www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση ζητά διεθνή αναγνώριση των προϊόντων Π.Ο.Π.

Ο γενικός γραμματέας Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος, κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής προπαρασκευαστικής σύσκεψης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε., που προηγήθηκε της εναρκτήριας τελετής της 10ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ζήτησε να υπάρξει αναγνώριση των Προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης σε διεθνές επίπεδο.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στο Ναϊρόμπι της Κένυας και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, η 10η υπουργική Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τα αποτελέσματα της οποίας θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός γραμματέας Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος στην παρέμβασή του στη συντονιστική προπαρασκευαστική σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμπερίληψη της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, στα νέα θέματα που θα συζητηθούν στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ μετά το Ναϊρόμπι.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ, αλλά δεν προστατεύονται σε διεθνές επίπεδο, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

 

Διατυπώθηκε, επίσης, η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτεί οποιαδήποτε παραχώρηση θίγει την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, ως αποτέλεσμα της πρότασης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να καταργηθεί η εσωτερική στήριξη στο βαμβάκι από τις αναπτυγμένες χώρες.

 

Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το ζήτημα της στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα που αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση. Ο γενικός γραμματέας υπερθεμάτισε στην ανάγκη να βρεθεί άμεση και αποτελεσματική λύση.


Paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου