www.biopoiotita.gr

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Μήλο εναντίον πορτοκαλιού


Τα πορτοκάλια είναι μια πολύ γνωστή πηγή της βιταμίνης C και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Και τα δύο φρούτα είναι επίσης πολύ καλές πηγές καλίου και φυτικών ινών.  Αυτό που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό είναι πως τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, ενώ υπάρχει πολύ λίγο απ’ αυτό στα μήλα.

Αν έψαχνε κανείς αυστηρά τους αριθμούς στον παραπάνω πίνακα θα έπρεπε να χαρακτηρίσει τα πορτοκάλια νικητές. Για λιγότερες θερμίδες ανά καρπό, τα πορτοκάλια έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, καλίου και πρωτεΐνης.

Ωστόσο, το όφελος των φρούτων είναι κάτι περισσότερο από τα προσδιοριζόμενα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που μπορούμε να δούμε. Αυτό που ο πίνακας δεν μπορεί να απεικονίζει είναι τα υπόλοιπα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται τόσο στα μήλα, όσο και στα πορτοκάλια.

fruit

Τα μήλα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με τη φλούδα τους, παραδίδουν πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη. Αυτές οι πολυφαινόλες είναι ιδιαίτερα καλές στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπών στις κυτταρικές μεμβράνες μας που είναι ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Η τακτική κατανάλωση μήλων έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Τα διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Τα διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν ακόμα αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ωφελούν άτομα με άσθμα. Επιπλέον, ορισμένες πολυφαινόλες στα μήλα βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων και της απορρόφησης της γλυκόζης που με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Ολο και περισσότερες έρευνες σχετικά με τα φυτοθρεπτικά συστατικά σε νωπά φρούτα και λαχανικά δείχνουν ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όταν πρόκειται γι’ αυτό που κάνει ένα φρούτο «θρεπτικό» και δεν έχουμε ακόμα τρόπο για να ποσοτικοποιήσουμε όλα τα επίπεδα φυτοθρεπτικών που απαιτούνται για να παραχθούν οφέλη για την υγεία. Ως εκ τούτου, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες σας, πρέπει να επιδιώξετε να συμπεριλάβετε και τα δύο φρούτα στη λίστα με τα ψώνια σας, ειδικά επειδή είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα και εύκολο να τα τρώτε ως σνακ ακόμα και στο δρόμο.

Medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου