www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Οι Σερραίοι βάζουν την αρώνια στα παλάτια της μεταποίησης


Agronews.gr

∆υναµικά στο δρόµο της µεταποίησης και της εµπορίας βάζει τον καρπό της αρώνιας ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αρώνιας Σερρών, η φετινή παραγωγή του οποίου ξεπέρασε τους 55 τόνους, σύµφωνα µε τον ταµία και υπεύθυνο πωλήσεων του Συνεταιρισµού ∆ήµο Τζελέπη.

Ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός με όραμα. Τα 250 έχουν φθάσει στο νομό τα στρέμματα της επονομαζόμενης «βασίλισσας των υπερτροφών» .
Όπως µάλιστα επισηµαίνει στην εφημερίδα Agrenda, η γεωπόνος της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας Σερρών, Ευµορφία Ακσεχερλίδου, αν και οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιµο στάδιο, στις Σέρρες οι αντίστοιχες εκτάσεις έχουν ήδη φθάσει τα 450 στρέµµατα και οι παραγωγοί τους 65, ενώ και το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόµενο. Σε ό,τι αφορά ειδικά την αρώνια τα στρέµµατά της πλησιάζουν τα 250 και οι καλλιεργητές της τους 40.
Σύµφωνα µάλιστα µε την κυρία Ακσεχερλίδου, καίριος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο υποστηρικτικός ρόλος συνολικά της ∆ΑΟΚ Σερρών αλλά και ιδιαίτερα του Προϊσταµένου Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Νίκου Ρόιδου, που λειτούργησαν ως σύνδεσµος και διαδραστική πλατφόρµα ανταλλαγής πρακτικών και γνώσεων µεταξύ των παραγωγών, καρπός της οποίας ήταν τελικά η δηµιουργία  τόσο του ΑΣ Αρώνιας όσο και της Κοιν.Σ.Επ. «Κερκίνης γη» στο Νοµό Σερρών. 

Ο πρώτος καλλιεργητής στην Ελλάδα
Πρόεδρος του Α.Σ.Αρώνιας Σερρών, ο οποίος ιδρύθηκε το 2013, είναι ο Μιχάλης ∆οδακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Κώστας Χοκµετίδης, ο οποίος είναι  ο πρώτος καλλιεργητής αρώνιας στην Ελλάδα. Για την επίτευξη των σκοπών του ο ΑΣ µπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες παραγωγής, µεταποίησης και εµπορίας αγροτικών προϊόντων, µε έµφαση στην καλλιέργεια, παραγωγή, µεταποίηση και εµπορία της αρώνιας και λοιπών εναλλακτικών αγροτικών προϊόντων. Με βάση αυτόν το σχεδιασµό ήδη έχει µισθωθεί ακίνητο 350 τ.µ. στη Θερµοπηγή Σερρών, όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισµός, ενώ έχει γίνει ήδη η παραγγελία των µηχανηµάτων, όπως panels και µηχανή ψύξης για την κατασκευή καταψύκτη 100 τόνων, τούνελ κατάψυξης, δύο ταινιών µεταφοράς και ανατροπής του καρπού. Επίσης µιας υδροπρέσας µε γεµιστικό φιαλών χυµού και ξηραντηρίου για την αποξήρανση του καρπού, ενώ επίκειται η αγορά του υπόλοιπου εξοπλισµού για την ολοκλήρωση της γραµµής εµφιάλωσης του χυµού. 
Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι η Κοιν.Σ Επ.  «Κερκίνης γη» έχει δικό της πιστοποιηµένο εργαστήριο µε έδρα στην Ροδόπολη Σερρών, απαρτίζεται από 8 µέλη µε πρόεδρό της τον ∆ηµήτριο Γεωργιάδη. ∆ιαθέτει ένα αγρόκτηµα 18 στρεµµάτων αρώνιας, βιολογικά πιστοποιηµένων, στο Σταυροδρόµι Σερρών και διαθέτει τα προϊόντα της (σιρόπι, ντρέσινγκ, µαρµελάδα, γλυκό, τσάι και σταφίδα αρώνιας)σε καταστήµατα βιολογικών ειδών σε όλη την Ελλάδα. 


Η συλλογή του καρπού είναι το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας. Πώς ξεκινήσατε την καλλιέργεια;
Στην απόφασή µας βοήθησε φίλος γεωπόνος, που µας πρότεινε την καλλιέργεια ενός νέου φρούτου, ιδανικού φαρµάκου. Επιζητώντας µια διέξοδο, αποφασίσαµε να καλλιεργήσουµε 4 στρ. παίρνοντας πριν 8 χρόνια φυτά από το εξωτερικό. Στα τρία χρόνια πήραµε παραγωγή και  στην πορεία µαζευτήκαµε αρκετοί, ώστε να δηµιουργήσουµε τον  Α.Σ. Αρώνιας Σερρών. Όλα τα στρέµµατά του είναι σε διαδικασία βιολογικής πιστοποίησης, ήδη κάποια µέλη του είναι πιστοποιηµένα.

Τι ιδιαιτερότητες παρουσιάζει και ποιο το κόστος της;
Η καλλιέργεια είναι αρκετά δύσκολη και θέλει περιποίηση όταν πρέπει να γίνει βιολογικά.Το κόστος για τη λίπανση µε ωφέλιµους µικροοργανισµούς, άζωτο και ιχνοστοιχεία ετησίως ανά στρέµµα είναι 80- 90 ευρώ. Επίσης χρειάζεται φρέζα 5-6 φορές το χρόνο και τσάπισµα κοντά στο φυτό. Η ανάγκη σε νερό είναι µεγάλη και ιδίως σε περιόδους καύσωνα, αφού είναι  και ο µεγαλύτερος εχθρός. Τέλος  µεγάλο κόστος είναι η συλλογή του καρπού. Ένας εργάτης δεν µπορεί να µαζέψει πάνω από 100 κιλά την ηµέρα, η καλλιέργεια όµως σε πλήρη παραγωγή δίνει 1.200 έως 1.500 κιλά στρέµµα. Άρα καταλαβαίνετε πόσα µεροκάµατα χρειάζεται για ένα στρέµµα, όταν το µεροκάµατο ανέρχεται στα 30 ευρώ.



ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΚΜΕΤΙΔΗΣ
Ο Κώστας Χοκµετίδης του Ιωάννη γεννήθηκε στον Παραπόταµο ∆ήµου Κερκίνης και για δεκαετίες διατηρούσε βιοτεχνία και έκθεση επίπλων στη Θεσσαλονίκη. Βγαίνοντας στη σύνταξη αποφάσισε µε τη σύζυγό του Σοφία Σταµατίου να επιστρέψουν στα οικογενειακά κτήµατα και να ζήσουν κοντά στη φύση. Όντως ανήσυχο πνεύµα έψαξε και βρήκε την αρώνια.

Δεν είναι φρούτο, είναι φάρμακο
Η αρώνια (Aronia melanocarpa), φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae), είναι ένα εδώδιμο είδος με πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Καλλιεργείται σε όλους σχεδόν τους τύπους των εδαφών με βασική προϋπόθεση την καλή αποστράγγισή τους και προτίμηση τα υγρά και ελαφρά τυρφώδη εδάφη. Οι κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι: Βαλκανική (Βουλγαρία, Σερβία), Μεσευρωπαϊκή (Viking) και η Ευρωασιατική (Nero).  


Ποικίλες δράσεις

Σύμφωνα  με τον ταμία και υπεύθυνο πωλήσεων του Συνεταιρισμού, Δήμο Τζελέπη, η θέση της βασίλισσας των υπερτροφών αποδίδεται δίκαια στην αρώνια λόγω των ιδιοτήτων της, όπως η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του καρπού σε πηκτίνη που βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία του οργανισμού από την ραδιενέργεια, η ασύγκριτα
υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινόλων της βιταμίνης Ρ, οι ισχυρές αντιοξειδωτιικές δράσεις
που ομαλοποιούν την αρτηριακή πίεση. Επίσης ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος και υπερνικά νευρικές διαταραχές. Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, ο Συνεταιρισμός έχει επιλέξει σιρόπι Αγαύης ως γλυκαντική ουσία στα προϊόντα αρώνιας, ενισχύοντας τις ιδιότητες της, γιατί έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περιέχει ινουλίνη, η οποία μειώνει την χοληστερόλη και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου