www.biopoiotita.gr

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Η διατροφική αξία της μπανάνας στο μικροσκόπιο

Η διατροφική αξία της μπανάνας στο μικροσκόπιο

Είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο που μπορούμε να απολαύσουμε ως σνακ, σε συνδυασμό με τα δημητριακά ή σε φρουτοσαλάτα. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τη διατροφική αξία της μπανάνας;

Είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο που μπορούμε να απολαύσουμε ως σνακ, σε συνδυασμό με τα δημητριακά ή σε φρουτοσαλάτα. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τη διατροφική αξία της μπανάνας;

Μια μέτρια μπανάνα μας δίνει 105θερμίδες, 0,4 γραμμάρια λίπος, 27 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,1 γραμμάριαφυτικές ίνες, 14 γραμμάρια ζάχαρη και 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνες.

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η ζάχαρη που προέρχεται από τα φρούτα είναι το καλύτερο είδος ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα γλυκά, η ζάχαρη στα φρούτα «συνοδεύεται» από φυτικές ίνες κι έτσι μεταβολίζεται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να παράγει περισσότερη ενέργεια και δεν την αποθηκεύει ως λίπος.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είναι καλύτερο να επιλέγουμε τις μπανάνες που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως. Αυτές περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών που συμβάλλει στην καύση του λίπους και ρυθμίζει την όρεξη. Ακόμη, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μπανάνα αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια στο σώμα.

Τέλος, μια μπανάνα παρέχει το 25% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6 που χρειαζόμαστε. Η Β6 συμμετέχει στο μεταβολισμό χρήσιμων ενζύμων και συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα χρόνια της ζωής.


Onmed.gr