www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Τα φρούτα και τα λαχανικά φέρνουν την ευτυχία, λένε οι επιστήμονες

Συνήθως οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να τρώμε άφθονα φρούτα καιλαχανικά γιατί μας κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά αυστραλιανή μελέτη υποστηρίζει ότι προάγει και την ευτυχία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health.


Συγκεκριμένα, η προσθήκη οκτώ μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, συντελεί σε αλλαγή στην ευεξία του ατόμου ίση με το κάποιος που είναι άνεργος να βρει δουλειά. 

Στο πλαίσιο εθνικής δημοσκόπησης που έγινε στην Αυστραλία, διερευνήθηκε η σχέση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και συνολικής ευεξίας, σε δείγμα 12.000 ενηλίκων. 

Οι συμμετέχοντες διατηρούσαν διατροφικά ημερολόγια από το 2007 έως το 2013 και εν συνεχεία είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο για τη ζωή τους, την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση. 

Κατά τη διάρκεια της διετούς έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν αλλάξει διατροφή, από την μη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών την ημέρα σε οκτώ μερίδες καθημερινά, ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο χαρούμενα και πιο ικανοποιημένα από αυτούς που δεν είχε προσθέσει στιςδιατροφή τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά. 

Όσοι αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από καμιά σε οκτώ είδαν επίσης να αυξάνεται το σκορ τους στην δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή τους, σε επίπεδο ίσο με το να έχουν βρει νέα εργασία. Ενώ όσοι δεν αύξηση τα φρούτα και τα λαχανικά που έτρωγαν βίωσαν μείωση στο σκορ ευτυχίας, ίση με το να έχαναν τη δουλειά τους. 

«Φυσικά, ελάχιστα άτομα καταφέρνουν από τις μηδέν μερίδες φρούτων και λαχανικών να φτάσουν στις οκτώ την ημέρα. Ωστόσο, η προσθήκη έστω και δύο μερίδων μπορεί να αυξήσουν την ευεξία, και να σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος» σημειώνουν οι ερευνητές. 

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr


  • Μοιραστείτε το
  • 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου