www.biopoiotita.gr

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Καιρός για κάστανα! Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Καθώς ο καιρός κρυώνει υπάρχουν μερικές εικόνες και γεύσεις που μας έρχονται απευθείας στο μυαλό. Μία από αυτές είναι και εκείνη των ζεστών κάστανων, τα οποία μπορεί να απολαμβάνουμε σε γλυκά, σούπες ή στη γέμιση της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, έχουν όμως τόσο μεγάλη θρεπτική αξία που αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Τα κάστανα ανήκουν θεωρητικά στην οικογένεια των ξηρών καρπών, θρεπτικά όμως θα λέγαμε πως δεν μπορούν να συγκριθούν διότι πλησιάζουν περισσότερο τα δημητριακά. Εάν κάνετε δίαιτα τότε τα κάστανα αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς διότι περιέχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια κλπ. Μπορεί να μην περιέχουν τα καλά πολυακόρεστα των υπόλοιπων ξηρών καρπών είναι όμως μοναδικά σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. Τρία κάστανα μπορούν να καλύψουν το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, δίνοντας έναν ακόμη λόγο για τον οποίο αποτελούν μια ιδανική επιλογή για το χειμώνα.

Ακολουθεί μία σύντομη σύγκριση των διάφορων ξηρών καρπών σε σημαντικά θρεπτικά συστατικα:

 

 

Κάστανα (30 γραμμάρια, 3 περίπου κάστανα)

Αμύγδαλα (30 γραμμάρια, 20 καρποί)

Καρύδια (30 γραμμάρια, 7 καρποί)

Φιστίκια Αιγίνης (30 γραμμάρια, 50 καρποί)

Θερμίδες

64 kcal

162 kcal

185 kcal

157 kcal

Πρωτεΐνη

1g

6g

4g

6g

Ωμέγα 3 λιπαρά

0g

1.7mg

1565mg

1.4mg

Βιταμίνη C

11.3mg

0g

0.4g

1. 4mg

Χοληστερόλη

0g

0g

0g

0g

Εάν αγοράσετε φρέσκα κάστανα δεν μπορείτε να καταναλώσετε ωμά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται τανίνες και οι οποίες τους προσδίδουν μία στυφή γεύση. Για να τα μαγειρέψετε χαράξτε τα κάστανα στη μέση και ψήστε τα στο φούρνο για να απομακρυνθεί η υγρασία. Στη συνέχεια, και ενώ τα κάστανα είναι ακόμη ζεστά, ξεφλουδείστε τα.

Τα κάστανα είναι ένας «παραμελημένος» θα λέγαμε ξηρός καρπός ο οποίος έχει υπέροχη γήινη γεύση. Μπορείτε να τα αναμείξετε στις σαλάτες αντί για κρουτόν,  στις μακαρονάδες, ενώ γευστικά ζευγαρώνουν πολύ όμορφα με το ρύζι. Εάν τα αλέσετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πουρέ πατάτας ή να αποτελέσουν τη βάση μίας κρεμώδους σούπας. Στη γλυκιά εκδοχή τους βουτήξτε τα σε μαύρη σοκολάτα για να μετατραπούν σε ένα υγιεινό γλυκό σνακ ή ανακατέψτε τα με το γιαούρτι σας.

Υπενθύμιση: Τα κάστανα χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό κατά την αποθήκευσή τους. Χρειάζονται αρκετή υγρασία για να διατηρηθούν φρέσκα και μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο μέσα σε μία καλά κλεισμένη σακούλα για 2 μήνες.

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com


Healhview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου