής άλεσης, ανακάλυψαν ότι διατροφή πλούσια σε αυτά μπορεί ενδεχομένως να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες κάτω των 50 ετών.

Οι ερευνητές, του Cleveland Clinic σε συνεργασία με το Nestle Research Center, υποδεικνύουν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να είναι σημαντικός ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για τη μείωση των θανάτων και διαταραχών που συνδέονται με το καρδιαγγειακό.

Ο ερευνητής John Kirwan, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Στην έρευνα, ομάδα 33 υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων ακολούθησε διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης ή με κατεργασμένα δημητριακά για δυο περιόδους, διάρκειας 8 εβδομάδων.
Οι διατροφές ήταν ακριβώς ίδιες, εκτός από το περιεχόμενο σε δημητριακά ολικής άλεσης ή κατεργασμένα δημητριακά.

Στην έναρξη και στο τέλος κάθε διατροφικής περιόδου, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επι 3 ημέρες σε μεταβολική εξέταση σε περιβάλλον κλινικής έρευνας.

Όσοι λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα έπρεπε να συνεχίσουν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ακολουθώντας την αγωγή με τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι συμμετέχοντες είχαν τριπλάσια βελτίωση στη διαστολική πίεση σε σχέση με την ομάδα των κατεργασμένων δημητριακών.

Η βελτίωση ισοδυναμούσε με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιοπάθεια κατά σχεδόν ένα τρίτο και του κινδύνου θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά δυο πέμπτα.

Γενικά, υπήρχαν σημαντικές μειώσεις στο σωματικό βάρος, στην απώλεια λίπους, στη συστολική αρτηριακή πίεση, στη συνολική χοληστερόλη και στην LDL, και στις 2 περιόδους, αλλά αυτές οι διαφορές οφείλονταν στο ότι οι άνθρωποι άλλαζαν τις φυσιολογικές διατροφικές τους συνήθειες με προσεκτικά ελεγχόμενες διατροφές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Nutrition today.

Πηγές: Journal of Nutrition today.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου