www.biopoiotita.gr

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Χυλοπίτες: «παραδοσιακό» παιδικό γεύμα!

xylopitesΤα ζυμαρικά είναι δημοφιλές φαγητό σε όλο τον κόσμο. Εάν και εσάς το παιδί σας τρελαίνεται για ζυμαρικά μην ανησυχείτε. Η συγκεκριμένη τροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και ανάπτυξη των παιδιών μας. Ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά υπάρχουν πολλά. Ένα από αυτά είναι οι χυλοπίτες.

Παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, και γάλα, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και τρυπτοφάνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην έκκριση σεροτονίνης, ορμόνη υπεύθυνη για τη ψυχική ηρεμία και το αίσθημα του κορεσμού.
Οι χυλοπίτες δεν περιέχουν εκ φύσεως κορεσμένα λιπαρά κάτι που τις κάνει να ξεχωρίζουν αυτή την εποχή κατά την οποία η «κακή» κατηγορία λιπαρών (κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα) βρίσκεται σε πολλές διατροφικές επιλογές των παιδιών (σνακ, κρουασάν, ντόνατς, γλυκά, πίτες κ.α) τα οποία συμβάλουν εκτός των άλλων και στην παιδική παχυσαρκία.
Συνδυάζοντάς τες με σάλτσες λαχανικών, πουλερικά ή θαλασσινά ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα, μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και γεύμα που θα χορτάσει και θα ευχαριστήσει τα παιδιά μας.
Σπιτικές χυλοπίτες
Υλικά
  • 2 κιλά φρέσκο γάλα
  • 8 αυγά
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Αλεύρι, όσο πάρει
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά. Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως. Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γυάλινο βάζο.
Diatrofi.gr 

Δείτε επίσης:
Βιολογικα ζυμαρικά : http://www.biopoiotita.gr/?render=products&c=34 
Ελληνικά παραδοσιακά ζυμαρικά: http://www.biopoiotita.gr/?render=products&c=36 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου