www.biopoiotita.gr

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Φυσικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των φλεγμονών


Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τις φλεγμονές και να αντιμετωπίσουμε τον πόνο; Όταν ακούμε την λέξη φλεγμονή, στο μυαλό μας έρχεται κάτι αρνητικό. Αυτό είναι σωστό από την μία πλευρά και λάθος από την άλλη, γιατί η φλεγμονή είναι μία χρήσιμη διαδικασία ίασης.

Τι είναι η φλεγμονή

φλεγμονέςΣτην ιατρική ορολογία κάθε λέξη που έχει κατάληξη -ίτις σημαίνει φλεγμονή, π.χ. φαριγγίτις, γαστρίτις, αρθρίτις. Και φυσικά, στο μυαλό μας έρχονται τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής που είναι η αύξηση της θερμοκρασίας ή ο πυρετός, ο πόνος, η ερυθρότητα, το οίδημα και η κακουχία. Γιατί όμως όλα αυτά; Σε τι αποσκοπούν;

Η «οξεία φλεγμονή» είναι η φυσιολογική απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματός σε όλα τα είδη των κακοποιήσεων του σώματος, ασχέτως αν αυτό οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση από ιούς, μικρόβια ή παράσιτα και επιπλέον σε οποιαδήποτε «τοξικότητα» συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Είναι, δηλαδή μία προσπάθεια του οργανισμού να επιδιορθώσει τις βλάβες που του προκαλούν, τραυματισμοί, εισβολές μικροβίων, ή δυσλειτουργίες του ίδιου του συστήματός του και μία προσπάθεια να αποκαταστήσει ξανά την ισορροπία του και την υγεία του.

Επομένως, είναι μία φυσιολογική, απαραίτητη και πολύ χρήσιμη διαδικασία που έχει σχέση με την προσπάθεια ίασης και αποκατάστασης του οργανισμού και είναι αναγκαία για την επιβίωσή μας. Άρα και χρήσιμη. Αλλά πώς γίνεται να είναι και επιβλαβής από την άλλη;

Το πρόβλημα αρχίζει, εάν η «οξεία φλεγμονή» παραταθεί πάρα πολύ, παραδείγματος χάριν επειδή ο οργανισμός είναι καταβεβλημένος και δεν έχει τις δυνατότητες φυσιολογικής αντίδρασης το ανοσοποιητικό του σύστημα ή έχει ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και είναι ανίκανος να λειτουργήσει σωστά λόγω των ελλείψεων και να θεραπευθεί.

Τότε η φλεγμονή που είναι μία φυσιολογική διαδικασία αμύνης αποβαίνει επιζήμια. Γιατί παράγονται διαρκώς οι χημικές ουσίες που οδηγούν όχι μόνο στον χρόνιο πόνο, αλλά και στη χρόνια καταστροφή των ιστών που φλεγμαίνουν, χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει η διαδικασία αποκατάστασης των ιστών και οργάνων και η παράλληλη απομάκρυνση των χημικών ουσιών που γίνεται στην περίοδο της αποκατάστασης και παράγουν τα συμπτώματα της φλεγμονής.

Επομένως, σε κάθε χρόνιο πόνο υπάρχει μία διαδικασία χρόνιας φλεγμονής και μη δυνατότητα αποκατάστασης και ίασης και παράγονται εκείνα τα γνωστά συμπτώματα που οδηγούν στις περισσότερες χρόνιες ασθένειες. Σε πολλές περιπτώσεις, εντούτοις, μπορούμε να έχουμε φλεγμονή στο σώμα μας χωρίς τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του πόνου κτλ που προαναφέραμε.

Στις περιπτώσεις αυτές η φλεγμονή δεν είναι οξεία και αρχίζει σιγά-σιγά χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σαν παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε την διαδικασία πίσω από πολλές καρδιακές παθήσεις και την απόφραξη των αρτηριών, αφού το 50% όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν έχουν τους παραδοσιακά αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου (υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση αίματος, κ.λπ.), αλλά σαν πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους της φλεγμονής είναι το καρδιακό έμφραγμα! Τέτοια σιωπηλή φλεγμονή δημιουργεί την ινομυαλγία, συμβαίνει στον διαβήτη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. και στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως οι θυρεοειδίτιδες (π.χ. νόσος του Hashimoto).

Υπάρχει τρόπος να διαπιστώσουμε αν υπάρχει φλεγμονή με εργαστηριακή εξέταση στον οργανισμό μας;

Η απάντηση είναι ναι, στις αιματολογικές εξετάσεις που κάνουμε περιοδικά, η ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών (ΤΚΕ) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι δείκτες που δείχνουν, χωρίς όμως να προσδιορίζουν πού, ότι έχουμε φλεγμονή στον οργανισμό μας. Είναι δηλαδή μη εξειδικευμένοι δείκτες ύπαρξης φλεγμονής στον οργανισμό μας. Η μέτρηση των επιπέδων τους μας δίνει το μέγεθος της φλεγμονώδους αντίδρασης ή τον βαθμό της βλάβης των ιστών. Μπορεί επίσης να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί η εξελικτική της πορεία μιας φλεγμονής μέσα από τον προσδιορισμό των επιπέδων των δεικτών αυτών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην δυτική ιατρική για την καταπολέμηση της φλεγμονής είναι φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως π.χ. η ασπιρίνη ή τα αντιφλεγμονώδη που χρησιμοποιούνται στις αρθρίτιδες, ή ακόμη και η κορτιζόνη που και αυτή έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δρουν μειώνοντας τον πόνο δεν διορθώνουν το βασικό πρόβλημα. Και εδώ έρχεται το ερώτημα μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο;

Ελαττώστε τις τροφές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή

Νέες έρευνες συνδέουν τον τρόπο ζωής και διατροφής μας με τη φλεγμονή και την προδιάθεση για νόσο. Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς νοιώθουμε. Η πρόσληψη όλων των απαραίτητων στοιχείων της διατροφής βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού. Η σωστή υγιεινή διατροφή αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες επιδράσεις στην υγεία μας.

Αρκετές πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μία «σωστή υγιεινή διατροφή» μπορεί να μειώσει αρκετά τις φλεγμονές. Σωστή διατροφή σημαίνει να πίνουμε αρκετή ποσότητα καθαρού νερού, επάρκεια σε ποιοτική πρωτεΐνη, σε ουσιώδη λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Ρυθμίστε την ισορροπία των εικοσανοειδών

Πρόκειται για αυτοκρινείς ορμόνες που μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Τα «καλά» εικοσανοειδή δρουν ως αγγειοδιασταλτικά, καταστέλλουν τις φλεγμονές και έχουν αναλγητικά αποτελέσματα, ενώ τα «κακά» δρουν αγγειοσυσταλτικά και αυξάνουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι άψητοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων ευνοούν την παραγωγή «καλών» εικοσανοειδών. Ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά, κορεσμένα λίπη πλούσια σε αραχιδονικό οξύ (αλλαντικά, κόκκινα κρέατα, εσωτερικά όργανα ζώων), καθώς και τρόφιμα με χημικά πρόσθετα αυξάνουν την παραγωγή «κακών» εικοσανοειδών.

Αποφύγετε τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά (trans), τρόφιμα τύπου fast food, καθώς και τροφές που τηγανίζονται σε ακατάλληλα έλαια. Προσλάβετε περισσότερα υγιεινά λιπαρά καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια μικρού μεγέθους, καρύδια, ταχίνι, αβοκάντο, γλιστρίδα και ωμό ελαιόλαδο.

Ελαττώστε τις γλυκοτοξίνες

Πρόκειται για επικίνδυνες τοξικές ουσίες που δημιουργούνται μέσα στις τροφές κατά τη θερμική τους επεξεργασία. Επειδή δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό, αθροίζονται στα κύτταρα και προσκολλώνται σε διάφορους ιστούς, με αποτέλεσμα να αποτελούν μόνιμο στόχο του ανοσοποιητικού. Στα αιμοφόρα αγγεία δημιουργούν στενώσεις και φλεγμονές, στις αρθρώσεις δυσκαμψία κ.ά. Το τσιγάρισμα, τηγάνισμα, ψήσιμο στα κάρβουνα ή τη σχάρα καίνε και αφυδατώνουν τις τροφές, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ενζύμων που περιέχουν, την υπεροξείδωση των λιπαρών και τη δημιουργία γλυκοτοξινών. Προτιμάτε τις ωμές τροφές ή το βράσιμο στον ατμό ή σε νερό.

Αντιμετωπίστε τις δυσανεξίες

Όταν ο οργανισμός έχει αναπτύξει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, τότε δεν μπορεί να το αποδομήσει και να το αφομοιώσει σωστά, με αποτέλεσμα το άπεπτο μέρος του τροφίμου να περνάει στην κυκλοφορία του αίματος, να εκλαμβάνεται ως αντιγόνο και να αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως εισβολέας. Η δυσανεξία είναι πιο συχνή προς τη λακτόζη των γαλακτοκομικών προϊόντων και προς τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που αποτελεί συστατικό όλων σχεδόν των λευκών αλεύρων και επεξεργασμένων δημητριακών, εκτός καλαμποκιού, ρυζιού και οσπρίων. Απομακρύνετε από το διαιτολόγιό σας τα τρόφιμα που υποπτεύεστε ότι σας ενοχλούν. Τα λιπαρά οξέα, όπως το γάμα λινολεικό οξύ και το ωμέγα-3, θεωρούνται πολύ βασικά για την καταστολή των φλεγμονών.

Τροφές που περιέχουν συντηρητικά και ζάχαρη φαίνεται ότι επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως και οι τροφές με πολλά ζωικά λίπη. Τα λίπη του ψαριού θεωρούνται πολύτιμα, όπως και τα φρούτα.

Τα φρούτα και τα χόρτα θα πρέπει να τρώγονται καθημερινά στα γεύματα μας και προτιμότερο να είναι βιολογικής προέλευσης, διότι τα υπολείμματα φαρμάκων επιδεινώνουν τις φλεγμονές, όπως και το κάπνισμα το οποίο μειώνει την οξυγόνωση των ιστών.

Η γυμναστική κι η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλουν εν μέρη στην θεραπεία των φλεγμονών. Μπορεί να βελτιώνουν την λειτουργική κατάσταση του οργανισμού, αυξάνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων και μειώνουν τους πόνους σε ορισμένες περιπτώσεις. Ουσιαστικά, η γυμναστική αποτρέπει την χειροτέρευση της κατάστασης και σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι όμως σε όλες, την βελτιώνει.

Τα τελευταία χρονιά υπάρχουν ενδείξεις ότι αντιφλεγμονώδη δράση έχει η μεσογειακή διατροφή.  Μερικά από τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ελαιόλαδο και φτωχή σε κόκκινο κρέας, ίσως πηγάζουν από την αντιφλεγμονώδη δράση της, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι δείκτες φλεγμονής και θρόμβωσης που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν χαμηλότεροι σε άτομα που ακολουθούσαν σχεδόν κατά γράμμα την μεσογειακή διατροφή.

Οι τροφές που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν επεξεργασμένες τροφές που παρέχουν πολλές θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι τροφές είναι η ζάχαρη, το αλεύρι, και το επεξεργασμένο αλάτι.

Οι επεξεργασμένες τροφές, σε αντίθεση με αυτές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα (χημικές ενώσεις απαραίτητες για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας). Αυτές οι τροφές όταν εισέλθουν στο σώμα μας προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Το ζάχαρο αρχικά ανεβαίνει απότομα, στη συνέχεια πέφτει απότομα, ανεβαίνει και πάλι κ.ο.κ. Αυτό προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις ορμονών που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και κυρίως της ινσουλίνης. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής. Το σώμα μας στη προσπάθεια του να κρατήσει το ζάχαρο στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης.

Ανάλογα με τις τροφές που τρώμε, ενώ μπορεί να έχουμε φυσιολογικά επίπεδα ζαχάρου, μπορεί να έχουμε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και προδιάθεση για φλεγμονή. Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι μια κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα που ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα μας. Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία μας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Αυτές οι τροφές είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το βιολογικό λάδι ελιάς, τα βιολογικά αυγά, τα κρίθινα παξιμάδια. Οι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τροφές όπως αυτές που ανέφερα παραπάνω, αλλά και οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι σπόροι, τα μούρα, όπως και βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, καλά λίπη και ένζυμα που παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και προωθούν την καλή υγεία. Όταν καταναλώνετε τροφές που μάχονται τη φλεγμονή, το σώμα σας βιώνει μια μείωση αυτής της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι νοιώθετε καλύτερα, έχετε περισσότερη ενέργεια και κάνετε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια πιο όμορφη και υγιή ζωή.

Πρέπει να περιορίζονται οι υδατάνθρακες, όπως τα μακαρόνια και ιδιαίτερα το ψωμί και να χρησιμοποιούνται μόνο δημητριακά ολικής αλέσεως και αφεψήματα, όπως τσάι και βότανα.

Προσέξετε τα λιπαρά που καταναλώνετε

Ο τύπος των λιπών και ελαίων που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και την φλεγμονή στο σώμα: το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή οι πηγές ηλιέλαιου. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή δεν επιδεινώνουν την προϋπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή. Μην τηγανίζετε τις τροφές.

Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή που περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αρκετά λαχανικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις χημικές ενώσεις που προκαλούν τη φλεγμονή.

Στοχεύστε σε 5-6 μερίδες φρέσκων λαχανικών τουλάχιστον την ημέρα συν τουλάχιστον 2-3 μερίδες φρούτων. Μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα μπολ. Επιλέξτε λαχανικά με διαφορετικά χρώματα για μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά  Τα ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, ο σολομός, είναι πλούσια σε ιχθυέλαια (ω-3 πολυακόρεστα). Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τόσο τον πόνο όσο και τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα δίνουν το μέγιστο όφελος για την υγεία. Αυγά εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια. (Σημείωση: Οι γυναίκες και τα κορίτσια που μπορεί να αποκτήσουν παιδί κάποια μέρα ή που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα).

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους σμικρές ποσότητες από βιολογικά γαλακτοκομικά.

Επιπρόσθετες προτάσεις για τον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής:

-διακοπή του καπνίσματος

-επαρκής ύπνος

-συστηματική σωματική άσκηση

-μείωση του σωματικού βάρους

-μείωση των επιπέδων στρες

φλεγμονές

Ο σπουδαιότερος όμως παράγοντας είναι η διατροφή

Συμπερασματικά στο καθημερινό διαιτολόγιο μειώστε την κατανάλωση σε:

-Επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη και το αλεύρι και ότι τα περιέχει: αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού, άσπρο ψωμί, κέικ, μπισκότα, κρουασάν και λοιπά αρτοποιήματα. Η υπερινσουλιναιμία που προκύπτει από τη συχνή λήψη αυτών των τροφών συσχετίζεται στενά με τη χρόνια φλεγμονή.

-Τα τρανς λιπαρά και ό,τι τα περιέχει, αρτύματα, προτηγανισμένες τροφές, μαργαρίνες κλπ., κατά δεύτερο λόγο σε κορεσμένα λίπη, γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών και όλων των σκουπιδοφαγητών με χαμηλή θρεπτική και υψηλή θερμιδική αξία.

Αυξήστε την κατανάλωση σε:

– ω-3 λιπαρά, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα τόνο, άγριου σολομού

– Μονοακόρεστα λιπαρά όπως ψυχρής πίεσης έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

– Φυσικούς υδατάνθρακες: ινώδη λαχανικά, φρούτα και όσπρια, όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίνες

– Προβιοτικά προϊόντα βιολογικό γιαούρτι παραδοσιακό από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή ξινόγαλο ή συμπλήρωμα προ-βιοτικών σε κάψουλες για τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή

– Τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στην ελάττωση των φλεγμονών και να μας προστατεύουν από πολλές σύγχρονες παθήσεις

Ελαιόλαδο

lookΤο extra παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα καλά λιπαρά. Πρόκειται για λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και ορισμένα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαιολάδου αρκούν 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως το μαύρο ρύζι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τις φλεγμονές και κρατούν την καρδιά και το έντερο υγιή. Προσέξτε, όμως, γιατί δεν είναι όλα τα ψωμιά ή οι φρυγανιές που διαφημίζονται ως ολικής άλεσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Διαβάζετε τις ετικέτες με προσοχή λοιπόν και αναζητάτε τα συστατικά που περιέχουν και σε τι επίπεδα. Συνήθως τα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους που επιδεινώνει τις φλεγμονές.

Κόκκινα κρεμμύδια

Περιέχουν κουερσετίνη (κερκετίνη), ουσία που ενισχύει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της βιταμίνης C. Επιπρόσθετα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των ιών. Σύσταση: 1/2 κρεμμύδι καθημερινά.

Κεράσια

Σύμφωνα με έρευνα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των Η.Π.Α., τρώγοντας 45 κεράσια την ημέρα περιορίζεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουμε τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, θυλακίτιδα και ουρική αρθρίτιδα. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου. Για μια εξαιρετική γευστική εμπειρία συνδυάστε τα με γιαούρτι.

Λιπαρά ψάρια

Το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και τα υπόλοιπα «παχιά» ψάρια περιέχουν υψηλή δόση ω3 λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο. Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λίπος αυτών των ψαριών μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για να αποκομίσετε τα οφέλη τους τρώτε 3 μερίδες την εβδομάδα.

