www.biopoiotita.gr

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Τι ισχύει στην σχέση καρκίνου και διατροφής;

karkinos diatrofi ti sxesi

Παρακάτω, θα δούμε ένα αρκετά δύσκολο για μένα θέμα λόγω και προσωπικής εμπειρίας, αλλά και γιατί γνωρίζω ότι ακουμπάει ένα πολύ λεπτό κομμάτι όλων μας. Όλοι έχουμε κάποιο φίλο, γνωστό ή συγγενή που έχει παλέψει με αυτή τη νόσο...

 

Η λέξη καρκίνος, μόνο και μόνο στο άκουσμα προκαλεί φόβο, τόσο που πολλοί φοβούνται ακόμη και να την ξεστομίσουν. Έτσι, μπορεί κάνεις να καταλάβει ότι πρόκειται για καρκίνο αν ακούσει την φράση: ¨το κακό" ή "η κακιά αρρώστια". Ευτυχώς, με τη βοήθεια της επιστήμης έχουμε πολλά παραδείγματά ανθρώπων που έχουν καταφέρει και νικήσει την συγκεκριμένη νόσο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες και δεν μεταδίδονται!!! Σύμφωνα με το CDC, ο καρκίνος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα είναι στην δεύτερη θέση μετά τα καρδιαγγειακά. Στην πραγματικότητα όταν λέμε για καρκίνο μιλάμε για "τρελά" ανθρώπινα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και είναι ανθεκτικότερα από τα υγιή.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτινοβολίες, το στρες, η έλλειψη άσκησης είναι κάποιες από τις καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνισή του καρκίνου. Φυσικά, οι δύο πρώτες είναι το κάπνισμα και η κακής ποιότητας διατροφή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό διεθνούς έρευνας καρκίνου το 30-40% μπορεί να προληφθεί ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και ήπια άσκηση.

Ευτυχώς η επιστήμη της ιατρικής αν και αργά έχει πλέον αναγνωρίσει τη δύναμη που έχει η διατροφή αλλά...

Αυτή τη δύναμη εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι, για να κερδίσουν χρήματα. Αν κάνουμε μια αναζήτηση, θα δούμε πολλούς και εύκολους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το "κακό" με ουσίες που μπορούμε να βρούμε παντού. Από το κουκούτσι του αμύγδαλου, έως το λεμόνι και το πικραμύγδαλο, αλλά χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Μερικές φορές μάλιστα , οι οδηγίες μπορεί να είναι και επικίνδυνες, αφού κάποιοι το τραβάνε ακόμη περισσότερο και προτρέπουν στους ασθενείς να σταματήσουν τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, μπορούμε να πούμε για καταστάσεις και συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση του καρκίνου ή μας προστατεύουν, αλλά όχι μεμονωμένες ουσίες ή τροφές.

Αν θέλαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις συστάσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου και συνήθειες που ευνοούν την υγεία μας. Στη μια μεριά, έχουμε αυτές που ευνοούν τον καρκίνο.

Γι' αυτό πρέπει να:

 • Να προσέχουμε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και κυρίως κορεσμένα λιπαρά, καθώς φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
 • Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κυρίως όσα περιέχουν νιτρικά. Τα νιτρικά προστίθενται σε κρεατοσκευάσματα, ώστε να μπορούν να δώσουν ξανά το κόκκινο χρώμα στο κρέας.
 • Να μην υπερβάλουμε με την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Να δίνουμε προσοχή στα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA) το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται όταν ορισμένα τρόφιμα προετοιμάζονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου, όπως τα τηγανιτά. Μελέτες για το ακρυλαμίδιο έχουν δείξει ότι είναι τοξικό και ασκεί αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και την ανδρική αναπαραγωγή, καθώς και ότι είναι νευροτοξικό και καρκινογόνο.
 • Να σκεφτούμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, της μήτρας, ωοθηκών, του μαστού, εντέρου, του ενδομητρίου, των νεφρών και του οισοφάγου.

Στην άλλη μεριά, πρέπει να υιοθετήσουμε ή να διατηρήσουμε κάποιες συνήθειες που αποδεδειγμένα μας προστατεύουν.

Γι' αυτό πρέπει να:

 • Τρώτε φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
 • Περιορίσουμε το κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά.
 • Τρώτε λιγότερο αλάτι.
 • Καταναλώνουμε λιγότερα 'απλά-προστιθέμενα ' σάκχαρα, όπως απλή ζάχαρη, φρουκτόζη
 • Πίνουμε οινόπνευμα σε μικρές ποσότητες
 • Δίνουμε έμφαση στη καλή συντήρηση και στον καλό τρόπο μαγειρέματος των τροφών
 • Κρατάμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση μέσω της διατροφής και της άσκησης

Υπάρχουν ουσίες στην καθημερινή μας διατροφή που σύμφωνα με μελέτες μας προστατεύουν απο τον καρκίνο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δούμε αυτά τα οφέλη μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και τον κάθε επιστήμονα υγείας στον τομέα του και όχι τον κάθε άγνωστο που απλά αναπαράγει μια σκέψη...

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον καρκίνο στο "Εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο": http://www.anticancer.gov.gr/ 

Μαλαχάς Κωνσταντίνος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Μαλαχάς Κωνσταντίνος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. 
Αποφοίτησε απο το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές του.
Στα πλαίσια των σπουδών ολοκλήρωσε μελέτη σχετικά με τον αυτοέλεγχο διαβητικών ασθενών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πρακτική άσκηση σε γνωστό διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
Απο τον Μάρτιο του 2013 διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στην Κέρκυρα.
 
Παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής και διαιτολογίας κυρίως συμμετέχοντας σε συνέδρια και ημερίδες όπως:
 • 10ο Μακεδονικό συνέδριο διατροφής,  Ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ,  Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 1st International Diabetes and Obesity Forum, Ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα
 • 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής, Ξενοδοχείο Grand Palace, Θεσσαλονίκη
 • 15η Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης: Πρόληψη και Αντιμετώπιση καρδιαγγειακής νόσο, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • 8th Macedonian Congress 3rd Balkan Congress on Obesity on Nutrition and Dietetics, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 3rd Balkan Congress on Obesity, ξενοδοχείο Porto Palace, Θεσσαλονίκη
 • 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας , Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα
 • Ημερίδα "Διατροφική αξία και ασφάλεια τροφίμων", Θεσσαλονίκη
 • Σεμινάριο "Harvard Nutrition +Metabolism Seminar", Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Αθήνα
 • «Διαθρεπτική Επισήμανση – Ετικέτες τροφίμων» Επιστημονική Ημερίδα, Πανελλήνιος Σύλλογος Διατροφολόγων – Υγειονολόγων, Αθήνα
 • 6ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕΠΑΜΕΔΙ,  Ξενοδοχείο Corfu Palace, Κέρκυρα
 • 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο παχυσαρκίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, ξενοδοχείο HYATT REGENCY, Θεσσαλονίκη
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Διατροφή: Ασπίδα Υγείας», HELEXPO, Θεσσαλονίκη
 • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας –Διατροφής, οργάνωση: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων,  Ξενοδοχείο Divani Caravel

Diatrofi.gr