www.biopoiotita.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Μανιτάρια: νόστιμα και υγιεινά!

manitaria 1

Πρόσφατα έμεινα έκπληκτη όταν διάβασα ότι τα μανιτάρια, αποτελούν το δεύτερο σε πληθυσμό είδος του πλανήτη (μετά τα έντομα) καθώς και ένα από τα πέντε βασίλεια της φύσης! Στην Ελλάδα μόνο, έχουν συλλεχθεί και φωτογραφηθεί περίπου 3000 είδη μέχρι σήμερα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.

 

Οι φίλοι των μανιταριών, τα συλλέγουν με περίσσεια προσοχή, καθώς αρκετά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα μανιτάρια, καταναλώνονται σε πολλές μορφές και χρησιμοποιούνται σαν βασικά ή επιμέρους συστατικά σε καθημερινές συνταγές. Τα συναντάμε ωμά στις σαλάτες, ψητά στη σχάρα, με συνοδεία σάλτσας ή ακόμα και γεμιστά.

Η τιμή τους ποικίλλει ανάλογα με την σπανιότητα του είδους. Τα πιο οικονομικά μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στο υπόγειο ενός σπιτιού, αφού οι συνθήκες υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξή τους, ενώ άλλα από αυτά που συλλέγονται μετά από πολύ κόπο ή και συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, μπορεί να ξεπερνούν τις 4000 ευρώ το κιλό!

Από διατροφικής απόψεως, τα μανιτάρια αποτελούν μια εξαιρετικά ελαφριά τροφή, καθώς το περιεχόμενο νερού συνοψίζεται στο 80 με 90% της μάζας τους. Αποδίδουν περίπου 15.5 θερμίδες ανά μερίδα (περίπου 70 γραμμάρια), με διαχωρισμό της απόδοσης αυτών κατά 50% από υδατάνθρακες και 50% από πρωτεΐνες, ενώ η εμφάνιση των λιπών είναι απειροελάχιστη. Σημαντική είναι η παρουσία των μετάλλων με πρωταγωνιστές το χαλκό και το σελήνιο, ενώ σημαντική είναι επίσης και η περιεκτικότητά τους σε κάλλιο και φώσφορο. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, είναι εξίσου υπολογίσιμη καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ριβοφλαβίνης, νιασίνης και παντοθενικού οξέος, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχονται και βιταμίνες Β6, C, D και φολικό οξύ.

Πηγές:
www.manitari.gr 
www.nutritiondata.com 


Written by  Μαρία Τουμπή Κλινική Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου