www.biopoiotita.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

O ελληνικός καφές μας χαρίζει χρόνια με υγεία

o ellhnikos kafes

Για όλους τους λάτρεις του καλού καφέ τα νέα είναι ευχάριστα. Μια ακόμα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το αγαπημένο μας ρόφημα δεν είναι μόνο μια καλή παρέα για κάθε στιγμή, αλλά ότι η κατανάλωση του αγαπημένου μας ροφήματος μας προσθέτει επιπλέον χτύπους καρδιάς και χρόνια καλής ζωής! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον αγαπημένο μας ελληνικό καφέ, που κουβαλάει στην πλάτη του αναμνήσεις, αλλά και ένα από τα μυστικά μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μετανάλυση 23 μεγάλων προοπτικών μελετών παρατήρησης, με στόχο την συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και από συγκεκριμένα νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η συγκεκριμένη μετανάλυση επιβεβαίωσε ότι η συστηματική κατανάλωση του αγαπημένου μας καφέ, περισσότερων από 3 φλιτζάνια μέσα στην ημέρα, φαίνεται να σχετίζεται, με 12% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, σε σχέση με τη χαμηλή ή καθόλου κατανάλωση καφέ. Με απλά λόγια, ο καφές, ειδικά ο ελληνικός, όπως αναλύεται στη γνωστή έρευνα της Ικαρίας από της Ιατρική σχολή του Παν/μίου Αθηνών, φαίνεται ότι αποτελεί μια ασπίδα προστασίας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την μάστιγα της εποχής μας.

Ακόμα και για όσους αποφεύγουν για διαφόρους λόγους την καφεΐνη, τα νέα είναι χαρμόσυνα, καθώς η προστατευτική δράση του καφέ φαίνεται ότι οφείλεται στα υπόλοιπα συστατικά του καφέ και όχι στην καφεΐνη, αφού η ευεργετική επίδραση παρατηρήθηκε και όταν κατανάλωναν ντεκαφεϊνέ καφέ.

Τα αποτελέσματα της προστατευτικής δράσης του καφέ συμφωνούν και με αποτελέσματα άλλων μελετών, ενώ η αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσής του με την θνησιμότητα οφείλεται ενδεχομένως στις ευεργετικές επιδράσεις των συστατικών του σε παραμέτρους υγείας, όπως στα λιπίδια του αίματος, στην αρτηριακή πίεση, στην γλυκόζη αίματος, στον έλεγχο του βάρους και της όρεξης, μέσω μηχανισμών, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Επομένως, έχουμε ακόμα μια καλή δικαιολογία να απολαύσουμε ακόμα ένα καφεδάκι, έναν πλούσιο διπλό ελληνικό το πρωί για να πάει καλά η μέρα και έναν ακόμα το απογευματάκι για να τελειώσει δυναμικά και να μας προσφέρει χαλάρωση, γνωρίζοντας ότι σε κάθε ένα φλιτζάνι καφέ που καταναλώνουμε, εκτός από άρωμα και γεύση, απολαμβάνουμε ευεργετικά συστατικά που μας προσφέρουν καλή υγεία και μακροζωία.

Diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου