www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ένας ακόμα λόγος για να πίνουμε στιγμιαίο καφέ

 

Παγωμένος ή ζεστός, απαιτεί από εμάς λίγο νερό και ένα καλό ανακάτεμα για να μας χαρίσει την απολαυστική του γεύση. Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα αγαπημένο ρόφημα, που εκτός από αρώματα, τόνωση, εγρήγορση και καλή παρέα μας προσφέρει πολλούς λόγους να συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις, αφού μας κάνει καλό!

Πρώτα από όλα ο στιγμιαίος καφές είναι 100% φυσικής προέλευσης. Προέρχεται από εκλεκτούς κόκκους καφές από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, οι οποίοι αλέθονται και καβουρδίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ στη συνέχεια το χαρμάνι καφέ που έχει προκύψει περνά από ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα και εκχυλίζεται μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Το εκχύλισμα του καφέ ξηραίνεται (αφυδατώνεται) φυσικά και συσκευάζεται,  προσφέροντας μας την δυνατότητα παρασκευής ενός εξαιρετικού ροφήματος για κάθε εποχή και προτίμηση.

Δεύτερον, όπως όλοι οι καφέδες, έτσι και ο στιγμιαίος είναι πλούσιος σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες π.χ. χλωρογενικά οξέα και άλλες φαινολικές ενώσεις, η καφεόλη, η καφεστόλη και οι μελανοϊδίνες, ουσίες ασπίδα για την υγεία μας έναντι χρόνιων νοσημάτων, όπως διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. οισοφάγου, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα), σακχαρώδους διαβήτη 2, νόσου Alzheimer, νόσου Parkinson, της κατάθλιψης και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με ελβετική έρευνα, στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο καφές διαθέτει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα (π.χ. τσάι, κακάο). Τα αντιοξειδωτικά αυτά τα βρίσκουμε σε όλα τα είδη καφέ, συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου και του ντεκαφεϊνέ, αλλά οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια. Κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι (150 ml) περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Επίσης, οι μελανοϊδινές του καφέ σχετίζονται με αρκετές βιολογικές δράσεις, όπως αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιαθηρωματική, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασική και αντιγλυκαιμική. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που προσάπτουν στο καφέ ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως προστασία από το λιπώδες ήπαρ, πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος σε χρόνιους αλκοολικούς αλλά και την θνητότητα λόγω αυτής.

Επίσης, ο στιγμιαίος καφές, όταν είναι σκέτος, δεν έχει θερμίδες επομένως δεν μπορεί να μας επιβαρύνει θερμιδικά. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη του πρωινού καφέ φαίνεται ότι μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας κατά 10% και να τον διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για τις επόμενες 3 ώρες. Ακόμα, ο καφές είναι ένα ρόφημα στο οποίο η συνεργατική δράση τη καφεΐνης πολλαπλασιάζεται από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αυξάνοντας την θερμογένεση και την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, μέσω του μηχανισμού καύσης λίπους. O καφές είναι πηγή καλίου, χρωμίου, μαγνησίου και μαγγανίου που επίσης βοηθούν στην διατήρηση καλής υγείας και ενός καλού μεταβολισμού.

Πλέον οι διάφοροι «μύθοι» ότι ο καφές προκαλεί ή εντείνει την κυτταρίτιδα αποτελούν αποδεδειγμένα «κακό παραμύθι», ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες, σάκχαρα ή λιπαρά, και εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και η ενυδάτωση μας επαρκής, δεν μπορεί να επηρεάζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Όσο για άλλους «μύθους» που κατηγορούσαν τον στιγμιαίο για ενοχλήσεις στο στομάχι, και αυτοί έχουν επιστημονικά καταρριφθεί. Σε υγιή ενήλικα άτομα δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά δεδομένα που να συνδέουν άμεσα τον στιγμιαίο καφέ με τη δυσπεψία, τη γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου.

Τέλος, στην ίδια ποσότητα καφέ, ο στιγμιαίος αποτελεί την πιο ελαφριά επιλογή ως προ τη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου, ο στιγμιαίος περιέχει περίπου 25-30% λιγότερη καφεΐνη. Η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης αντιστοιχεί στα 400 mg/ημέρα για τους ενήλικες, κάτι που αντιστοιχεί σε 3-5 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ. Πολλά από τα οφέλη του καφέ οφείλονται σε άλλα συστατικά πέραν της καφεΐνης οπότε και ισχύουν και με την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ στιγμιαίου καφέ.

Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, είτε πρόκειται για 2-3 κούπες ζεστού νες ή 2-3 ποτήρια παγωμένου φραπέ καθημερινά, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, διατροφής και άσκησης, έχει πολλά να μας προσφέρει.

Εσείς ακόμα να βρείτε τον λόγο για έναν καφέ;


Diatrofi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου