www.biopoiotita.gr

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Γιορτή κάστανου στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης, η καθιερωμένη «Γιορτή Κάστανου».
Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης, η γιορτή του κάστανου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών. Μια γιορτή που έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια, με το τέλος της συγκομιδής του προϊόντος, οι κάτοικοι. Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, κάστανα και κρασί.


Αναλυτικότερα το πρόγραμμα
07:00 –10:30. Προετοιμασία της εκδήλωσης.
09:00-11:30. Ορεινή πεζοπορία | Οδηγός: Κλεάνθης Μπουλιώνης
10:30-11:30. Συντονισμός ορχήστρας και χορευτικών τμημάτων
11:30. Προσέλευση και υποδοχή επισήμων.
12:00 Έναρξη της εορτής. Προσέλευση χορευτικών τμημάτων
12:00- 12:30. Χαιρετισμοί εκπροσώπων των δημόσιων Αρχών, των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων (Απονομή τιμητικής πλακέτας σε δημότες)
12:30 -16:00: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια – Ορχήστρα Βασίλης Τζιαρός.
12:30-13:30. Προγράμματα χορευτικών τμημάτων:
1. Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών: Παιδικό Τμήμα, Τμήμα Ενηλίκων
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
3. Λαογραφικός Όμιλος Παπαφείου.
4. Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος».
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάτιστας .
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Προδρόμου.
13:30-15:00. Παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί και τραγούδια για το κοινό.
15:00. Τέλος της γιορτής

Πρόγραμμα ορεινής πεζοπορίας στο «Καλογερικό»

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. Έναρξη 09:00. Πέρας 11:30
Στο πλαίσιο της εορταστικής διοργάνωσης του Κάστανου θα πραγματοποιηθεί οδοιπορία από εθελοντές επισκέπτες στην κορυφή του «Καλογερικού» την Κυριακή 23-10-2016 στις ώρες 09:00- 11:30.
Οι οδοιπόροι θα συγκεντρωθούν, στις 09:00, στην κεντρική πλατεία του Λειβαδίου.
Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει την ιστορική πηγή “Τηγανάκι”. Μετά τον έλεγχο των δηλώσεων, θα δοθούν οδηγίες για την πορεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Από εκεί οι οδοιπόροι θα βαδίσουν μέχρι τη «θέση θέας» στα «Πεύκα» ακολουθώντας πορεία προς Νότο μέσα από τα «Τσαϊρια». Στη συνέχεια ακολουθώντας ανατολική πορεία μέσα από το περιαστικό δάσος των πεύκων θα έρθουν στο σημείο όπου η επαρχιακή οδός Λειβαδίου – Πετροκεράσων συναντά τον χωματόδρομο προς το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Σε αυτό το σημείο τελειώνει η πορεία στο “περιαστικό δάσος”.
Εκεί οι πεζοπόροι θα αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους. Όσοι δεν θα συνεχίσουν την πεζοπορία, θα επιστρέψουν στο Λειβάδι από την ίδια διαδρομή.
Όσοι κρίνουν πως διαθέτουν τις σωματικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την πεζοπορία με ατομικής τους ευθύνη ακολουθώντας ανοδική πορεία προς την κορυφή του «Καλογερικού» μέσα από το παλαιό μονοπάτι στη δυτική πλευρά του βουνού, Το τέρμα της διαδρομής είναι στον «Σταυρό», στα ερείπια του Καλογερικού Αηλιά.
Εκεί θα γίνει η αναμνηστική φωτογράφηση και οι πεζοπόροι θα απολαύσουν τη πανοραμική θέα του Θερμαϊκού, του Ολύμπου, της Όσσας, της χερσονήσου της Χαλκιδικής κ.ά..
Η επιστροφή στο Λειβάδι από τον «Κερασώνα» και το παλαιό μονοπάτι της «Αγάπης» στην ανατολική πλευρά του «Καλογερικού». Άφιξη στο Λειβάδι στις 11:30 για τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αναγκαίος εξοπλισμός: Κατάλληλα υποδήματα πεζοπορίας (κατά προτίμηση αδιάβροχα) – αδιάβροχο, επίσης, επανωφόρι (μπουφάν), πετσέτες, εφεδρικές φανέλες, σκούφος και γάντια, ένα λίτρο νερό και ελαφρύ πρόγευμα (σοκολάτα – καραμέλα – μικρό σάντουιτς).

Επισημάνσεις:
1. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η συμπεριφορά των συμμετασχόντων θα είναι απόλυτα “ομαδική”.
2. Οι πεζοπόροι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την συμμετοχή τους και την πορεία που θα επιλέξουν, αξιολογώντας την φυσική τους κατάσταση. Μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά από 8 χρονών συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
3. Στο μέσο της διαδρομής θα υπάρχει «Σταθμός Πρώτων Βοηθειών» με εθελοντή γιατρό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης.
4. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση με ειδικές πινακίδες, ενώ οι οδοιπόροι προβλέπεται να συνοδεύονται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, τον έμπειρο ορειβάτη-οδηγό Κλεάνθη Μπουλιώνη και εθελοντές συνοδούς μέλη του Συλλόγου που θα φέρουν ειδική διακριτική ενδυμασία.
5. Ο ορειβάτης Κλεάνθης Μπουλιώνης είναι μέλος της Ορειβατικής Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και γνωρίζει τα μονοπάτια της περιοχής. Θα συνοδεύσει εθελοντικά την πεζοπορική ομάδα που θα συγκροτηθεί στο Λειβάδι, προσφέροντας την αναγκαία υποστήριξη στη διάρκεια της πορείας.
6. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πεζοπορία και έχουν ανάγκη ιατρικής εξέτασης, μπορούν να προσέλθουν για εξέταση από κλιμάκιο εξειδικευμένων ιατρών, το οποίο συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Θέρμης και θα βρίσκεται στο Αγροτικό Ιατρείο του Λειβαδίουι την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016, τις ώρες 10:00-12:00.
7. Συγκοινωνία: Περιαστική γραμμή 87 Ζ του ΟΑΣΘ. Δρομολόγια: από σταθμό Ι.Κ.Ε.Α. 08:00. Από Λειβάδι 16:00 και 21:00. Η απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι 40 χιλ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πεζοπορία πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι την 20 Οκτωβρίου 2016, στις διευθύνσεις:
Θανάσης Ράπτης: raptisth@the.forthnet.gr και Ηρακλής Ταυλίκος: κιν. τηλ. 6980787832 / iraklistaylikos@gmail.com / Facebook: Hoodilak saltampidas.

Agronews.gr