www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ

Είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό stress συμμετέχει στην έναρξη του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Επομένως, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας την καθιστούν έναν εν δυνάμει αντικαρκινικό παράγοντα.
Μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση φυκοκυανίνης σε ποντίκια με καρκίνο του ήπατος αύξησε σημαντικά τον χρόνο ζωής των πειραματόζωων, πιθανότατα εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης της φυκοκυανίνης που ανέστειλε την οφειλόμενη στην ύπαρξη ελευθέρων ριζών καρκινογένεση44.
Άλλη έρευνα συνέτεινε στο συμπέρασμα ότι η φυκοκυανίνη μπορεί να αποτελέσει χημειοθεραπευτικό παράγοντα εξαιτίας της αποπτωτικής της δράσης έναντι των καρκινικών κυττάρων30, ενώ σημαντικό ρόλο στην αντικαρκινική δράση της σπιρουλίνας παίζει και η αιματοποιητική της λειτουργία, μέσω της αύξησης του πληθυσμού των ανοσοκυττάρων και κατ' επέκταση της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος46.
Επίσης, έρευνα σε πειραματόζωα έδειξε ότι εκχυλίσματα σπιρουλίνας που εισήχθησαν απ΄ ευθείας σε καρκινικούς όγκους είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξής τους39.
Τέλος, κλινική έρευνα που διεξήχθη σε ασθενείς που έπασχαν από στοματική λευκοπλακία, η οποία συνιστά την πιο κοινή προκαρκινική βλάβη του στοματικού βλεννογόνου, έδειξε ότι η χορήγηση σπιρουλίνας στους ασθενείς για ένα χρόνο είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της εξέλιξης του καρκίνου στο 45% των συμμετεχόντων44.
Πρέπει να τονιστεί ότι προκειμένου να εξακριβωθεί η αντικαρκινική δράση της σπιρουλίνας απαιτείται η διεξαγωγή πρόσθετων επιστημονικών ερευνών.

http://www.spiroulina.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου