www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Πόσο θρεπτικό είναι το σουσάμι; Παχαίνει; Πως να το μαγειρέψω;

Μία μόλις μερίδα σουσάμι (περίπου 3 με 4 κουταλιές της σούπας) είναι εξαιρετική πηγή περισσότερων από 10 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται στην κυριολεξία για έναν μικροσκοπικό διατροφικό θησαυρό!

 

 

  •  Ο χαλκός καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει την υγεία του δέρματος.
  • Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό.
  • Το ασβέστιο «γεμίζει» τα οστά.
  • Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρυθμική σύσπαση των μυών.
  • Ο φώσφορος χτίζει τις μεμβράνες του κάθε κυττάρου.
  • Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα.
  • Ο ψευδάργυρος θωρακίζει το ανοσοποιητικό.
  • Το σελήνιο βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης Ε.
  • Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Τα καλά λιπαρά ωμέγα πολυακόρεστα λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου.

 

Χρησιμοποιείστε το σουσάμι στις συνταγές σας για να δώσει ένυονη γεύση ξηρών καρπών!

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ψωμί ή κάποια άλλη ζύμη στο σπίτι μην ξεχάσετε να προσθέσετε μερικές κουταλιές σουσάμι στο ζυμάρι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

 

Χρησιμοποιείστε το σουσάμι για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στα συνηθισμένα βραστά λαχανικά. Ταιριαστοί συνδυασμοί είναι σουσάμι, με χυμό από λεμόνι και μπρόκολο ή σουσάμι, με σπανάκι και σος σόγιας.  Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συνδυάσετε σισαμέλαιο με σουσάμι και noodles ή μακαρόνια; Μία δοκιμή θα σας πείσει, ενώ ένα τέτοιο πιάτο μπορεί να καταναλωθεί κρύο ή ζεστό. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

 

Όπως γνωρίζετε και από τις επιλογές των ασιατικών deliveries, το σουσάμι αγαπά το κοτόπουλο, αλλά και το κόκκινο κρέας. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

 

Καβουρδίστε το σουσάμι και ανακατέψτε με λίγο μέλι. Στη συνέχεια πολτοποιείστε το μείγμα στο blender και θα έχετε μία εξαιρετική σος για το παγωτό ή το γιαούρτι σας.

Εκτός από τους σπόρους του σουσαμιού, στα φαγητά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που προέρχονται από αυτό όπως είναι το σισαμέλαιο ή το ταχίνι. Πείτε σουσάμι και «ανοίξτε» τους ορίζοντές σας στη θρεπτική του αξία και την ξεχωριστή γεύση του!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com