www.biopoiotita.gr

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ποιες τροφές καταπολεμούν τις φλεγμονές και τον πόνο

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίζουμε τις φλεγμονές στο σώμα, που μας προκαλούν πόνο και μια δυσάρεστα μεγάλη ποικιλία από παθήσεις; Κι όμως, υπάρχουν, και είναι 100% φυσικές, άκρως υγιεινές και πρέπει να τις εντάξουμε στο πλάνο διατροφής μας. Ας δούμε ποιες είναι…

Ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει την ουσία ολεοκανθάλη, η οποία καταπολεμά τα φλεγμονώδη ένζυμα. Χρειάζεται να τονίσουμε ξανά πόσο πολύτιμο είναι το λάδι για μια ισορροπημένη διατροφή;

Ανανάς

Αυτό το εξωτικό και πεντανόστιμο φρούτο περιέχει μια ουσία που όχι μόνο μειώνει τις φλεγμονές, αλλά μπορεί και να ελαττώσει τον πόνο στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μήλα

Τα μήλα, ίσως και τα πιο δημοφιλή φρούτα, περιέχουν το αντιφλεγμονώδες αντιοξειδωτικό κερκετίνη. Η γνωστή παροιμία για τα μηλαράκια, λοιπόν, φαίνεται να ισχύει…

Ξηροί καρποί

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα τρυπτοφάνης μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία στον πόνο, σε μία μόλις ώρα μετά την κατανάλωση. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτό το αμινοξύ είναι το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά, το ρύζι και τα φασόλια.

Σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδη καροτενοειδή, τις χρωστικές ουσίες που τους προσφέρουν το έντονο χρώμα.

Μαύρη σοκολάτα

Ναι, ναι… Η μαύρη σοκολάτα περιέχει χημικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επιπλέον, είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές τις ιδιότητες. Αρκεί, φυσικά, να καταφέρνουμε να… τηρούμε το μέτρο!

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι, καθώς και τα υπόλοιπα δημητριακά ολικής άλεσης, μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, είναι καλή πηγή μαγνησίου, που ηρεμεί τα νεύρα και μειώνει τη συχνότητα με την οποία θα βιώσουμε ημικρανίες.

Σταφύλια

Τα σταφύλια (και το κρασί!) περιέχουν ρεσβερατρόλη, μία ουσία που εμποδίζει τη δράση των φλεγμονωδών ενζύμων, με τρόπο παρόμοιο με την ασπιρίνη.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες και είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται και στα μούρα και είναι οι ουσίες που τους δίνουν το χρώμα τους.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Αυτά τα δύο πολύτιμα συστατικά για πολλές σαλάτες και φαγητά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιφλεγμονωδών ουσιών και επίσης βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν ενάντια στην κυτταρική βλάβη που επιδεινώνει παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Συνεπώς, ίσως είναι καλή ιδέα να πίνουμε πού και πού μία κούπα…

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό περιέχει γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μας προφυλάξει εναντίον της αρθρίτιδας. Άλλα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αυτή την ουσία είναι τα σπαράγγια, το λάχανο, το κουνουπίδι, το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ, τα ροδάκινα και το καρπούζι.

Ψάρια

Τα ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και οι αντσούγιες περιέχουν τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που δρουν εναντίον των φλεγμονών. Μπορείτε να λάβετε τα πολύτιμα αυτά λιπαρά οξέα σαν συμπλήρωμα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα.


Iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου