www.biopoiotita.gr

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τα μήλα

Εδώ και χιλιάδες χρόνια πολλές κουλτούρες εκτιμούν τα μήλα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η σύγχρονη έρευνα επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα για την υγεία που συνδέονται με τα μήλα.

Καταρχήν πρόκειται για το τέλειο σνακ της φύσης. Ένα μεγάλο μήλο είναι η ιδανική επιλογή για να πάρετε μαζί σας με 115 θερμίδες και 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Είναι πηγή βιταμίνης C ενώ δεν περιέχει λίπος, νάτριο ή χοληστερόλη. Παρόλο που δεν είναι όλα τα μήλα θρεπτικά δίδυμα (nutritional twins), αποτελούν όλα φυσική πηγή φυτοθρεπτικών (phytonutrients) που προωθούν την υγεία, περιλαμβανομένων αντιοξειδωτικών. Αν δεν τα ξεφλουδίσετε θα εξασφαλίσετε ακόμα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία – στη φλούδα εντοπίζονται τα δύο-τρίτα των φυτικών ινών και ευεργετικών αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, δεν προορίζονται μόνο για σνακ αλλά και για σάλτσες, κυρίως πιάτα και επιδόρπιο.

Σύμφωνα με έρευνες, τα μήλα ενδέχεται να παρέχουν προστασία έναντι συγκεκριμένων τύπων καρκίνου: του στόματος, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη.

Ένα με δύο μήλα τη μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του σχήματος μήλο στο σώμα – όταν επιπλέον βάρος συσσωρεύεται στην κοιλιά. Αυτό γιατί το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και ουρσολικό οξύ (ursolic acid), μια φυσική ένωση που έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην καύση λίπους. Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro γυναίκες που πρόσθεσαν τρία μήλα την ημέρα στη δίαιτα τους έχασαν περισσότερους από δύο πόντους σε δέκα εβδομάδες συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν μήλα.

Τα μήλα ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με φυσικό τρόπο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell βρήκαν ότι θρεπτικά συστατικά σε αυτό το φρούτο ίσως προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου από οξειδωτική βλάβη (oxidative damage) που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Για τους ερευνητές ένα συγκεκριμένο συστατικό στα μήλα που λέγεται κερσετίνη (quercetin) ενδέχεται να ευθύνεται γι' αυτή την προστατευτική δράση. Μια άλλη μελέτη με ανθρώπους με ήπιο προς σοβαρό Αλτσχάιμερ κατέδειξε ότι η απόλαυση ποσότητας χυμού μήλου ίση με οχτώ ουγγιές καθημερινά είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η διάθεση και τα συμπτώματα συμπεριφοράς κατά 27%.

Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα πιστεύεται ότι βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από την οξειδωτική βλάβη που συνδέεται με το άσθμα, τη βροχίτιδα και το εμφύσημα. Σε άλλη έρευνα, γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελάττωσαν τον κίνδυνο άσθματος και λαχανιάσματος στο παιδί στην ηλικία των πέντε χρόνων.


Boro.gr