Λιναρόσπορος

Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ενώ συνδυάζεται τέλεια με το γιαούρτι και τα δημητριακά πρωινού. Μπορείτε ακόμη να βρείτε το λάδι του σε υγρή μορφή ή κάψουλες. Είναι πλούσιος σε Ω-3 άλφα-λινολεϊκό οξύ που είναι ωφέλιμο για την καρδιά και για αυτό βρίσκεται δεύτερο στην λίστα των ωφέλιμων για την καρδιά τροφίμων μετά τα λιπαρά ψάρια. Αποτελεί ακόμη εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά του οφέλη αρκεί μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Αμύγδαλα

Αποτελούν ένα ενεργειακό σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε κακή χοληστερόλη, πλούσιο σε φυτικές στερόλες και ωφέλιμο για τους διαβητικούς, εξαιτίας της ιδιότητας του να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι ακόμη πλούσια τροφή σε αμινοξέα τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Καταναλώνετε το 1/3 του φλιτζανιού αμυγδάλων με τη φλούδα τους την ημέρα.

Καρύδια

Πλούσια σε αργινίνη και ω-3 λιπαρά. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), αερίου που ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία. Σύσταση: 3-4 σχεδόν καθημερινά.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα …περιορίζει τα οιδήματα όλων των μορφών χάρις σε ένα φλαβονοειδές που περιέχει, την κουερσιτίνη, η οποία περιέχεται ακόμη στη φλούδα του κόκκινου κρεμμυδιού. Η συγκεκριμένη ουσία περιορίζει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, καρδιακού επεισοδίου, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρκίνου του προστάτη και των πνευμόνων. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα επειδή περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή.

Ανανάς

Περιέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και ένζυμα. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ από αντιφλεγμονώδη για όλο τον οργανισμό. Επιπλέον προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρθρίτιδα και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Καταναλώνετε μισό φλιτζάνι, 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Φυσικά Συμπληρώματα

Αν δεν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να προσλαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D με περιεκτικότητα 10μg/400iu ημερησίως. Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου και επίσης φαίνεται να μειώνει τη φθορά του αρθρικού χόνδρου.

Κουρκουμάς

Μπαχαρικό χαρακτηριστικό της ινδικής κουζίνας, ο κουρκουμάς περιέχει την ουσία κουρκουμίνη, η οποία εκτός του ότι του προσδίδει την πικάντικη γεύση και το χαρακτηριστικό χρώμα του, διαθέτει επίσης αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι έχει ακόμη την ιδιότητα να εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που σχετίζεται με παθήσεις των αγγείων και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μισή κουταλιά της σούπας θα δώσει χρώμα και γεύση στο φαγητό που μαγειρεύετε.

Κάρι

Περιέχει την κουρκουμίνη και έτσι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Σύσταση: 1-2 γραμμάριατην ημέρα.

Σπόροι του σουσαμιού & πράσινο λάχανο

Οι σπόροι του σουσαμιού και το σγουρό πράσινο λάχανο είναι καλές πηγές ασβεστίου, όπως και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο, βασικό για τη διατήρηση των οστών σε καλή κατάσταση. Η δόση βιταμίνης D που βρίσκεται στο σολομό  και σε άλλα ψάρια με φυσικά έλαια  διευκολύνει την απορρόφηση αυτού του μετάλλου από το έντερο και μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών. Ακόμη, οι σησαμόσποροι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για το ένζυμο που ελέγχει την ανάπτυξη των δομικών στοιχείων των οστών.

Εκχύλισμα πιπερόριζας (gingiber officinalis )

Έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση σε συστηματικό επίπεδο. Το εκχύλισμα πιπερόριζας προκαλεί σημαντική μείωση φλεγμονής και του πόνου στις ρευματικές ασθένειες και την ημικρανία. Τα προστατευτικά αποτελέσματα της πιπερόριζας είναι γνωστά και για τον γαστρικό βλεννογόνο.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικός παράγοντας στον οργανισμού μας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό των κυττάρων. Λαμβάνει μέρος σε πολλές χημικές αντιδρά-σεις μαζί με τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η γλουταθιόνη, η υπεροξειδάση, η καταλάση και η δισμουρτάση του υπεροξειδίου.

Hypericum perforatum

Hypericum perforatum, το βάλσαμο, με την γνωστή ηρεμιστική και επουλωτική και

Αντιφλεγμονώδη δράση τοπικά εκεί που πονάτε.

Εναλλακτικά Θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με την διατροφή για την αποκατάσταση του χρόνιου πόνου και της φλεγμονής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Βελονισμό, τον Βιοσυντονισμό, την Οζονοθεραπεία, και ομοιοπαθητική. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να καθορισθούν οι ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία κτλ., ώστε να προσανατολισθεί ο καθένας και να λαμβάνει αυτά που πραγματικά χρειάζεται και του λείπουν από τον οργανισμό του.

-Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D. Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

-Λιάπης Ιωάννης Ιατρός, Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Βελονιστής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου