www.biopoiotita.gr

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Τα κράνα

kranaΗ ελληνική φύση μας δίνει εδώ και αιώνες τους υπέροχους καρπούς της. Ένα από το αρχαιότερο και πολυτιμότερο δέντρο είναι η κρανιά που μας δίνει τα κράνα.

Η κρανιά, καθώς πρόκειται για δέντρο δασικό που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ουδέποτε καλλιεργήθηκε σε εμπορική κλίμακα κατά το παρελθόν.

Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια», και μάλιστα αναφέρεται στην «Ιλιάδα» (Π, 767). Ο Όμηρος αναφέρει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και στην παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον», κράνα, δηλαδή, και πουρναρίσια βαλανίδια. Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν οι καρποί της κρανιάς και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα.

Σε εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.

Οι θεραπευτικές ιδιότητές τους ήταν γνωστές ήδη από τα παλιά χρόνια. Χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ενάντια στη διάρροια και στις εντερικές παθήσεις, λόγω της στυπτικότητάς τους, που οφείλεται στις τανίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες τους χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και ως αντιπυρετικά.

Τα κράνα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε σαν σνακ με λίγους ξηρούς καρπούς, μέσα σε σαλάτα πράσινη, να τα κάνουμε υπέροχο λικέρ, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα για ένα πολύ θρεπτικό πρωινό.

Μαρμελάδα από κράνα

Υλικά:

• 2 κιλά πολύ ώριμα κράνα
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 ποτήρι του νερού νερό
• 1 βανίλια σε σκόνη (προαιρετικά)
• 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα κράνα και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε λίγα λίγα στο τρυπητό και τα στύβουμε με το χέρι μας, μέχρι να μείνουν τα κουκούτσια και η φλούδα τους.

Βάζουμε τα κουκούτσια και τις φλούδες σε ξεχωριστό δοχείο και συνεχίζουμε το στύψιμο, ώσπου να τελειώσουν όλα τα κράνα.

Ξαναβάζουμε στο τρυπητό κουκούτσια και φλούδες και τα ξεπλένουμε με το νερό, στύβοντας τα ξανά όλα μαζί

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό των κράνων και τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να πήξει.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το λεμόνι (και τη βανίλια, αν μας αρέσει).

Μόλις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε.

Μένουν σ' αυτή τη θέση, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.


Diatrofi.gr