www.biopoiotita.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Πλήρη προστασία Φέτας διεθνώς ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Agronews.gr



Αίτημα για πλήρη προστασία της φέτας, με επιστολή Καραμίχα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία της φέτας στην επικείμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά, γνωστή με το όνομα CETA, ζητά με επιστολή του από τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας.
Η επιστολή εστάλη με αφορμή την ένταξη του θέματος της εν λόγω συμφωνίας στην ημερήσια διάταξη του Συμβούλιου Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και το περιεχόμενό της έχει ως εξής:
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Η Φέτα αποτελεί το πλέον σημαντικό, εθνικής σημασίας επώνυμο, εξαγωγικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο εξάγεται σε πάνω από 50 χώρες, με αξία εξαγωγών που το 2015 ξεπέρασε τα 300 εκ. €. και συνεχή αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. 
Η εξέλιξη ωστόσο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά καθίσταται άκρως δυσμενής για τα Ελληνικά συμφέροντα και κυρίως για την Ελληνική κτηνοτροφία, αφού ουσιαστικά ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο για τη Φέτα.
Διεκδικούμε το αυτονόητο, η ονομασία Φέτα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το τυρί που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα.
Είναι πασιφανές ότι η Ε.Ε. δεν προστατεύει επαρκώς ή τουλάχιστον δεν επιδεικνύει την αλληλεγγύη την οποία οφείλει να επιδείξει για όλα τα κατ΄ εξοχήν εθνικά προϊόντα των μελών της, στις συναλλαγές της με τρίτες χώρες και ειδικά για την Ελλάδα στη «Φέτα». Η «φέτα» είναι η μόνη Γ Ε ναυαρχίδα κράτους μέλους της ΕΕ που δεν προστατεύεται, όπως είχε υποσχεθεί η Επιτροπή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της CETA αλλά εν συνεχεία υπαναχωρώντας εξαίρεσε τη Φέτα από τον κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ που πρέπει να προστατεύονται. 
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να χαράξουν και να συμφωνήσουν σε μια εθνική στρατηγική, ιδιαίτερα σε θέματα υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας, όπως άλλωστε η Οργάνωσή μας έχει επανειλημμένα ζητήσει. Τουναντίον έχει χυθεί αρκετό μελάνι για τη συκοφάντηση και την αποδυνάμωση της ΠΑΣΕΓΕΣ και χάθηκαν καθοριστικές μάχες για υψίστης σημασίας θέματα του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα.
Σήμερα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά βρίσκεται σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 το θέμα αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη του Συμβούλιου Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα καθορίσει την εξέλιξη για την προστασία της «Φέτας» όχι μόνο για τη συγκεκριμένη συμφωνία (CETA) αλλά και σε επικείμενες Συμφωνίες της Ε.Ε. με άλλες χώρες και ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση ΕΕ-ΗΠΑ για την Συμφωνία TTIP, η οποία συνιστά την σημαντικότερη, με οικονομικούς όρους, διαπραγμάτευση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επειδή τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται με αγώνα η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να ζητήσει και να διασφαλίσειτην πλήρη προστασία της Φέτας στη CETA.
Με τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου